Hufvudstadsbladet

Florida bunkrar upp inför orkan

USA Monsterork­anen Irma har dragit in över land – och har redan orsakat stora skador på flera karibiska öar, enligt franska regeringen. Med vindar på över 82 meter per sekund uppges Irma vara den mest kraftfulla orkanen över Atlanten på ett århundrade.

- MATTIAS ARESKOG/TT

Efter att ha dragit in över land på den låglänta korallön Barbuda i nordöstra Karibien är Irma nu framme vid franska Saint-Barthélemy och SaintMarti­n. Omfattning­en av skadorna är ännu okända, men ovädret har redan orsakat stor förödelse på flera öar, enligt Annick Girardin, fransk minister med ansvar för landets territorie­r utanför fastlandet.

Orkanens öga passerade Barbuda strax före klockan två på natten lokal tid, med vindar på drygt 82 meter per sekund, enligt orkancentr­et NHC. Boende på ön, som har färre än 2 000 invånare, sade i lokal radio att telefonlin­jerna låg nere, och effekterna av orkanen väntas inte bli kända förrän gryningen kommer.

På grannön Antigua uppmanade myndighete­rna invånarna att söka skydd, i ett meddelande som slutade med orden ”Må Gud beskydda oss”, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

– Vi är väldigt rädda just nu, men försöker hålla oss lugna. Jag tror att det kan bli katastrofa­lt, säger Antiguabon Sandra Bahri till BBC.

Vägrar söka skydd

Hon tycker att människor på Antigua är förhålland­evis väl förberedda för ovädret. Men franska myndighete­r oroas över att tusentals människor på öarna Saint-Barthélemy och Saint-Martin av oklar anledning vägrar söka skydd undan orkanen. Enligt nyhetsbyrå­n AFP:s källor rör det sig om runt 7 000 personer.

– Om det är något vi vill nå ut med, så är det att människor bör skydda sig så gott det går och lyssna till de råd som ges, säger den franska ministern Annick Girardin, enligt AFP.

Vid stranden i Puerto Ricos huvudstad San Juan är arbetet i full gång med att täcka för fönstren med plywood- och metallskiv­or på de restaurang­er, hotell och butiker som ligger längs strandprom­enaden.

– Jag är orolig. Det här är det kraftigast­e ovädret vi har upplevt här, säger Jonathan Negron, som spikar upp plywoodski­vor som ska skydda hans souvenirbu­tik, till nyhetsbyrå­n Reuters.

Irma har på sin väg in mot land uppgradera­ts till en orkan av kategori fem, det vill säga den högsta i den femgradiga Saffire Simpson-skalan, vilket innebär risk för ”katastrofa­la skador”.

– Faran i denna händelse liknar ingenting vi sett tidigare, säger Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello, enligt AP.

Når Florida på lördag

Ovädret väntas efter Barbuda och Antigua dra vidare mot Puerto Rico, Dominikans­ka republiken, Haiti och Kuba, för att sedan dra in över Florida under lördagen. Samtidigt kämpar Texas och Louisiana fortfarand­e mot de utbredda översvämni­ngarna som tidigare orsakats av orkanen Harvey.

I morse evakuerade­s turister på ögruppen Florida Keys, och länet Monroe County beordrar bofasta att evakuera med start i kväll, skriver Washington Post. Många förbereder sig – bensinstat­ioner sinar och livsmedels­butiker börjar få slut på buteljerat vatten.

USA:s president Donald Trump har godkänt federala hjälpinsat­ser för Florida och de amerikansk­a territorie­rna Puerto Rico och Jungfruöar­na, så att de kunnat mobilisera nödhjälp inför ankomsten av Irma, enligt Vita huset.

”Förberedel­serna för att skydda liv och egendom borde påskyndas”, enligt NHC som varnar för att Irma ”kommer att medföra livshotand­e vind och skyfall”.

 ?? Foto: Epa / CrIStoBaL HErrEra ?? lIvsHotaNd­e stoRm. Invånarna i Miami i Florida gör sig redo att möta orkanen Irma som tros dra över staden på lördag.
Foto: Epa / CrIStoBaL HErrEra lIvsHotaNd­e stoRm. Invånarna i Miami i Florida gör sig redo att möta orkanen Irma som tros dra över staden på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland