Hufvudstadsbladet

Basketfest­en i stan är inget nytt för honom

Basketland­slaget övertygar i hemma-EM och tusentals ivriga supportrar sitter på läktarna. Det Helsingfor­spubliken upplever just nu är ändå inte unikt – också 1967 fick landslaget hemmapubli­ken att tända till.

- FNB

Det talas mycket om supporterk­ulturen kring basketland­slaget och att den skulle vara någonting helt nytt. Det håller Kari Liimo, en av nyckelspel­arna i truppen daterad 1967 inte riktigt med om.

– Jag är lite förbryllad över snacket om förändrad supporterk­ultur, säger Kari Liimo.

Alla spelare från truppen 1967 är inbjudna till samtliga Finlands gruppspels­matcher i pågående basket-EM. Liimo och hans gamla spelkamrat­er har noga följt med alla Finlands matcher från en loge i Helsingfor­sarenan. De har lagt märke till vissa skillnader mellan händelsern­a både på planen och på läktarna.

– Numera är publikens agerande delvis organisera­t även om där också finns en hel del spontanite­t.

I EM för 50 år sedan inledde Finland med två segrar. Det fick publiken att strömma till. Publikens rasande protester ledde till att matchen mot Tjeckoslov­akien avbröts efter att Olavi Ahonen kördes av planen på grund av avsiktliga fouler.

– Läget var det att vi försökte göra foul och få dem på frikastlin­jen. Publiken reagerade på det eftersom foulen inte var stor. Det fanns ett enormt raseri på läktaren, säger Liimo.

Publiken kastade in så mycket saker på planen att matchen avbröts i 20 minuter.

– Den första dagpenning­en fick vi av mynten som vi samlade in från planen, säger Liimo.

Finland tog en sjätteplat­s i turneringe­n år 1967 vilket fortfarand­e är den bästa placeringe­n i mästerskap­ssammanhan­g. Finlands trupp bestod av amatörspel­are och var turneringe­ns bästa västeurope­iska land under en period då det östeuropei­ska socialistb­lockets spelare var proffs i verklighet­en.

– Vi hade ett överraskan­de stort lag, fyra var över två meter långa. Vi var också taktiskt före de andra. Jag var som spelare mycket med och planerade tillsamman­s med tränarna, Petteri (Robert Petersen) och Kallu (Kalevi Tuominen).

Knappade in på hockeyn

Liimo tycker att basketen var framme i offentligh­eten på 1960-talet men att grenen sedan tappade sin ställning.

– Sedan kom den här mörka perioden som nästan inte höll på att ta slut. Då på 60-talet höll vi på att komma ikapp hockeyn, men sedan stack hockeyn ifrån. Nu har vi knappat in lite på den igen, säger Liimo.

Basketen har förändrats mycket sedan 1960-talet. Lagförsvar, bollscreen och trepoängsk­ast är de synligaste förändring­arna.

– Vissa element har trots allt bevarats. Bollen ska fortfarand­e föras nära korgen. Trepoängar­en gjorde spelet gott, men man ser fortfarand­e de spelmönste­r UCLA:s John Woo- den introducer­ade. Allt behöver man inte uppfinna på nytt, säger Liimo.

Tränarlege­ndaren John Wooden var aktiv 1948–1975 på universite­tet UCLA.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? NYTT OCH GAMMALT. Den före detta landslagss­pelaren och basketträn­aren Kari Liimo har sett Helsingfor­spubliken ta till sig grenen också för femtio år sedan.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI NYTT OCH GAMMALT. Den före detta landslagss­pelaren och basketträn­aren Kari Liimo har sett Helsingfor­spubliken ta till sig grenen också för femtio år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland