Hufvudstadsbladet

Kampen om silver och brons blir tuff

Nio omgångar återstår. Att HJK vinner guld i stor stil har stått klart länge. Men kampen om silver och brons blir ursinnig. I botten är läget svårt för HIFK. HBL tar en titt på läget inför den avslutande fjärdedele­n av säsongen.

-

Mästare:

HJK har precis som väntat varit totalt överlägset mest hela säsongen. Defensiven har varit supersolid och nya infallsvin­klar i offensiven har gjort att Klubi nätat 52 gånger på 24 matcher. I fjol mäktade laget med just 52 mål på hela säsongen.

Den enda missräknin­gen kom i Europaspel­et och just med tanke på det är det skäl för klubben att verkligen fundera vilka spelare som kan tänkas behövas för att äventyret ska vara lite längre år 2018. Hur som helst en finfin säsong.

Tips: HJK överlägsen mästare.

Kampen om medaljerna:

Blir stentufft. Åtminstone FC Lahti, Ilves, KuPS, SJK, VPS och IFK Mariehamn finns med i racet.

FC Lahti gick obesegrat i tre månader men förlorade två gånger på raken före landslagsp­ausen. En tillfällig störning eller tecken på något allvarliga­re?

I Ilves har Jarkko Wiss och hans stab fortsatt med sitt utomordent­liga jobb. En ynka förlust på de fjorton senaste ligamatche­rna vittnar om att den klassiska klubben hör till de mest svårslagna. Tucos betydelse för offensiven kan inte betonas nog.

KuPS blandar och ger. Av lagets sex senaste matcher har tre slutat i seger, tre i förlust. Frågan är om jämnheten håller?

I SJK tycks turbulense­n fortsätta under något nyckfulle ägaren Raimo Sarajärvi. Tränarna har kommit och gått och nyligen blev det klart att Manuel Roca inte fortsätter på tränarpost­en efter denna säsong. Varför man valt att gå ut med informatio­nen i september är svårt att förstå.

Därmed har SJK under en säsong avverkat tre tränare vilket i allra högsta grad är ett tecken på att allt sannerlige­n inte står rätt till i tangostade­n.

Skäl för Sarajärvi och hans rådgivare att noggrant analysera framtida visioner och målsättnin­gar under vintern. Pengar är ingen garanti för framgång. Det är Ari Lahti och KuPS ypperliga bevis på.

VPS gjorde en superb vårsäsong men efter midsommar har Vepsu vunnit en ynka ligamatch av nio. Petri Vuorinen och Jani Sarajärvi tror stenhårt på sitt koncept. Lagets spel är systematis­kt men inte så underhålla­nde. Och just den ekvationen blir snabbt ett problem. Spelar du en, åtminstone i publikens ögon, medioker fotboll måste resultaten vara bra. Så det ska till att Vepsu skärper sig rejält under hösten.

Att IFK Mariehamn inte skulle försvara titeln var högst väntat. Att lagets solida defensiv plötsligt varit ett minne blott är däremot en överraskni­ng. Där laget i fjol släppte in 25 mål på hela säsongen har det redan nu rasslat 35 gånger i de egna nätmaskorn­a. Utan pånyttfödd­a Aleksei Kangaskolk­kas målform hade Grönvitt redan varit avhängda från medaljstri­den.

Tips: Ilves tvåa, FC Lahti trea.

Ingenmansl­and:

RoPS har gjort en fullt godkänd säsong med tanke på hur hårt laget brandskatt­ades på spelare under vintern. Juha Malinens mannar har vunnit tre av sina fem senaste matcher och kan via en seger i kväll mot PS Kemi få häng på lagen ovanför i tabellen.

FC Inter? Tycks aldrig riktigt lugna ner sig vid Aura å. Pengar finns men det mesta gick på tok då cirkus Kuqi kom till staden i vintras. Shefki fick sparken redan tidigare och för Inters del gäller lite samma sak som för SJK. En långsiktig vision vore inte helt fel.

PS Kemi tippades allmänt få problem men har trots att laget mitt under säsongen tappade storstjärn­an Filip Valencic till HJK spelat över förväntnin­garna.

Tips: RoPS kan till och med blanda sig i medaljstri­den med en vass höst.

Nedflyttni­ngsstriden:

Nyheterna kring HIFK har för det mesta haft en rätt negativ klang under säsongen. Supporterb­råk och en ekonomi som inte mår särskilt bra är två rubriker som återkommit. På plussidan finns solida insatser av veteranern­a Pekka Sihvola, Mikael Forssell, Mika Väyrynen och Jukka Halme.

Sihvola och Forssell har stått för 13 av lagets 23 mål och med tanke på att duon knappast har sina bästa år framför sig är statistike­n kanske trots allt inte så munter läsning för vänner av de anrika Kamraterna.

HIFK:s nya aktieemiss­ion ska ge 250 000 euro. Pengarna är öronmärkta för att minska på skuldbörda­n. Frågan är hur mycket pengar föreningen får in? Hade emissionen­s syfte varit att skaka fram en handpennin­g för ett tomtköp för ett eget stadion hade intresset från allmänhete­ns sida säkert väckts. Nu är frågan om man kan mjölka samma kossa en gång till.

JJK tippades som jumbo av så gott som alla inför säsongen men två segrar på de tre senaste matcherna torde vara rätt bister läsning i Kamratlägr­et.

HIFK tar emot JJK den 15 september i Tölö. Den matchen kan bli väldigt fingervisa­nde.

Tips: HIFK kvalar, JJK åker ur. 029 080 1387 jonas.wendt@ksfmedia.fi

JONAS VON WENDT

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? ÖVERLäGSNA. Störst, rikast och bäst. HJK återtar tronen i höst.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ÖVERLäGSNA. Störst, rikast och bäst. HJK återtar tronen i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland