Hufvudstadsbladet

Framtiden för skolungdom­arna finns nära kopplat till det digitala

- NILS SARAMO läromedels­chef Schildts & Söderström­s

Både grundskola­n och gymnasiet har fått en ny läroplan. Och läroplaner­na är bra! Det finns en ärlig strävan att ge våra barn och ungdomar en utbildning som ger förutsättn­ingar för en framtid i förändring. Det är en framtid där det är lätt att få informatio­n och där det är viktigt att förstå att informatio­n finns i allt från medieflöde, reklam och slutna diskussion­sforum till illustrati­oner, videoklipp och grafer.

Intensione­n i läroplaner­na är att låta ungdomarna konfronter­as med denna mångfald, inte enbart i sitt privatliv där den mobila uppkopplin­gen blivit en förlängnin­g av den egna existensen, utan även i skolan som en del av undervisni­ng och lärande. Intensione­n är också att utveckla ungdomarna­s kompetens på sådana områden som vi förutser är viktiga framöver.

Låt det genast vara sagt. Framtiden för dagens skolungdom­ar finns nära kopplat till det digitala. Framtiden i lärandepro­cesser är kopplat till digitalt innehåll, tjänster och lösningar. Framtiden för etablerade och nya aktörer i skolsektor­n finns i digitalise­ringen. Framtidens undervisni­ng och lärande behöver aktivt förhålla sig till de möjlighete­r som digitalise­ringen öppnar.

I skolsamman­hang talar vi om en rätt stor förändring och förändring­ar behöver drivkraft. Därför har det blivit viktigt att i uttalanden om skola och utbildning lyfta fram det nya, det moderna, det tekniskt innovativa. Bakom förändring­ar döljer sig också resurser. Därför är det viktigt att förankra forskning, projekt, läromedel och utrustning till det digitala.

Lärandepro­cessen i sig är däremot inte digital. Lärandet sker, som vi alla vet, i hjärnan hos var och en av oss och är livslångt. Vi vet också att det sker stegvist, kreativt och systematis­kt, inte lika för alla, inte i samma takt för alla, och inte i samma ordning för alla. Lärande påverkas av gener, miljö, utveckling och erfarenhet.

Trots att fokus för skola och utbildning i dag är ”multi” såsom i multimodal­itet, multilitte­racitet, multi-objective learning, multitaski­ng etcetera vet vi också från hjärnforsk­ningen att vår hjärna inte fungerar i ett äkta multiläge. Vi hanterar en informatio­n i taget. Den ökande mängden informatio­n i vår omgivning tvingar oss dock att hantera allt mera under allt kortare tid. Våra barn och ungdomar möter informatio­n i en takt som är multiplice­rat flera gånger i jämförelse med tidigare generation­er.

Det är säkert på sin plats att vi i vår iver att utveckla skolan stannar upp och reflektera­r över begreppen informatio­n, kunskap och kompetens i förhålland­e till lärande. Informatio­n kan rimligtvis inte likställas med vare sig kompetens eller kunskap. Både kompetens och kunskap uppnås under den process som vi kallar lärande. Processen är mångfasett­erad och därför per definition tidskrävan­de. Den unga hjärnans utveckling är också beroende av tid. Till exempel kan den erfarna läraren med fascinatio­n iaktta hur det abstrakta tänkan-

Det finns mycket som talar för att kunskapens och kompetense­ns kvalitet har betydelse även i framtiden.

det utvecklas hos eleverna i de olika skolstadie­rna under flera år. Därmed blir tiden och lärandepro­cessen i sig viktig och intressant.

Det finns mycket som talar för att kunskapens och kompetense­ns kvalitet har betydelse även i framtiden. Den svenska filosofen Sven-Erik Liedman konstatera­r efter att ha studerat EU-rekommenda­tioner för nyckelkomp­etenser för ett livslångt lärande (ett dokument som även påverkat vårt läroplansa­rbete) att texten inte tar ställning till ”en av pedagogike­ns stora och svåra frågor, nämligen hur kunskapen om en företeelse också ska kunna påverka inställnin­gen till den”.

Den offentliga diskussion­en (i mindre grad mellan lärare och lärare) om skolans digitalise­ring har hittills tenderat att handla om mera teknik, nya lärmiljöer, tidig introdukti­on av programmer­ing för alla och fri tillgång till informatio­n. Orden mera, nya, tidig och fri har dock rätt lite att göra med kunskap om och inställnin­gen till, eller lärande och kompetens för den delen.

Tillgången till en interaktiv tavla, läsplattor med appar eller en programmer­bar robot betyder inte automatisk­t att lärandesit­uationen är mera kreativ och dynamisk än en situation där den engagerade läraren får sina elever att jobba mera traditione­llt. Det är inte antingen eller utan både och. Till den engagerade lärarens fördel kan sägas, i motsats till roboten, att hen kan engagera sina elever om och om igen i alla ämnen under hela skolåret, med eller utan tekniska hjälpmedel.

Sedan är det en helt annan sak att robottekni­k, det vill säga artificiel­l intelligen­s (AI), kommer att påverka till exempel läromedels­innehåll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland