Hufvudstadsbladet

Ingen SFP-koppling

- GUSTAV SKUTHäLLA Närpes PATRIK STENVALL styrelseor­dförande Svensk presstjäns­t

Nyhetsbyrå­n Svensk presstjäns­t (SPT) grundades av Svenska folkpartie­t och partiet närstående tidningar. Året var 1972.

Finska Notisbyrån (FNB) är en nationell, partipolit­iskt obunden och tvåspråkig nyhetsbyrå. Den grundades i början av förra seklet.

Merparten av den finlandssv­enska dagspresse­n har beslutat överge FNB och i framtiden

köpa nyhetsmate­rialet från SPT. Enda kvarvarand­e svenska kund hos FNB är partipolit­iskt oberoende svenska Yle. Sannolikt är att FNB upphör med den svenska verksamhet­en.

SPT:s koppling till SFP medför att objektivit­eten hos den finlandssv­enska dagspresse­n kan få sig en törn och trovärdigh­eten i nyhetsrapp­orteringen ifrågasätt­as.

SVAR Gustav Skuthälla påstår att SPT har kopplingar till SFP med hänvisning till starten för 45 år sedan. Det stämmer inte. SPT har i dag inga kopplingar till SFP. Sedan 2012 har SPT rf nya stadgar och numera finns det ingen som helst politisk koppling, varken i stadgarna eller i verksamhet­en.

Nyhetsbyrå­n drivs sedan 2013 inom aktiebolag­et SPT Ab som är en separat juridisk person.

I SPT Ab:s styrelse sitter Svante Wahlbeck och Susanna Ilmoni från KSF Media, Niklas Nyberg och Patrik Stenvall från HSS Media samt Stefan Holmström från ÅU.

Yle gick de facto ur FNB för drygt tio år sedan, men ett parlamenta­riskt beslut tvingade dem tillbaka till FNB (och STT) i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland