Hufvudstadsbladet

Det blir bär till middag

- GAHNE/TT MIA

Bär är naturens vackraste krydda. Med sin pigga syra sätter de skruv på det mesta. Bär i maten är en klockren hit. Kanske är det trots allt ingen slump att vi i generation­er varit så förtjusta i en klick lingonsylt till maten eller en sked svartvinbä­rsgelé till söndagsste­ken. Det är något med kombinatio­nen bär och mat som helt en- kelt funkar förvånansv­ärt väl. Och det handlar inte bara om sötman. I så fall hade vi lika gärna kunnat ringla sirap över köttbullar­na. Nej, det är snarare det där vitalt uppfriskan­de och naturliga som ryms i bärens aromatiska fräschör. Det bärfriska gör sig extra fint till lite fet mat, där den inneboende syran har en förmåga att spjälka och pigga upp.

Hundra sorter

Bär är dessutom förbluffan­de nyttiga. De fullkomlig­t kryllar av antioxidan­ter, fibrer och allehanda vitaminer. Kanske inte så konstigt att människor och djur mumsat bär i alla tider. Det handlar helt enkelt om ren överlevnad­sinstinkt.

Visste du förresten att det finns över hundra sorters bär i Norden? Bara en tjugondel plockas av människohä­nder, så oddsen är helt klart på din sida om du ger dig ut att leta på egen hand i skog och mark. Än är det inte för sent för lingon och hjortron.

Hör man nu inte till skogsmulle­typen kan man lika bra välja frysta bär. Numera hittar man till och med körsbär i frysdisken. Visserli- gen finns det förmodlige­n inget som slår nyplockade vilda skogshallo­n, men just i matlagning har den frysta varianten sina fördelar. De har betydligt högre syra än färska hallon, vilket ofta är just det man vill åt när man blandar bär i mat. Om hallonen hettas upp i en minut slipper man dessutom risken att de kan bära på ondskefull­a bakterier som överlever i frysen.

Bär i sallader är också väldigt gott. Det är nästan som om de tar på sig rollen av grönsaker för en stund. Sötman blir mindre påtagligt och bären anpassar sig likt kameleonte­r till omgivninge­n.

Så ge bären en chans, de duger till betydligt mer än efterrätt.

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/ ?? SNABBT OCH LäCKERT. Den här laxen får inte bara en väldigt vacker färg, den går också betydligt snabbare att grava än vanligt.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/ SNABBT OCH LäCKERT. Den här laxen får inte bara en väldigt vacker färg, den går också betydligt snabbare att grava än vanligt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland