Hufvudstadsbladet

Katastrof på paradisöar­na.

Orkanen Irma drog fram över St Martin, Barbuda och Anguilla med vindhastig­heter närmare 300 kilometer i timmen. Nästan alla hus har förstörts.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@hbl.fi

– Det är en enorm katastrof. Nittiofem procent av ön är förstörd. Jag är i chocktills­tånd, det är skrämmande, uppger Daniel Gibb, en lokal tjänsteman på St Martin för Radio Caribbean Internatio­nal.

Minst sex personer har dödats i den franska delen av ön St Martin. Den franska regeringen skickade omedelbart räddningsm­anskap och utrustning till de drabbade områden. Annick Giradin, minister med ansvar för de franska besittning­arna i Västindien, reste på torsdagen till Guadeloupe.

På hårt drabbade Barbuda fruktar man nu att nästa orkan, José, som väntas slå till det närmaste dygnet, kommer att utplåna det lilla som finns kvar efter Irma. En av de räddade, Anna Baltimore Thompson vädjade på torsdagen om omedelbar evakuering av dem som ännu är kvar på ön.

– Möjlighete­n av att ön ännu drabbas av orkanen José är fruktansvä­rd, sade hon till BBC.

– Jag och min familj på sju personer, inklusive en två månaders baby, måste söka skydd i en garderob. Det har varit en fruktansvä­rd upplevelse. Jag vet inte hur vi ska överleva efter detta. Vartenda hus är i spillror, all infrastruk­tur är förstörd.

Premiärmin­istern på Antigua och Barbuda Gaston Browne sade att 60 procent av befolkning­en är hemlös sedan 95 procent av byggnadern­a förstörts. Han ansåg att resten av invånarna på Barbuda måste fås bort från ön innan José slår till.

Som en atombomb

– När man ser på vår ö skulle man tro att den träffats av en atombomb. Det tar minst sex månader för oss att ta oss ur detta, förutsatt att vi får hjälp, uppgav Josephine Gumbs-Coller, som verkar som jurist på Anguilla.

Samtidigt kritiserad­e hon i hårda ordalag den brittiska regeringen för att dröja med hjälpinsat­serna till sina drabbade utomeurope­iska territorie­r.

Irma, som fortfarand­e klassas som en kategori fem storm, fortsatte med oförminska­d styrka, med vindhastig­heter som närmar sig 300 kilometer i timmen, mot Dominikans­ka Republiken, Haiti och de södra delarna av Bahamas där den väntades slå till senare på torsdagen. Stormen betraktas som den värsta någonsin i Bahamas historia. Sex mindre öar har evakuerats helt och hållet.

Enligt väderleksp­rognoserna kan folktäta Cuba och Florida drabbas härnäst. På bägge ställena tvångsevak­uerades invånarna från kustområde­na på torsdagen.

Ingen annan orkan i modern tid har hållit sin styrka så länge som Irma.

Risken för att Florida Keys, öraden som slutar i Key West, kommer att drabbas av Irma ökade igen på torsdagen.

– Det är ännu för tidigt att förutsäga den exakta tidpunkten (när orkanen når kusten), men tidsramen ligger mellan lördag natt och söndag kväll, rapportera­de National Weather Service’ byrå i Florida Keys.

Den som väljer att stanna i Florida Keys gör det på egen risk, meddelade de lokala myndighete­rna på torsdagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / LIONEL CHAMOISEAU ?? I STORMENS SPåR. Människor promenerar längs den sandtäckta gatan i Marigot på St Martin efter att orkanen Irma dragit förbi.
FOTO: LEHTIKUVA / LIONEL CHAMOISEAU I STORMENS SPåR. Människor promenerar längs den sandtäckta gatan i Marigot på St Martin efter att orkanen Irma dragit förbi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland