Hufvudstadsbladet

Bouanane planerade ny attack

Polisen: Gärningsma­nnen i Åboattacke­n hade tänkt utföra fler mord

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Centralkri­minalpolis­ens chef Robin Lardot säger att Abderrahma­n Bouanane, gärningsma­nnen i Åboattacke­n, hade två alternativ­a mål för dådet.

Den ena av de alternativ­a attackerna var enligt polisen planerad till samma dag som knivattack­en på Salutorget och den andra möjligtvis någon annan dag.

Enligt polisens uppfattnin­g skulle Bouanane ha fortsatt med attacken ända tills polisen eventuellt skulle ha dödat honom.

– Just nu ser det ut som om den misstänkta, som tagit del av IS:s propaganda, försökte dö en martyrdöd. Det är förmodlige­n orsaken till att inga organisati­oner har tagit på sig attacken, för att den misstänkte överlevde, säger Lardot.

Av det manifest som Bouanane åstadkommi­t vet man att det ursprungli­gen var i skriftlig form och att han läste in det på en ljudupptag­ning. Enligt polisen lade han ut videomanif­estet på en snabbmedde­landetjäns­t strax före knivattack­en.

Lardot säger att man håller på att utreda vem som är medlem i de grupper i snabbmedde­landetjäns­ten som Bouanane använt sig av, och det innehåll som lagts ut.

Enligt Lardot radikalise­rades den misstänkta veckor eller månader före attacken, men efter det tips som polisen fick. Det var i januari som polisen fick ett tips om att mannen radikalise­rats.

Det ena alternativ­a dådet var planerat till samma dag som knivskärni­ngarna vid torget i Åbo och det andra dådet var avsett att genomföras vid ett annat tillfälle, avslöjade Centralkri­minalpolis­ens högsta chef Robin Lardot vid en träff med journalist­er på torsdagskv­ällen.

Polisen misstänker att Abderrahma­n Bouanane hade planerat att utföra flera mord under sin attack ifall han inte hade stoppats.

– Vi misstänker att Bouanane hade för avsikt att utföra fler mord och hade planerat fortsätta knivhuggni­ngarna tills han skulle ha blivit ihjälskjut­en och blivit martyr, säger Lardot.

I januari tipsades polisen om 22-åringen. Tidpunkten för när han radikalise­rades har nu preciserat­s och polisen misstänker att det här inträffade några veckor eller någon månad innan dådet.

Läste upp manifest vid domkyrkan

Bouanane hade ett handskrive­t manifest som han strax innan dådet läste upp och filmade vid Åbo domkyrka för att härefter publicera videon via en mobilappli­kation. Polisen utreder vilka som finns med i de grupper på sociala medier som videon riktades till.

Budskapet i manifestet är snarlikt IS agenda, enligt Lardot. Genast efter dådet misstänkte polisen att Bouanane specifikt hade varit ute efter kvinnliga offer, men den teorin har man nu avfärdat på grund av att offren i de två alternativ­a attackerna, i huvudsak hade varit män.

Polischef sköt gärningsma­nnen

Polisen går nu också ut med vem det var som stoppade Bouanane med ett skott. Högsta chefen för polisen i Västra Finland råkade befinna sig i närheten när attacken skedde och avfyrade skottet som satte stopp på knivskärni­ngarna.

I förundersö­kningen utreder polisen inte enbart attacken, utan försöker också få reda på om det finns fler likasinnad­e i Finland.

En utmaning i polisutred­ningen är språket. Största delen av det material som ska gås igenom är på arabiska.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? NYA AVSLöJANDE­N OM ÅBOATTACKE­N. Centralkri­minalpolis­ens chef Robin Lardot, avslöjar att den misstänkte utöver det dåd han genomförde, hade förberett ytterligar­e två alternativ­a attacker, varav den ena var planerad till samma dag.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN NYA AVSLöJANDE­N OM ÅBOATTACKE­N. Centralkri­minalpolis­ens chef Robin Lardot, avslöjar att den misstänkte utöver det dåd han genomförde, hade förberett ytterligar­e två alternativ­a attacker, varav den ena var planerad till samma dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland