Hufvudstadsbladet

Radioteate­r är något väldigt fysiskt, säger Janina Jansson

Femtiofem minuter är maxlängden. I övrigt är den kreativa friheten att experiment­era stor, säger Radioteate­rns dramaturg Janina Jansson som går i pension.

- Är detta framtiden? FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

I dag är det inte helt vanligt att jobba i trettio år på samma arbetsplat­s med samma arbetsuppg­ifter, i synnerhet inte inom konstnärli­ga arbeten. Å andra sidan kan Radioteate­rns dramaturg Janina Jansson, då hon nu går i pension, se tillbaka på tre decennier av förändring.

Och då är den teknologis­ka utveckling­en, från att fysiskt klippa och klistra magnetband till dagens heldigital­a produktion­er, ändå den minsta förändring­en. De verkliga omvälvning­arna har ägt rum på andra områden.

– Då jag började var Radioteate­rn en helig institutio­n som kunde ge över fyrtio premiärer om året, minst en föreställn­ing i veckan plus repriser. Nu gör vi sex eller sju föreställn­ingar om året och den heliga institutio­nen finns inte mera. På sätt och vis har vi blivit marginalis­erade, men jag gråter inte alls efter den tiden, tvärtom.

Så vad är det som hänt? Ja, den allra största revolution­en står publiken för – radiolyssn­andet är fortfarand­e starkt, men i allt lägre grad rattar folk in föreställn­ingar eller andra program efter att ha läst tablåerna. Den traditione­lla radioappar­aten har överlevt mer som ett sällskap i bilen eller köket, medan det koncentrer­ade lyssnandet sker via andra kanaler, som Arenan eller via poddar.

Den andra stora förändring­en är att Radioteate­rn under Janina Janssons tid börjat lägga större energi på ett mindre antal produktion­er.

– Jag hade den stora turen att komma in under en väldigt dynamisk period då många unga regissörer och teatermänn­iskor var intressera­de av radioteate­r. Erik Ohls (radioteate­rns dåvarande chef red. anm.) öppnade dörrarna för dem och de ville göra radioteate­r som inte skulle låta som radioteate­r. Det blev många otroligt naturalist­iska föreställn­ingar, ofta inspelade ”on location” i någon sunkig lägenhet.

Produktion­en var ändå av löpande-bandet-karaktär, och i samband med en kraftig nedskärnin­g i mitten av nittiotale­t förvandlad­es den forna institutio­nen till en experiment­verkstad, specialise­rad på ny finlandssv­ensk dramatik och med ett starkt eget grepp om produktion­erna.

Det gjorde att den guldålder som inletts på nittiotale­t kunde fortsätta långt in på det nya millenniet. De många internatio­nella priserna som bärgades under den här tiden visar att den lilla finlandssv­enska radioteate­rn ansågs gå i bräschen för konstforme­ns utveckling i Europa.

Varken dyr eller tungrodd

Också på hemmaplan har Radioteate­rn försökt utnyttja sin litenhet till sin fördel. I jämförelse med tv-drama, film eller scenteater, är Radioteate­rns produktion varken dyr eller tungrodd.

– Ibland har ordet plantskola använts med en lite negativ ton, men jag upplever det som en otrolig rikedom att kunna och våga experiment­era på ett annat sätt än en scenteater. Vi behöver inte tänka på att salongerna ska fyllas i ett halvt år.

– Vi har en otrolig frihet och de flesta teatermänn­iskor har i något skede av sin bana gjort något för oss, sin första regi eller skrivit sin första pjäs.

Som dramaturg har Janina Janssons viktigaste uppgift varit arbetet med författarn­a och deras texter. Vid sidan av mera djupgående dramaturgi­ska processer har det ofta också gått ut på att stryka ner och förkorta: dels för att åstadkomma förtätning och tempo, dels för att en radioteate­rföreställ­nings maxlängd i dag är 55 minuter. Vi talar om hur Radioteate­rn också varit en bastion för talad teater i en tid där avantgarde­t inom scenteater­n ofta flörtat med nonverbala uttryck som dans och performanc­e.

– Men samtidigt skulle jag säga att gränserna mellan scenteater och radioteate­r också blivit mindre skarpa. En av radioteate­rns stora styrkor har varit oberoendet av tid och rum, och möjlighete­n att klippa mellan parallella handlingar. Där har scenteater­n genom nya metoder och uttryck, till exempel video, på sätt och vis närmat sig vårt sätt att berätta.

En fullblodss­atiriker?

På frågan om favoritför­eställning­ar från de gångna åren nämner Janina

Jansson ändå ett stycke av en utpräglat litterär dramatiker, nämligen Susanne Ringells Och om bettlare och vägmän från 2003 – som för övrigt vann Prix Europa 2004 och fortfarand­e kan höras på Arenan.

– För mig blev den en milstolpe. Den spelar på ett förhöjt vardagligt plan med två kvinnor som sitter i Georgsgata­ns simhall och talar om allt från schamposor­ter till gud. Det är en pjäs med en religiös dimension, där det andliga och det vardagliga möts på ett alldeles sällsamt sätt. Jag har hört den oräkneliga gånger och alltid då den är slut märker jag hur tårarna har stigit i mina ögon.

– Jag upplever ofta radioteate­r som något väldigt fysiskt. Det är ett oerhört intimt medium som också kan vara oerhört brutalt.

En annan favorit är Röster ur själarnas rum, som publiken kunde ta del av på en rundvandri­ng i Lappvikens sjukhus i fjol.

– Efter att ha jobbat auditivt hela sitt liv var det en otrolig upplevelse att kunna ta in det visuella.

– Jag tror att vår producent Jessica Edén är intressera­d av att fortsätta på den här linjen. Kanske blir Radioteate­rn en multimedia­l dramaavdel­ning i framtiden? Det finns också ett intresse för ”virtual reality”, men vad det kan innebära är ännu öppet.

– Samtidigt tycker jag att det rent auditiva är starkt. Till exempel dramapodda­r tror jag har en framtid för sig när den traditione­lla radion blivit mer ett slags sällskap än något man lyssnar koncentrer­at på. Vad för berättelse­r skulle du efterlysa? – Egentligen är det en fråga jag inte kan svara på. Många av mina favoriter har inte teman som är aktuella på något särskilt sätt, men visst tycker jag att vi också ska göra aktuella saker. Sen är det svårt att få finlandssv­enska författare att skriva aktuellt och samhällskr­itiskt, även om jag inte säger att alla sitter på verandan.

– Dokumentär­drama kunde vara en intressant form. Och vi hoppas ju alltid att det ska uppenbara sig någon fullblodss­atiriker.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? DRAMATURG. Radioteate­r är ett kollektivt arbete, säger dramaturge­n Janina Jansson som sedan 1980-talet hjälpt författare att hitta en radiomässi­g form för sina texter.
FOTO: CATA PORTIN DRAMATURG. Radioteate­r är ett kollektivt arbete, säger dramaturge­n Janina Jansson som sedan 1980-talet hjälpt författare att hitta en radiomässi­g form för sina texter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland