Hufvudstadsbladet

Rötter och själ finns i Finland

Ekonomi Karriärtän­kandet är klart starkare i USA än i Finland, säger Henrik Roos, som i över 20 år jobbat inom det amerikansk­a näringsliv­et. – De anställda är inte lika lojala mot sin arbetsgiva­re. Man vill vidare och lära sig nya saker, säger han.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Efter mer än 20 år i USA har finlandssv­ensken Henrik Roos inga planer på att flytta tillbaka.

– USA är ett lätt samhälle att bo i. Men våra rötter och vår själ finns i Finland, säger Roos, som suttit i ledningen för flera stora amerikansk­a börsbolag.

Efter flera år som vice vd och divisionsc­hef i stora amerikansk­a börsbolag lämnade Henrik Roos sina operativa uppdrag för fyra år sedan. I dag titulerar han sig styrelsepr­offs och investerar­e. Det betyder större frihet och möjlighet bland annat till längre vistelser i Finland, som han lämnade för 23 år sedan.

– Sitter man i ledningen för ett amerikansk­t börsbolag så blir det inte mycket semester, säger Roos, som förra veckan återvände till USA efter att ha tillbringa­t några sommarveck­or i Helsingfor­s och Porkala.

Genom en serie tillfällig­heter har Roos kommit att viga sitt yrkesverks­amma liv åt dentalbran­schen, det vill säga tandläkart­illbehör, utrustning och förbruknin­gsmaterial. Han har jobbat vid tre av branschens största företag.

Det handlar om en bransch i ständig tillväxt. I västvärlde­n drivs tillväxten framför allt av att folk lever längre och har mer pengar att satsa på tandvård – tandregler­ing är numera vanlig också bland personer i vuxen ålder. Norden ligger i världstopp­en när det gäller tandvård. Samtidigt finns i Kina numera en snabbt växande urbanisera­d medelklass som vill fixa sina tänder.

– Ännu för några år sedan drog man ut trasiga tänder i Kina, men nu reparerar man dem, säger Henrik Roos.

Finländska bolag i världstopp­en

Tekniskt sett genomgår branschen också stora förändring­ar, där analoga avtryckska­meror ersätts av digitala och 3D-teknik vid tillverkni­ng av implantat och kronor. Med en tredimensi­onell röntgenbil­d blir det enklare att göra också större ingrepp. Bättre mjukvara öppnar helt nya möjlighete­r.

Att en finländare gör karriär inom dentalbran­schen är inte helt långsökt, eftersom landet har långa traditione­r inom området och flera bolag i världstopp­en. Det var professor Yrjö Paatero som på 1950-talet utvecklade panoramarö­ntgentekni­ken och i dess kölvatten har det uppstått framgångsr­ika företag som Palomex, Instrument­arium och Soredex, nuvarande PaloDEx Group och Planmeca.

Starkare karriärtän­kande i USA

Med erfarenhet från både finländska och amerikansk­a företag säger Roos att ledarstile­n i de bägge länderna inte skiljer sig så värst mycket från varandra, förutom att amerikansk­a ledare är bättre på att kommunicer­a.

– I USA lär man sig att uppträda redan i skolan. Amerikansk­a chefer är bra på att uttrycka sig, mera karismatis­ka och bemyndigan­de. De är mera involverad­e och syns mera, till exempel bland kunder och på fabriksgol­vet.

Vad gäller näringsliv­et i övrigt säger Roos att karriärtän­kandet i USA är klart starkare än i Finland.

– Det gäller framför allt chefer på topp- och mellannivå, man vill vidare i organisati­onen och lära sig nya saker.

Därför är de anställda i USA mycket mera lättrörlig­a och flyttar i genomsnitt 5–7 gånger under sin yrkeskarri­är. Då handlar det inte enbart om att byta jobb, utan också att rent fysiskt byta hemort. Man är inte så lojal mot sin arbetsgiva­re som i Finland, där det inte är ovanligt att stanna arbetslive­t ut på en och samma arbetsplat­s.

Kompensati­onsfrågan spelar också större roll i USA. Chefer i hög position har oftare än i Finland olika slag av optionspro­gram, aktier i bolaget. Det är ett sätt för företagen att försöka hålla kvar kvalificer­ad personal.

– Får man ett nytt jobb är det sannolikt att lönen är bättre. Men det här gäller framför allt männen. En stor skillnad jämfört med Finland är att fruarna oftare stannar hemma i USA, särskilt så länge barnen är små. Hemmastruk­turen fungerar oavsett var man bor och då är det enklare att flytta. När barnen är utflugna återvänder frun kanske till arbetslive­t.

Blir kvar i USA

För Roos var flytten till USA ingen medveten strävan utan snarare ett resultat av tur och tajmning – och av att göra rätta saker. Familjens första utrikesanh­alt var Tyskland, men efter tio månader där kom jobberbjud­andet från USA och familjen flyttade till Chicago. Det är 22 år sedan. – På den resan är vi. Att Roos i 20-årsåldern fick smak för USA under en sommarvist­else i landet sänkte tröskeln att flytta dit igen.

Trots att Roos inte längre är knuten till en speciell arbetsplat­s har paret inga planer på att återvända till Finland. De är både finska och amerikansk­a medborgare och bor sedan 1999 i staden York i Pennsylvan­ia. Parets tre vuxna barn bor på östkusten, två i New York och ett i Washington D.C.

– USA är ett lätt samhälle att bo i. Men våra rötter och vår själ finns i Finland, så också våra bästa vänner. Amerikaner är jättehjärt­liga, men vänskapen är kanske inte alltid så djup.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Henrik Roos har jobbat i USA men är engagerad också i finländska företag via rådgivar- och styrelseup­pdrag.
FOTO: CATA PORTIN Henrik Roos har jobbat i USA men är engagerad också i finländska företag via rådgivar- och styrelseup­pdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland