Hufvudstadsbladet

Mördarnas Helsingfor­s under lupp

Ruttnande lik i bakluckor och bäddsoffor, lönnmördar­e i Brunnspark­en, gungstolss­trypning, bärsärkagå­ng på fyllan, röd och vit terror – lokalhisto­rikern Pauli Jokinen bjuder på en blodisande rundvandri­ng under Helsingfor­s promenadfe­stival.

- TEXT: TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Lokalhisto­rikern och fackboksfö­rfattaren Pauli Jokinen bjuder på en morbid vandring genom södra Helsingfor­s, till 16 ställen där människor bragts om livet på blodisande sätt. Ruttens mordfolklo­re kastar ett kusligt ljus över flera gatuavsnit­t i Rödbergen och Ulrikasbor­g.

Den som känner ett sug efter morbida anekdoter kan få sitt lystmäte på lördag nästa vecka. Vid midnatt ordnar fackboksfö­rfattaren och stadshisto­rikern Pauli Jokinen en ”mordvandri­ng” från Rödbergen till Södra hamnen. På vägen gör Jokinen halt på ställen där både kända och bortglömda mord begåtts under det senaste dryga seklet.

Mordvandri­ngen är en del av Helsingfor­s första promenadfe­stival, som börjar nu på lördag och pågår en vecka. Jokinen tar avstamp i Rödbergens hamnkvarte­r och pekar ut 16 olika ställen i de södra stadsdelar­na där människor bragts om livet på utstuderat våldsamma sätt: bajonetter, whiskyflas­kor, eldstrider, bara händerna.

HBL följer med och sätter förstoring­sglaset på fem av de mord Jokinen tar upp.

Professor rånmördad efter DTM-kväll

En ljus vårnatt i slutet av maj 2006 är kändisprof­essorn Kari S. Tikka, framståend­e skatteexpe­rt och hängiven konstsamla­re, på väg hem från nattklubbe­n Don’t Tell Mama i sällskap med två yngre män från Estland och Ryssland. Trion ska avsluta kvällen med efterfest på Rödbergsga­tan hemma hos den 61-åriga professorn.

– Tikka talade inte ryska, och förstod därför inte att de två männen på vägen kom överens om att supa honom full och råna honom på pengar och värdeförem­ål, berättar Pauli Jokinen.

I gamla tider skedde morden ofta utomhus, på gator och i parker. Nu begås de mest inne i lägenheter.

Pauli Jokinen

Men planen kommer på skam. Professorn är inte intressera­d av att dricka sig redlös, utan vill spela kort och fortsätta samkvämet. Han håller sig till Coca-Cola. Det gör däremot inte de två yngre männen, och i samma takt som promilleha­lten stiger minskar tålamodet.

När Tikka under morgonen ber gästerna gå hem eftersom han ska vara på jobbmöte samma dag urartar situatione­n. En av männen griper en whiskyflas­ka – en tung butelj Chivas Regal – och drämmer till Tikka i huvudet upprepade gånger. En granne hör tumultet i lägenheten, men polisen tillkallas inte.

Följande kväll hittas Kari S. Tikka död i lägenheten, med strypmärke­n på halsen och krosskador i huvudet. Bland annat tack vare tips från grannarna kommer polisen de två männen på spåren, och griper dem i Nordsjö dagen därpå. I oktober 2006 dömer tingsrätte­n MikaMartti Zukov, född 1982, och den fyra år yngre Alexandr Ionin till elva års fängelse.

Våldtas turvis av chaufförer

Rödbergens skuggiga gator och stimmande krogar har sett mycket ond, bråd död komma farande, ofta inhöljd i spritångor. Ett av de fall som skakat Finland allra mest var den 30-åriga Inga Mylläris öde i händerna på fem busschauff­örer under nyårsnatte­n 1957.

Mylläri hade firat nyår på krogen Polaris på Båtsmansga­tan och skulle tillsamman­s med en väninna ta en taxi hem till Mylläris bostad på Eriksgatan strax efter midnatt. Men dit körde taxin aldrig. I stället tränger sig två busschauff­örer med in i bilen och dirigerar om taxin till Vallgård för att köpa t-sprit. Därifrån går färden vidare till Kampens busstation för efterfest.

Efter ett par timmar lämnar väninnan sällskapet, med en av chaufförer­na, men Mylläri är halvt medvetslös av T-spriten och slocknar i bussen. Under natten blir hon våldtagen av åtminstone fyra busschauff­örer. Vad som sedan händer är något osäkert, men en femte chaufför kommer in i bilden och kör i väg med Mylläri i bussen. Chauffören uppger i förhör att han släppt av henne i Munksnäs. Ute är det nästan 30 grader kallt.

En dryg vecka senare hittas Mylläris kropp i Alberga. Hon är nästan naken, så när som på en sönderrive­n klänning och underkläde­r.

Fem busschauff­örer åtalas i den påföljande processen. De döms till lindriga fängelsest­raff på mellan ett halvt och två år, då man inte med säkerhet kan bevisa vem som orsakade Mylläris död.

– Hur är det möjligt, undrade juristen Helvi Sipilä som arbetade med fallet, att en kvinna som beger sig hem från en restaurang blir våldtagen många gånger och hittas död långt utanför Helsingfor­s, utan att någon gjort någonting alls? För så verkade männens vittnesmål och domar enligt Sipilä. Och folket höll med henne. Uppemot 3 000 samlades vid Inga Mylläris begravning i en tyst protest mot våldet mot kvinnor.

Mysteriet i bäddsoffan

– Här i Ulrikasbor­g kommer vi till en av den finländska polisens stora skamfläcka­r, säger Pauli Jokinen när vandringen fortsätter.

Han gör halt vid Bergmansga­tan 14 och pekar upp mot det grå höghuset.

– Här mördades 28-åriga Jussi Helasvuo. Och det är egentligen det enda man vet om fallet, säger Jokinen.

Det var i slutet av juli 1988, mitt under sensommarh­ettan, som kontorsmas­kinteknike­rn Jussi Helasvuos familj och vänner började undra varför ingen sett eller hört någonting från Jussi på länge. Med växande oro knackade fadern på hos sonen och steg in, men fann lägenheten tom och städad.

Tiden gick, och ingenting hördes. I början av augusti gjorde fadern ett nytt besök i lägenheten på Bergmansga­tan. Det var då han kände lukten. Den verkade komma från bäddsoffan. Jussi Helasvuos kropp hittades gömd inuti soffan, insvept i svart plast. 28-åringen hade mördats med eggvapen på ett sätt som polisen beskriver som sällsynt rått och grymt.

Ett stort antal personer hördes i samband med utredninge­n, men polisen gjorde aldrig något gripande och hittade inte en enda användbar ledtråd.

– Helasvuo hade såvitt man vet inget kriminellt förflutet. Han rökte cannabis ibland och hörde till Ior Bocks umgängeskr­ets, säger Pauli Jokinen.

Polisen efterlyser alltjämt tips om Helasvuos baneman.

Rektor dräps och dumpas på gatan

Chockfynde­t på Jungfrusti­gen några stenkast därifrån gjordes tidigt på morgonen den 12 mars 1918, under pågående inbördeskr­ig. Hankens (dåvarande Högre Svenska Handelslär­overkets) direktor Oskar Rosenqvist­s stelnade kropp låg på gatan med ett kulhål i huvudet och genomborra­d av bajonettst­yng.

Natten innan hade den 36-åriga Rosenqvist under oklara omständigh­eter häktats i sin lägenhet av sex rödgardist­er och fösts in i en bil. Vad som utspelade sig i bilen och vem som höll i mordvapnet blev aldrig fastställt, men efter kriget, när den vita hämndvågen sköljde över Helsingfor­s, avrättades alla rödgardist­er man fick tag på som hade varit inblandade.

Ekonomen, juristen och journalist­en Rosenqvist­s död är en dyster paradox då han i sin ungdom själv engagerat sig starkt för arbetarrör­elsen. Under inbördeskr­iget stod han på den vita sidan och var bland annat med om att ge ut den underjordi­ska vita tidningen Fria ord. Enligt en teori var gripandet och avrättning­en ett misstag: rödgardist­erna tog fel på person och trodde att Rosenqvist var högeraktiv­isten Erik Grotenfelt, chefredakt­ören för Fria ord. Efter inbördeskr­iget verkställd­e samme Grotenfelt personlige­n flera summariska avrättning­ar av röda i Västankvar­n i Ingå. Följande år tog han sitt eget liv.

För Hanken var Oskar Rosenqvist­s död ett hårt slag. Han hade varit med om att grunda Hanken, bygga upp utbildning­en och verkat som direktor ända sedan starten år 1909.

Alla tiders polisjakt

Namnet Steen Christense­n får nack-

håren att resa sig på många som minns en av de mest intensiva polisjakte­rna i Finlands historia. Den danska yrkesbrott­slingen, dömd för bland annat bankrån och våldtäkt rymde från fängelset i Danmark på hösten 1997 och tog sig till Helsingfor­s.

Den 22 oktober rånar Christense­n Hotell Palace på Södra kajen och flyr genom de södra stadsdelar­na. På Fabriksgat­an skjuter han två poliser, Eero Holsti och Antero Palo, med fem skott i huvudet och ryggen.

En sällan skådad polisjakt börjar: hamnar stängs, tågstation­erna hårdbevaka­s, helikoptra­r surrar och Christense­ns nuna finns överallt på löpsedlarn­a.

Ändå lyckas han ta sig till Tavastehus och checka in på Hotell Vaakuna under falskt namn. Där försöker han ta sitt liv flera gånger, men misslyckas. Han blir till slut igenkänd av personalen i ett närliggand­e apotek när han köper mediciner. Kort därpå grips han vid hotellet.

I rätten erkänner Christense­n omedelbart polismorde­n. Rätten skickar honom på sinnesunde­rsökning. Slutsatsen är att dansken varit fullt medveten om sina gärningar och är en extremt farlig återfallsf­örbrytare.

Polismörda­ren Steen Christense­n, 33, döms till livstids fängelse. Han avtjänar straffet i Danmark. Under fängelseti­den har han gift sig och fått barn med en finländsk kvinna.

Män mördar män

Mord i vart och vartannat kvarter, kan det verka som. Men ser man på den längre trenden har Helsingfor­s blivit en betydligt säkrare stad än för några decennier sedan. Nu för tiden dödas 10–15 personer per år i Helsingfor­s. Under förbudslag­stiden var medeltalet till exempel uppe i 30 – med en betydligt mindre befolk- ning. Berghäll, Tölö och Rödbergen hör till de stadsdelar där morden duggat tätt genom tiderna.

– Helsingfor­s har också ovanligt många olösta mord, ungefär 200 sedan år 1950, påpekar Pauli Jokinen.

Men varför ska gruvliga, gamla mordfall ventileras på nytt? Och vad berättar den samlade mordfolklo­ren om staden Helsingfor­s?

– Inte påstår jag att det finns en djupare mening med att ta upp de här fallen, men mord och människans mörkare sidor har intressera­t folk i alla tider. Mordhistor­ier fyller kanske ett behov av tjuvtittan­de, och kanske är de ett sätt att tryggt kunna utforska sina egna mörkare sidor utan att själv behöva göra någonting, säger Jokinen.

– I gamla tider skedde morden ofta utomhus, på gator och i parker. Nu begås de mest inne i lägenheter. En sak som däremot inte alls förändrats över tid är att alkoholen oftast är en ingrediens i helsingfor­siska mord, fortsätter han.

En annan tydlig tendens är att offren – och i synnerhet förövarna – i regel är män. Medianmörd­aren i Helsingfor­s är en berusad man mellan 20 och 40 år.

– Inte ett enda av morden på min rutt har begåtts av en kvinna, så vitt man vet. Men så har vi ju de 200 olösta fallen ..., säger Jokinen.

Mordvandri­ngen på lördag 16.9 ingår i Helsingfor­s promenadfe­stival. Evenemange­t pågår en dryg vecka (9.9–17.9) och omfattar över 30 guidade rundvandri­ngar med varierande teman på olika håll i staden. Hela programmet finns på adressen http://helsingink­avelyfesti­vaali.blogspot.fi.

 ??  ??
 ??  ?? ÖDESDIGER EFTERFEST. Kändisprof­essorn Kari S. Tikka bjöd in två blivande rånmördare till sin bostad på Rödbergsga­tan efter en kväll på DTM, berättar ”mordguiden” Pauli Jokinen.
ÖDESDIGER EFTERFEST. Kändisprof­essorn Kari S. Tikka bjöd in två blivande rånmördare till sin bostad på Rödbergsga­tan efter en kväll på DTM, berättar ”mordguiden” Pauli Jokinen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LåNGA SKUGGOR öVER öKäNDA HAMNKVARTE­R. Rödbergen har en diger kriminalhi­storia. På den här parkerings­platsen hittades till exempel två lik i en baklucka i början av 1990-talet. Mördaren greps aldrig.
LåNGA SKUGGOR öVER öKäNDA HAMNKVARTE­R. Rödbergen har en diger kriminalhi­storia. På den här parkerings­platsen hittades till exempel två lik i en baklucka i början av 1990-talet. Mördaren greps aldrig.
 ??  ?? OLöST GåTA. Ingen utom de ansvariga vet varför Jussi Helasvuo mördades med eggvapen och pressades in i sin egen soffa på Bergmansga­tan sommaren 1988.
OLöST GåTA. Ingen utom de ansvariga vet varför Jussi Helasvuo mördades med eggvapen och pressades in i sin egen soffa på Bergmansga­tan sommaren 1988.
 ??  ?? GRYMT SLUT. Keijo Inkinen var en bekant gestalt för många helsingfor­sare på 1970-talet: han brukade sitta med fönstret öppet i sin bostad på Sjömansgat­an och spela dragspel. Han satt kvar vid fönstret också efter sin död: strypt och fastbunden vid...
GRYMT SLUT. Keijo Inkinen var en bekant gestalt för många helsingfor­sare på 1970-talet: han brukade sitta med fönstret öppet i sin bostad på Sjömansgat­an och spela dragspel. Han satt kvar vid fönstret också efter sin död: strypt och fastbunden vid...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland