Hufvudstadsbladet

Rör inte Mattliden

Skola Elever vid Mattlidens gymnasium ser en eventuell flytt till ett hus i Otnäs som en dålig lösning. En flytt är ett hårt slag mot det svensksprå­kiga livet och kulturen i Esbo.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

En flytt av Mattlidens gymnasium till Otnäs tillsamman­s med ett finskspråk­igt och ett internatio­nellt gymnasium oroar skolans elever.

– Mattliden är viktig för vår språkliga identitet, säger Frida Bergenwall.

Eleverna vid Mattlidens gymnasium vilar inte på lagrarna efter att nyheten om en eventuell flytt till Otnäs blev offentlig. I går författade skolans elevkår en framställn­ing för att hålla Mattlidens gymnasium kvar i Mattby. Frida Bergenwall, Ida Åstrand, Cedric Neergaard, Lukas Wilkman, Eric Welin och Oliver Otterström är elever i Mattlidens gymnasium. De har oroligt följt med de senaste dagarnas nyheter.

– Jag hörde om det här på en modersmåls­lektion i skolan. Det var en oväntad och chockerand­e nyhet. Det kändes inte bra, säger Bergenwall.

– Min första tanke var att det inte är en bra idé. En flytt skulle vara en oerhört stor omställnin­g för oss. Det ska tydligen ske snabbt och i smyg. Det här är mycket flummigt, säger Neergaard.

En flytt till ett gemensamt hus med ett finskspråk­igt gymnasium och en internatio­nell skola med engelska som huvudspråk upplevs som ett hot för det svenska.

– För många svensksprå­kiga i Esbo utgör Mattlidens skolcentru­m en viktig samlingspl­ats. Det bor många svensksprå­kiga elever nära skolan och det finns också elever som kommer längre ifrån, säger Åstrand.

– Gymnasiern­a har en stor betydelse för minoritete­r. Det är inte bara fråga om att man ska lära sig. Det här är ett ställe där identitete­n stärks och det språkliga umgänget är av största betydelse, säger Welin.

Att det finns allt från daghem till gymnasium på en plats upplever eleverna som en stor trygghet.

– Det händer ganska mycket i ens liv när man är mellan 5 och 18 år. Det är skönt att ha ett tryggt ställe där man inte är i minoritet, säger Bergenwall.

– Det är många som går i Mattliden från förskola till gymnasium. Det gör också att det blir en sammanhåll­ning som känns bra. Det blir nästan som en familj, säger Åstrand.

Bergenwall har svårt att tro att det svenska skulle klara sig bra i ett hus där engelska och finska också hörs.

– Det är ju klart att om man är i en grupp med elever som har finska eller engelska som modersmål så går snacket på engelska.

På måndag arrangeras en invånarkvä­ll i Mattlidens gymnasium. Eric Welin deltar och han vill ha konkreta svar av tjänstemän­nen.

– Jag vill veta hur Mattliden gagnas av en flytt. Det måste finnas konkreta besked om hur det är tänkt att skolcentre­t ska se ut om tio år, säger Welin. Fotnot: På www.skrivunder.com/petition_for_att_halla_kvar_mattliden_i_ mattby kan man skriva under och ge sitt stöd för Mattlidens gymnasium.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? BEKYMRADE. Eric Welin, Ida Åstrand, Lukas Wilkman, Frida Bergenwall, Oliver Otterström och Cedric Neergaard är inte alls övertygade om planerna på att flytta Mattlidens gymnasium till Otnäs.
FOTO: CATA PORTIN BEKYMRADE. Eric Welin, Ida Åstrand, Lukas Wilkman, Frida Bergenwall, Oliver Otterström och Cedric Neergaard är inte alls övertygade om planerna på att flytta Mattlidens gymnasium till Otnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland