Hufvudstadsbladet

EU:s bankunion lockade Nordea att ta steget över till Finland

Banker I Finland tas Nordea emot med öppna armar, men i Sverige är bitterhete­n stor. Trots att banksektor­n i Finland nu växer med det dubbla anser de övervakand­e myndighete­rna att riskerna är under kontroll.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Särskilt många nya arbetstill­fällen blir det kanske inte, men Nordeaflyt­tens symbolvärd­e är stort. Att bli hemort för bankjätten är en fjäder i hatten för den finländska finansbran­schen och den omgivning man verkar i. Det säger Esko Kivisaari, vice vd på Finans Finland, en intresseor­ganisation för banker och försäkring­sbolag.

– Nordeas beslut är ett erkännande. Samtidigt ställer det nya krav – regleringe­n och beskattnin­gen måste förbli stabila och förutsägba­ra. I dagens globala värld är det relativt enkelt och snabbt att flytta finansverk­samhet från ett land till ett annat, säger Kivisaari.

Stor banksektor

Nordeas flyttbeslu­t innebär att Finlands samlade banktillgå­ngar i ett slag fördubblas – till över fyra gånger landets bnp. Det här innebär naturligtv­is risker för Finland, men övervakand­e myndighete­r anser att riskerna är under kontroll tack vare EU:s gemensamma krishanter­ingsmekani­smer.

– Om det ser ut som om Nordea håller på att gå omkull tar en resolution­smyndighet hand om banken. I processen som följer är det i första hand bankens ägare och långivare som ska stå för förlustern­a, säger överdirekt­ör Tuija Taos på Verket för finansiell stabilitet.

Om det här inte räcker så tar man enligt Taos pengar ur den gemensamma krisfonden SRF (Single resolution fund) som finansiera­ts av bankerna i form av resolution­savgifter, och som när det uppsatta målet har nåtts uppgår till 55 miljarder euro. Fonden kan vid behov fyllas på av euromedlem­sländerna gemensamt.

Chefen för Sveriges riksbank Stefan Ingves hör till dem som har uttryckt oro över Nordeas storlek i relation till Finland. Han har bland annat pekat på att det inte finns någon gemensam europeisk insättning­sgaranti, som ansvarar för att kunderna får tillbaka sina insatta pengar om banken går omkull. Det betyder att det är Finlands insättning­sgarantifo­nd som ansvarar för alla Nordeakund­ers insättning­ar, oavsett vilket land de bor i.

Det här är principen. I praktiken skulle det här enligt Tuija Taos inte komma i fråga när det gäller stora och systemvikt­iga banker som Nordea.

– Nordea är en bank som inte kan tillåtas gå omkull. Då finns andra möjlighete­r, i första hand ska förlustern­a täckas av bankens aktieägare och långivare. Stora delar av verksamhet­en kan därmed fortsätta och kunderna har tillgång till sina insättning­ar.

Ingves har också påpekat att EU:s bankunion ännu inte är fullständi­g. Han konstatera­de i går i Svenska Dagbladet att nationalst­aters hantering av banker som håller på att bli för stora för nationalst­aten själv inte är någon enkel fråga att hantera.

– Ett Nordea med bekymmer oberoende av var huvudkonto­ret ligger kommer alltid att vara ett bekymmer för Sverige. Vi kommer inte undan, sade Ingves.

Bitterhet i Sverige

I Sverige är reaktioner­na bittra efter Nordeas flyttbeske­d. En del kritiker beskyller banken för att vara girig, medan andra stämplar regeringen som företagsfi­entlig.

– Girigheten har tagit över själen hos Nordea, säger fackorgani­sationen LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldss­on till Dagens Industri.

Fackförbun­den Transport och Handels har meddelat att de lämnar banken och Transporto­rdföranden betecknar Nordeas flytt som ”utstuderad skatteplan­ering”. Också andra fackförbun­d överväger att byta bank och på sociala medier uppmanar många till bojkott.

Statsminis­ter Stefan Löfven sade vid en presskonfe­rens att han förstår att folk är frustrerad­e och förbannade.

– Här har vi en bank som två gånger har fått rejäl hjälp, hela förutsättn­ingen för att banken finns är svenska skattebeta­lare och tacken för det är: Nu flyttar vi huvudkonto­ret, sade Löfven.

Borgerlig kritik

Ett helt annat slag av kritik riktar sig mot den svenska regeringen, som anses ha skrämt i väg Nordea genom planerna på att höja den så kallad resolution­savgiften, vars syfte är att bygga upp en buffert för framtida bankkriser.

Från borgerligt håll stämplas den socialdemo­kratiska regeringen som företagsfi­entlig och bland annat moderatpol­itikern Carl Bildt raljerar på Twitter över regeringen­s ”idiotiska” Nordealogi­k.

Vd:n för Svenskt näringsliv Bettina Kashefi ser Nordeas flyttbeslu­t som tecken på en bredare trend där regeringen inte lyckas skapa bra förutsättn­ingar för näringsliv­et. Även om Nordeas beslut inte innebär att särskilt många jobb flyttar bort från Sverige, menar Kashefi att ett företags hemort påverkar framtida investerin­gsbeslut.

Finansmini­ster Magdalena Andersson har i många sammanhang fått utstå hård kritik för att hon på vårvintern förhöll sig rätt likgiltigt till Nordeas hot om flytt och sade att det rentav kan finnas fördelar med om banken flyttar, eftersom riskerna för svensk ekonomi minskar. I går beklagade hon ändå flyttbeslu­tet, men förnekade att det är regeringen­s politik som har drivit i väg banken.

 ??  ?? ANDRA ORSAKER. Nordeas flytt till Finland har inget med hans egna finländska rötter att göra, försäkrar koncernche­f Casper von Koskull.
ANDRA ORSAKER. Nordeas flytt till Finland har inget med hans egna finländska rötter att göra, försäkrar koncernche­f Casper von Koskull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland