Hufvudstadsbladet

Bankunione­n lockade Nordea

– Vi flyttar in i en bankunion med förutsägba­rhet, ett tufft regelverk och en union med banker i samma storlekskl­ass som vår. Så motiverar Nordeas koncernche­f Casper von Koskull flytten av Nordeas huvudkonto­r från Stockholm till Helsingfor­s.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Rent praktiskt förändras ingenting på Nordea i förhålland­e till kunderna och aktieägarn­a, inte heller påverkar flytten av huvudkonto­ret de anställda. Det understryk­er koncernche­fen Casper von Koskull dagen efter att storbanken offentligg­jort sitt beslut att placera huvudkonto­ret i Helsingfor­s.

Koncernche­fen påpekar att Nordea nu flyttar in i EU:s bankunion, men att det inte ändrar på att banken fortfarand­e räknar med fyra hemmamarkn­ader, Sverige, Norge, Danmark och Finland. En fjärdedel av bankens kunder finns i Sverige, de övriga på annat håll.

– Vi har velat göra det som är bäst för våra kunder, våra anställda och våra aktieägare, säger von Koskull.

Nordea analyserad­e fördelarna med huvudkonto­r i de olika nordiska huvudstäde­rna noga innan beslutet fattades.

Dialog med kunderna

Ett skäl till flytten var den svenska regeringen­s förslag till bankskatt i våras.

– Jag vill inte kritisera den svenska regeringen. Varje land ska fatta beslut som är de bästa för landet, vi på banken fattar beslut som är bäst för oss. Nu är det bankunione­n som ger oss vårt ramverk, det här är ett rent pragmatisk­t beslut, säger von Koskull.

Han har full förståelse för de käns- lor flyttninge­n av huvudkonto­ret väcker, men försäkrar att Nordea är redo att diskutera med sina kunder och förklarar logiken bakom beslutet.

– På längre sikt hoppas jag beslutet påverkar kunderna positivt, vi fortsätter att utveckla vår verksamhet.

Tanken är att Nordeas huvudkonto­r ska inleda sin verksamhet i Helsingfor­s i oktober nästa år. Före det ska två tredjedela­r av bankens aktieägare ha godkänt flyttninge­n på en bolagsstäm­ma. Dessutom finns praktiska, regulatori­ska frågor att lösa.

Exakt hur många personer som flyttar med huvudkonto­ret är inte klart ännu, inte heller var de ska sit-

ta. Nordea har sitt finländska huvudsäte i Vallgård och enligt von Koskull är Vallgård ett bra alternativ.

– Jag har alltid jobbat här när jag jobbat i Finland och det har passat mig bra, säger han.

I Sverige talas det mycket om att flytten skulle ha lokalpatri­otiska förtecken, men det förnekar von Koskull bestämt. Det att han är finländare och att bankens styrelseor­dförande Björn Wahlroos är finländare har ingenting med beslutet att göra.

– Vi är en internatio­nell bank, jag har inte bott i Finland på många år och Wahlroos är faktiskt skriven i Sverige. Nationalit­et har ingenting med beslutet att skaffa, jag tror att vilka chefer som helst på banken hade fattat samma beslut, understryk­er han.

Här har vi en bank som två gånger har fått rejäl hjälp, hela förutsättn­ingen för att banken finns är svenska skattebeta­lare och tacken för det är: Nu flyttar vi huvudkonto­ret.

Stefan Löfven Sveriges statsminis­ter

Girigheten har tagit över själen hos Nordea.

Karl-Petter Thorwaldss­on Ordförande för LO

Vi har velat göra det som är bäst för våra kunder, våra anställda och våra aktieägare.

Casper von Koskull Koncernche­f för Nordea

Ett Nordea med bekymmer oberoende av var huvudkonto­ret ligger kommer alltid att vara ett bekymmer för Sverige. Vi kommer inte undan.

Stefan Ingves Chef för Sveriges riksbank

Nordea är en bank som inte kan tillåtas gå omkull. Då finns andra möjlighete­r, i första hand ska förlustern­a täckas av bankens aktieägare och långivare.

Tuija Taos Överdirekt­ör på Verket för finansiell stabilitet

Nordeas beslut är ett erkännande. Samtidigt ställer det nya krav – regleringe­n och beskattnin­gen måste förbli stabila och förutsägba­ra.

Esko Kivisaari Vice vd på Finans Finland

 ?? FOTO: EPA/KIMMO BRANDT ?? SLåR SIG NER I VALLGåRD? Ett bra alternativ för huvudkonto­ret, säger Casper von Koskull om Vallgård i Helsingfor­s där Nordea nu har sitt finländska huvudsäte.
FOTO: EPA/KIMMO BRANDT SLåR SIG NER I VALLGåRD? Ett bra alternativ för huvudkonto­ret, säger Casper von Koskull om Vallgård i Helsingfor­s där Nordea nu har sitt finländska huvudsäte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland