Hufvudstadsbladet

Åländska fartyg nära stormens öga

Godby Shippings fraktfarty­g Mimer stävade i går bort från Puerto Rico som träffades av monstersto­rmen Irma. Rederiets andra fartyg Midas låg för ankar i Guadeloupe i Västindien.

- STEFAN LUNDBERG

Fartygen ligger i linjetrafi­k på de öar som nu drabbats svårt, men besättning­arna uppges inte lida någon nöd.

– Nej, det är ingen dramatik, försäkrar Godby Shippings vd Dan Mikkola.

Tidningen Ålands Sjöfart fick under dagen kontakt med bägge fartygens befälhavar­e, som båda kunde ge samma lugnande besked som fartygens ägare.

Dimitrij Fisun, befälhavar­e på Mimer, som befann sig närmast orkanen Irmas öga hade på onsdagskvä­llen bestämt sig för att gå söderut från Puerto Rico som bara fyra–fem timmar senare hemsöktes av Irma. Enligt Ålands sjöfart var Mimer det sista fartyget som lämnade Puerto Ricos grannö St Thomas efter att ha lossat sin bränslelas­t på ön.

– Då var det bråttom och vi gick med full maskin söderut. Nu går vi på ekonomifar­t men fortsätter söderut, uppger kapten Fisun för tidningen.

Från början hade kaptenen tänkt stanna i skydd söder om Puerto Rico men då det blev oklart vilken väg Irma skulle ta valde han att fly undan.

Fartyget har en besättning på tolv man och man har extra mycket vatten och proviant ombord. De flesta hamnarna i området har stängts på grund av ovädret så det är osäkert hur länge fartyget måste vara ute till havs.

Midas befälhavar­e Mats Tammi uppger för sin del att fartyget ligger i skydd sydväst om Guadeloupe. Irma passerade på cirka 150 kilometers avstånd. Midas kommer så fort det är möjligt att söka sig norrut, bland annat till den hårt drabbade ön St Martin.

Tammi påpekar att ovädren inte längre kommer överraskan­de för sjöfararna. De meteorolog­iska tjänsterna är så avancerade att stormarna är kända flera dagar i förväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland