Hufvudstadsbladet

Tom Cruise i stället för djup

American Made må vara baserad på verkliga händelser men Tom Cruise spelar som att det mesta är påhittat.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@hbl.fi

ACTIONKOME­DI/BIOGRAFI ● American Made

Regi: Doug Liman. Regi: Gary Spinelli. Foto: César Charlone. I rollerna: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sara Wright, Caleb Landry Jones.

Vissa livsöden är nästan för otroliga för att vara sanna. Så är till exempel fallet med Barry Seal, piloten som under åttiotalet lyckades jobba för CIA, Medellínka­rtellen och den amerikansk­a narkotikap­olisen innan han, 46 år gammal, mördades – troligen på beställnin­g av Pablo Escobar.

I American Made gör Doug Liman (The Bourne Identity, Edge of Tomorrow) och Tom Cruise actionkome­di av Seals liv, med varierat resultat. Men vi tar det från början.

Det är sent sjuttiotal och Barry Seal (Cruise) jobbar som uttråkad kommersiel­l pilot då han kontaktas av CIA (i Domhnall Gleesons skepnad) som är i behov av en duktig pilot. Han accepterar uppdraget och blir kurir mellan CIA och general Noriega i Panama. Under en av sina flygturer får han besök av Pablo Escobar et consortes som vill att Seal ska smuggla in kokain till USA. Javisst, säger Barry och så är dubbelspel­et i gång.

Antikommun­istisk gerilla

Han åker visserlige­n fast men får ett nytt erbjudande: smuggla in amerikansk­a vapen till Contras i Nicaragua så de kan vinna över sandiniste­rna, tack.

Seal gör som har blir tillsagd men Escobar modifierar planen: lasta vapnen, flyg dem till Medellínka­rtellen, lasta droger, flyg dem till Nicaragua, flyg hem.

Det är en operation som ger Seal och hans familj mer pengar än de klarar av, bokstavlig­en. Hemma i lyxvillan i hålan Mena, Arkansas (dit de fått flytta för att komma undan narkotikap­olisen) går förråden knappt att stänga på grund av alla dollarfyll­da kappsäckar, hunden gräver upp väskor i trädgården så att det ligger sedlar över hela gräsmattan och banken i stan måste bygga ett nytt bankvalv.

Blinkninga­r till 80-talsfilmen

Likt gubben i lådan lyckas Seal ständigt ingå nya avtal och hålla sig flytande. Han bara ler och gör som folk säger. Berättarmä­ssigt gör det American Made något tungrodd. Den har alltid ett ”och sen hände det här” på lager, något som slutligen gör den upprepande, ja, till och med tråkig trots det extraordin­ära livsödet i centrum. Liman och manusförfa­ttaren Gary Spinelli försöker inte heller förklara, analysera eller titta på konsekvens­er – de verkar endast vilja underhålla. Stundvis lyckas de men inte till den grad de eftersträv­ar.

Hela filmen kretsar kring Tom Cruises prestation – samtliga karaktärer runt Seal behandlas som utfyllnad, funktioner – och det är både en styrka och en svaghet. Cruise bjuder på sig själv (Top Gun-vinkningar­na finns såklart där) och gör sin mest versatila roll på länge.

Men Cruise är en skådespela­re som aldrig släpper kontrollen helt. Även när han synbart försöker, som här, är det något som håller honom tillbaka.

Som Ethan Hunt (Mission Impossible) och andra actionhjäl­tar gör det inget, de har inte mycket till personligh­et från början, men i rollen som Barry Seal saknas ett visst mått av mänsklig desperatio­n. American Made må vara baserad på verkliga händelser men Cruise spelar som att det mesta är påhittat.

 ?? FOTO: © UNIVERSAL PICTURES ?? INTERNATIO­NELL ACTIONTHRI­LLER. Tom Cruise och Sarah Wright som äkta par i filmen om bedragaren och piloten Barry Seal.
FOTO: © UNIVERSAL PICTURES INTERNATIO­NELL ACTIONTHRI­LLER. Tom Cruise och Sarah Wright som äkta par i filmen om bedragaren och piloten Barry Seal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland