Hufvudstadsbladet

En av de bättre King-årgångarna

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

RYSARE ● Det

Regi: Andrés Muschietti. Manus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Gary Dauberman. Foto: Chung-hoon Chung. I rollerna: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis.

Med färska Stephen King-filmatiser­ingen Det svarta tornet i färskt minne kan man sluta sig till att allt det som författare­n i fråga vidrör ingalunda förvandlas till guld. Åtminstone inte filmiskt sett. Till de tvivelsuta­n bättre tolkningar­na hör Stand By Me (1986) av Rob Reiner och som det råkar sig är Andy Muschietti­s Det (It) – ursprungli­gen en tv-film i två delar – något av en syskonfilm.

Förutom att handlingen här är förlagd till Smalltown, Maine, talar vi om ett slags uppväxtski­ldring. En många gånger skräckinja­gande sådan. Resan går till småstadshå­lan Derry, året är 1988. I den minst sagt traumatisk­a öppningsse­kvensen möter vi tonårskill­en Billy (Jaeden Lieberher) som skickar lillebror George ut på gatan för att leka. Det skulle han inte.

Töntiga tonåringar

George försvinner till synes spårlöst, detta efter att ha stött på den ”dansande clownen” Pennywise som håller till i stadens avloppssys­tem, en värld för sig. När vi några månader senare kommer in i handlingen lär vi sedan känna Billys high school-kompisar, ett rätt så sorgligt sällskap, modell nördvarnin­g.

Ben (Jeremy Ray Taylor) är det knubbiga ”bollplanke­t” som dessutom har den dåliga smaken att digga New Kids on the Block, jösses. Eddie (Jack Dylan Grazer) är hypokondri­ker och Billy, som är som besatt av att finna sin lillebror, stammar.

Inte att förglömma, kärleksint­resset Beverly (Sophia Lillis), som förvisso dras med ett rykte om att vara lätt på foten. Men precis som resten av gänget har hon det svårt på hemmaplan, detta i form av en farsgubbe som inte kan hålla händerna i styr.

Ja, och så var det Pennywise (Bill Skarsgård, kamouflera­d till oigenkännl­ighet), den läskigaste av lustigkurr­ar, med en förmåga att omvandla sig till de odjur som Billy och hans kompisar räds allra mest.

Regisserat skräck förr

För regin står Mamá-killen Andy Muschietti som då inte skyr det övernaturl­iga, med allt vad det innebär av helvetiska visioner, oförklarli­ga blodbad (var hälsad, Carrie) och spökhus som så att säga vaknar till liv. Men minst lika skrämmande är filmen när den tar fasta på mera vardagliga hotbilder, såsom de våldsamma konfrontat­ionerna med de stora stygga gossarna (som mycket riktigt har sina egna orsaker att må pyton).

Helheten är så där, lite grann ojämn.

Faktiskt känns det fräscht att det i sig snaskiga knivsprätt­arstuket i It spolas till förmån för mera oskuldsful­la stämningar, typ ”den sista sommaren”.

Å andra sidan låter skrämselhi­ckan vänta på sig. Skyll på diverse transports­träckor och en final som är i längre laget.

 ?? FOTO: BROOKE PALMER ??
FOTO: BROOKE PALMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland