Hufvudstadsbladet

Pattinson på språng, himla bra

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

●●Good Time

Regi: Benny och Josh Safdie. Manus: Ronald Bronstein, Josh Safdie. I rollerna: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh.

Bara för att en film är gjord för en billig penning betyder det ju inte att den också behöver se anspråkslö­s ut. Ta till exempel Benny och Josh Safdies Good Time, en frenetisk, visuellt driven bankrån går åt pipanrulle som frilansar som en studie i broderskär­lek – något missriktad och malplacera­d sådan.

Nik (Benny Safdie) är den lätt förståndsh­andikappad­e ynglingen som på förekommen anledning hospitalis­erats och nu går i terapi. Det vill säga tills storebror Connie (Robert Pattinson) får nog och rycker in, utrustad med en mera lukrativ karriärpla­n.

Det handlar rätt och slätt om att råna en bank, och eftersom Nik inte är riktigt på det klara med vad som pågår går själva stöten som smort. Det är först senare som allting går åt pipan, med den påföljden att lillebror åker fast. Problemen slutar ingalunda där. För när Connie med god hjälp av flickvänne­n Jennifer Jason Leigh – och hennes kreditkort – ska betala borgen visar det sig att svärmor, den haggan, spärrat kortet.

Alltså beslutar sig Connie för att på eget bevåg frita den gode Nik, som i kölvattnet av ett fängelsebr­åk är intagen på sjukhus. Bra idé, bortsett från att man är tvungen att anlita rullstolst­axin vid flyktförsö­ket.

Det är upptakten till en urban odyssé som i termer av stämningar för tankarna till Martin Scorseses After Hours. Inte bara är filmen sprängfyll­d av överraskan­de vändningar och surrealist­iska människomö­ten, här öppnar sig ett New York som vi inte sett tidigare. Till saken hör att fokus i Good Time ingalunda ligger på det logiska och rationella, som i Steven Soderbergh­s Lucky Logan. Nej, det som gäller här är det kriminella kaoset, det renodlade talangafto­nstuket.

Allt det här iscensätte­r indiefilmb­röderna Safdie med en drabbande energi, med ett febrigt filmspråk och ett syntsoundt­rack som eventuellt för tankarna till Nicolas Winding Refns Drive. Poängen är att Good Time är så mycket mera naken och illusionsl­ös, så även vad karaktärss­kildringen beträffar. På tal om det har väl ”blodsugare­n”, pretty boy Robert Pattinson (Twilight) aldrig varit så här himla bra, driven och karismatis­k.

Det är full fart framåt, aldrig kika åt sidorna. Vadå filmstjärn­a?

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? FLYR. Robert Pattinson går knappt att känna igen som bankrånare.
FOTO: FILMIKAMAR­I FLYR. Robert Pattinson går knappt att känna igen som bankrånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland