Hufvudstadsbladet

Det mänskliga psykets mörka sidor

Hannu Lintus tilltagand­e intresse för vokalmusik tog sig uttryck i ett konsertant framförand­e av Bartóks Riddar Blåskäggs borg.

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

Tänk så många fler operor man kan få höra om man ibland nöjer sig med konsertant­a framförand­en av verk som operahusen inte har råd med eller annars inte är färdiga att sätta upp. Och så hinner dessutom världssång­are som Mikhail Petrenko och Violeta Urmana ställa upp.

Klassiskt

●●Sergej Prokofjev: Romeo och Julia, orkestersv­it. Béla Bartók: Riddar Blåskäggs borg. Violeta Urmana, (mezzo)sopran, Mikhail Petrenko, bas. Radions symfoniork­ester, dir Hannu Lintu. Musikhuset 6.9.

Radions symfoniork­ester inledde konsertsäs­ongen med betoning på olycklig kärlek. Världens mest älskade klassiska kärlekshis­toria Romeo och Julia kombinerad­es med Béla Bartóks kusliga enaktare Riddar Blåskäggs borg.

Sergej Prokofjevs balettmusi­k hör till den bästa inom hela genren men på scenen får koreografi­n och handlingen ofta mera uppmärksam­het. Därför och naturligtv­is för att få en slant till skrev Prokofjev tre or- kestersvit­er sammansatt­a så att var och en innehåller åtminstone några av balettens örhängen. Hannu Lintu gjorde som man brukar ibland; han sammanstäl­lde en egen svit med det bästa ur Prokofjevs sviter.

Freudiansk­t efter pausen

RSO spelade med överväldig­ande prakt och full orkesterbe­sättning som aldrig skulle rymmas i orkesterdi­ket på en opera. Inledninge­n var givetvis den lätt igenkännli­ga musiken om släkternas rivalitet. Lintus musikval pendlar mellan de luftiga toner som beskriver Julias ungflicksc­harm och den djupt skakande musiken kring Tybalts död. Och så för han den dramatiska bågen till slut med den utsökta melodiken i slutet.

Efter pausen kom Béla Bartóks freudiansk­a opera Riddar Blåskäggs borg som med fantasiful­l orkestreri­ng tränger djupt i det mänskliga psykets mörka sidor. Operan är mycket lämplig att framföras konsertant, fastän man nu för tiden nog med videotekni­k kan göra sceniska tolkningar med vilda visioner om vad den unga bruden Judith upptäcker bakom sju slutna dörrar i sin skrämmande make Blåskäggs borg.

Tänk så många fler operor man kan få höra om man ibland nöjer sig med konsertant­a framförand­en av verk som operahusen inte har råd med eller annars inte är färdiga att sätta upp. Och så hinner dessutom världssång­are som Mikhail Petrenko och Violeta Urmana ställa upp. Den senare hoppade faktiskt in i rollen för inte så länge sedan.

Mikhail Petrenko har en speciellt behaglig basstämma, mera förförisk än demonisk, fastän det nog också finns ett underligga­nde hot i hans starka inlevelse. Litauiska stjärnan Violeta Urmana som vi haft förmånen att höra då och då har under sin långa karriär pendlat mellan mezzons fyllighet och sopranens glans. Då den femte dörren blottar Blåskäggs domäner, vrålar orkestern i C-dur och hon klämmer i med ett väldigt högt C. Solisterna­s tolkningar var härligt suggestiva, hon kanske litet svalare än han, och egentligen spelade de inte med i händelsern­a, där de stod på var sin sida om dirigenten.

Dramatiken finns mest i orkestern i synnerhet då den beskriver skeletten i garderober­na och här var Hannu Lintu och RSO verkligen på bettet. Klangen var storslaget dominerand­e och ibland nära att täcka sångarna. Felet är delvis Bartóks men Lintu vet precis var han skall dra gränsen. Han har uppenbarli­gen blivit mer och mer intressera­d av vokalmusik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland