Hufvudstadsbladet

Friheten finns ute i världen

VEM: Karisbördi­ga Daniel Björkman, 38. VAR: Träbåtsför­etagare i Mersrags, Lettland.

- JEANETTE BJöRKQVIST/ SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

Träbåtar och havet har varit Daniel Björkmans passion ända sedan han var en liten gosse. Han har ägt tre träbåtar och vårdat dem alla med öm hand.

Sin egentliga inkomst har han ändå fram till nu fått från ett yrkesliv inom husbyggnad­sbranschen.

Det är också genom det jobbet, som han under årens lopp fått resa utrikes och arbeta i en lång rad länder. Och det har han trivts med – om så kommenderi­ngen har lett honom till Zanzibar, ut i Europa eller till Ryssland.

– Jag har alltid känt mig friare ute i världen. Det är oerhört lärorikt att arbeta med människor från olika länder och det ökar perspektiv­et väldigt då man ser annat än Finland.

Därför var det inte något särdeles svårt beslut då han, egentligen av en slump, för två år sedan blev tvungen att resa till Mersrags i Lettland för att styra upp restaureri­ngen av den träbåt som då var i hans ägo.

Rädda en utdöende kultur

Ganska snart insåg han att han kan ha hittat en marknadsni­sch, och numera bor han i stort sett på heltid i den lilla kuststaden Mersrags. Tillsamman­s med affärspart­nern Bo Heinström, även han västnylänn­ing, och en grupp lokala yrkesmän har han startat upp företaget Gemma Yachts, som bland annat fokuserar på att söka rätt på rariteter och på restaureri­ng av träbåtar till rimliga priser.

– Träbåtskul­turen i Finland är på nedgång, och en orsak är att det är så fruktansvä­rt dyrt att serva och restaurera båtarna. Jag är ju att betrakta som båttokig – det finns ing- et vackrare på havet än en träyacht – och för mig handlar det här inte bara om att göra affärer, utan om att försöka rädda en utdöende kultur. Man måste kunna ha träbåt och sköta den för rimliga summor.

Och det går, enligt honom, att göra i Lettland.

Duktiga hantverkar­e

Just den ort där han slagit sig ner och grundat företag, ligger knappt två timmar väster om Riga och här har han tillsamman­s med sina kolleger ägnat en hel del tid åt att söka rätt på de hantverkar­e som besitter kunskap i hur man gör och sköter båtar av trä.

– Det finns gamla båtbyggara­nor i Lettland och trots att traditione­llt båtbygge under åren delvis har fallit i glömska så finns det oerhört duktiga hantverkar­e i det här landet, precis som det finns i Estland.

Finland är inte heller okänt varken i Lettland eller i den lilla hamnorten Mersrags, som har under 2 000 invånare och på många sätt lever utan det välstånd som kan synas i huvudstade­n Riga.

– Metsä Group importerar trä härifrån och skapar lite arbetstill­fällen, vilket är fint. Men deras kunskap går längre bak i tiden än så. Finska trupper var med och kämpade med letterna och de finska jägarna har ett eget monument i Mersrags, som påminner om den här tiden för snart 100 år sedan. Det finns finska produkter i butikerna och jag tror vi för det mesta kommer bra överens med letter.

Respekten för sina finländska rötter tycker han sig också ha mött under arbetspass­en på andra håll i världen.

– Finländarn­a är respektera­de i det profession­ella livet. Vi är kända för vår kunskap och har ett gott rykte. Men när det gäller företagars­kap kan jag tycka att vi är lite trångsynta jämfört med många andra länder. Jag tycker om Finland, men jag känner mig friare när jag är någon annanstans.

Just den ort där han nu slagit sig ner lovordar han och hoppas att fler av de finländare som besöker Riga skulle ta sig tid att resa lite utanför huvudstade­n.

– Naturen här är helt otrolig. Här finns flera hundra kilometer med rena sandstränd­er och människorn­a är alldeles ljuvliga. Under mina resor i världen har jag många gånger reflektera­t över att folk i andra länder är mer utåtriktad­e och glada. Vi finländare är lite gråa, skeptiska och inte alltid så lätta att få kontakt med.

Men när det gäller företagars­kap kan jag tycka att vi är lite trångsynta jämfört med många andra länder. Jag tycker om Finland, men jag känner mig friare när jag är någon annanstans. Daniel Björkman Båtbyggare

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NY HORISONT. Daniel Björkman önskar att de finländare som besöker Lettland också skulle söka sig utanför Riga. Sin nuvarande hemregion beskriver han som en pärla vid Östersjön, med hundratals kilometer rena sandstränd­er.
FOTO: PRIVAT NY HORISONT. Daniel Björkman önskar att de finländare som besöker Lettland också skulle söka sig utanför Riga. Sin nuvarande hemregion beskriver han som en pärla vid Östersjön, med hundratals kilometer rena sandstränd­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland