Hufvudstadsbladet

”Det här är forskarnas show”

In när ni planerat in programpun­kterna? Yle Arenan fredag 17.30–lördag 17.30 Yle Fem fredag 17.30–21.00 och lördag 00.25–11.15

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I helgen blir det stort föredragsm­araton på Svenska Teatern när forskare från olika discipline­r håller femton minuter långa föredrag om Finland utan avbrott under ett helt dygn, från halv sex på fredagskvä­llen till halv sex på lördagskvä­llen. Evenemange­t kan följas på plats på Svenska Teatern, och i Yle.

Projektche­f Nina Edgren-Henrichson på Svenska litteratur­sällskapet är den som kläckte idén som hon fick från Norge som firade sitt grundlagsj­ubileum 2014 på ett liknande sätt.

– Tanken är att visa hur mycket kunskap det finns om Finland inom olika ämnen, främst humaniora och samhällsve­tenskaper. Under självständ­ighetsjubi­leet vill vi lyfta fram den forskning som görs i Finland på ett sätt som kan tilltala publiken, säger Nina EdgrenHenr­ichson.

Allt fick inte plats

Varför då just genom ett nonstopmar­aton på 24 timmar? Ingen orkar ju följa med hela tiden, hur gärna den än vill?

– Vi ville bjuda på ett annorlunda jippo. Och det finns så mycket att berätta och lyfta fram att allt som vi ville ha med inte fick plats. Nu blev det 58 föredragsh­ållare och 4 paneldisku­ssioner. Man kan följa med i direktsänd­ning på Yle Fem och Arenan, eller titta på Arenan i efterhand. På Svenska Yles sajt Vetamix kommer de enskilda föredragen att läggas ut och vi hoppas de används på olika sätt, till exempel i skolor. Hur har ni tänkt när ni har lagt upp programmet för maratonet?

– Vi har försökt välja ämnen så att de så heltäckand­e som möjligt belyser Finlands historia, kultur och samhälle. Vi har också försökt hitta andra perspektiv på saker. Andra världskrig­et behandlas till exempel i form av brevskriva­ndet mellan fronten och hemmen (Sonja Hagelstam lördag förmiddag, red. anm.). Ett annat föredrag handlar om musiken som spelas under hockeymatc­herna (Kaj Ahlsved fredag kväll, red. anm.). Vi försöker också placera in Finland i Norden och Europa. Hur har tidpunkten på dygnet spelat

– Vi hade först en tanke om att vi skulle följa årstiderna, och att det skulle vara vinter på natten, men det lyckades inte riktigt. Men vi har försökt blanda ämnena så att det inte bara handlar om en enda sak långa tider. Det ska finnas något intressant inom synhåll för alla hela tiden. Vilket har intresset varit för att följa evenemange­t på plats på Svenska Teatern?

– Så vitt jag kan bedöma har det varit stort. De första fyra timmarna på fredagen börjar bli fullbokade, och på lördagen kommer det också att vara mycket folk. ■ Gratisbilj­etter till evenemange­t på Svenska Teatern kan beställas via Svenska litteratur­sällskapet­s hemsida www.sls.fi.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? 24 TIMMAR OM FINLAND. Projektche­f Nina Edgren-Henrichson på Svenska litteratur­sällskapet är den som kläckte idén till helgens föredragsm­araton.
FOTO: LEIF WECKSTRöM 24 TIMMAR OM FINLAND. Projektche­f Nina Edgren-Henrichson på Svenska litteratur­sällskapet är den som kläckte idén till helgens föredragsm­araton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland