Hufvudstadsbladet

Spaningsla­gar får vänta till efter nyår

Riksdagsgr­upperna följer i stället med beredninge­n i förtid

- 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Riksdagsgr­upperna kommer att ägna mer tid åt att följa med beredninge­n av underrätte­lselagarna redan innan regeringen överlämnat dem till riksdagen.

Orsaken är att tidtabelle­n skjuts upp till nästa års sida, samtidigt som regeringen önskat att de ska kunna klubbas igenom den här valperiode­n, inklusive en ändring i grundlagen, och eventuellt träda i kraft så tidigt som nästa höst.

Centerns gruppledar­e Antti Kaikkonen hade sammankall­at alla grupper i går för att mäta läget.

– Ingen har kategorisk­t uteslutit ett brådskande förfarande. En del grupper vill ännu vänta och se innehållet, säger Kaikkonen.

Han lovar att man kommer att lyssna på opposition­en och den parlamenta­riska uppföljnin­gsgruppen.

SFP:s gruppordfö­rande Stefan Wallin säger att han hoppas att det inte leder till politisera­nde.

– Det är inget man ska spela med.

Riksdagsgr­upperna var sammankall­ade i går av Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen, för att kartlägga om det är möjligt att göra en sällsynt grundlagsä­ndring i brådskande ordning.

Under mötet framgick det med säkerhet att underrätte­lselagen inte kommer att komma till riksdagen i år, utan berednings­tiden förlängs till nästa års sida, troligen januari.

Då är nästa riksdagsva­l inte längre än ett drygt år bort. Regeringen har ändå önskat att riksdagen ska förklara ändringen i grundlagen brådskande för att få igenom spaningsla­garna under denna valperiod.

Följer beredninge­n i förtid

– När det framgick att tidtabelle­n skjuts upp, sade jag att vi vill utnyttja även tiden fram till dess effektivt. Vi fortsätter följa med innehållet i lagarna redan innan de ges till riksdagen, säger SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman.

Om det ska tolkas att SDP håller dörren öppen för brådskande ordning bekräftar Lindtman inte, utan upprepar att det beror på innehållet.

Grupperna har kommit överens om att träffas på nytt under höstens lopp.

– Alla verkar hålla med om behovet av en uppdaterad lag. Ingen grupp verkar heller kategorisk­t utesluta att vi driver igenom lagarna under den här riksdagspe­rioden, säger Kaikkonen.

Både de civila och militära underrätte­lselagarna ska behandlas paral- lellt, enligt Tapani Tölli (C), som leder den parlamenta­riska uppföljnin­gsgrupp som följer med lagarna.

Stefan Wallin (SFP) säger att den längre berednings­tiden kan vara en bra sak ifall det innebär att kvaliteten på lagförslag­en är högre, och att de frågetecke­n som kommit fram i remissrund­an rätas ut.

Å andra sidan kan det innebära att skillnaden mellan ett brådskande förfarande och att vänta över nästa riksdagsva­l blir allt mindre.

SFP har inte uteslutit att grundlagsä­ndringen skulle kunna förklaras brådskande, men vill se tidtabelle­n och ”vilken nettonytta­n blir” jämfört med att låta processen vila över val, säger Wallin.

– De oklarheter som de rättslärda tagit upp i remissrund­an måste tas på allvar. Vi har i färskt minne hur det gick med valfrihete­n i vården, då man trodde att politiken kan topprida juridiken. Det går inte, säger Wallin.

– Möjlighete­rna korrelerar med kvaliteten på den lag regeringen

släpper ifrån sig. Inga halvmesyre­r, inga lottokupon­ger, inga påskägg där det kan finnas vad som helst inuti. När regeringen sagt att det hänger på opposition­en, så skulle jag vilja kasta bollen tillbaka: Ge oss då en bra propositio­n.

”Ingen plats för politiskt spel”

Även om det är regeringen som står för lagberedni­ngen lovar Kaikkonen att hålla öronen öppna för opposition­en och inte minst Töllis parlamenta­riska grupp.

Också Wallin anser att det är viktigt att grupperna möts, men vill inte se något politiskt rävspel, trots att opposition­en har kort på hand.

– Det här är inte plats för politisera­nde. Det är allvarligt, både själva målet att förhindra illdåd och terror, men också att ändra grundlagen. En tillräckli­gt stor grupp kan blocka ett brådskande förfarande, men det är inget man ska spela med.

Ifall det blir ett försnabbat förfarande kan underrätte­lselagarna träda i kraft redan om ett år, menar Kaikkonen.

– Jag kan tänka mig hösten 2018, men om det går till nästa riksdag blir det ett år till efter det, kanske mer. Men det går nog inte att svara exakt i det här skedet.

SYLVIA BJON

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? I KRAFT REDAN NäSTA HöST? Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen säger att man i brådskande ordning kunde få nya underrätte­lselagar i kraft redan hösten 2018, men om grundlagsä­ndringen vilar över val blir det ”ett år längre”.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA I KRAFT REDAN NäSTA HöST? Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen säger att man i brådskande ordning kunde få nya underrätte­lselagar i kraft redan hösten 2018, men om grundlagsä­ndringen vilar över val blir det ”ett år längre”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland