Hufvudstadsbladet

Framtiden oroar fossilfors­kare

I takt med att nya pusselbita­r upptäcks förändras bilden av människans härkomst. Ju tydligare vi kan se vårt förflutna desto bättre borde vi förstå att vår framtid hänger på en skör lina, säger Meave Leakey, en av profilerna inom forskninge­n i människans

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Forskar man i människans evolution ser man att vår benägenhet att tränga ut andra arter inte är något nytt. Paleoantro­pologins ”grand old lady” Meave Leakey efterlyser ett ansvar för omvärlden och beklagar att vi människor tyvärr inte agerar särskilt smart.

För två år sedan kom nyheten om att en tidigare okänd människoar­t, Homo naledi, hade upptäckts i Sydafrika.

I veckan fick vi veta att någon slags människoli­k varelse har lämnat sitt fotavtryck på Kreta för 5,7 miljoner år sedan, långt innan de tidigaste människoar­terna förmodas ha lämnat Afrika.

Fynden är exempel på bitar som inte passar in i det pussel som ska föreställa människans släktträd. Bilden är fortfarand­e långt ifrån fullständi­g, säger professor Meave Leakey, en profil inom paleoantro­pologi.

– Inom forskninge­n har man alltid trott sig vara nära den slutliga sanningen, men ändå har vi aldrig varit i närheten av en komplett bild. Jag är säker på att det är så nu också, att det finns massor mer att upptäcka, att vi bara skrapat lite på ytan, säger hon.

Egentligen utbildade Meave sig till marinbiolo­g, men hon fick inget jobb eftersom kvinnor på fartyg var ”en omöjlig tanke” i brittiska forskarkre­tsar på 1960-talet. Slumpen kom emellan då pionjären inom paleoantro­pologi Louis Leakey gav henne chansen att jobba med människans evolution. Under fältarbete­t i Kenya träffade hon professorn­s son Richard. Han skulle bli ett affischnam­n i branschen och Meaves make.

På den vägen är hon. Merparten av sin karriär har Meave Leakey gjort vid Turkanadal­ens forsknings­station som fyller 50 i år. Helsingfor­s universite­t som delfinansi­erar stationen uppmärksam­made jubileet med ett seminarium i veckan.

Genombrott och avundsjuka

Meave Leakey säger till HBL att det som förändrats mest i hennes bransch på 50 år är hela synsättet på människans evolution.

– I början dominerade teorin om bara en utveckling­slinje med en enda förfader, men i dag vet vi att människan likt alla andra däggdjur har utvecklats mycket mer komplext, under konkurrens med andra människoap­or, precis som andra organismer. Vi är inte konstigare än så.

Det unika med människan är våra tekniska och språkliga färdighete­r, som vi kunnat utveckla tack vare en stor hjärna. Till paleoantro­pologins bragder hör dokumentat­ion på att utdöda släktingar­s skallar och hjärn- storlek har vuxit med tiden, att våra fyrbenta förfäder klättrat ner från träden och börjat gå upprätt, att de ändrat födoval med vegetation och klimat, och att de migrerat ut ur Afrika i etapper.

Mindre smickrande för vetenskaps­grenens korta historia är en intern missunnsam­het och avundsjuka som trotsat forsknings­etiken och lett till förfalskad­e och avsiktligt förstörda fynd. Är det ett problem, att forskare vill se sina egna fynd som mer speciella än andras? – Absolut, länge hävdade forskare utifrån enstaka fynd att vi kommer från Indonesien eller Kina. Det dröjde länge innan uppfattnin­gen att vi kommer från Afrika accepterad­es, säger Meave Leakey.

I dag är den vedertagna uppfattnin­gen att den moderna människan (H. sapiens) utvecklade­s i Afrika för 200 000 år sedan, men emigrerade för bara 60 000 år sedan då neandertal­människan redan befolkade Europa. Det finns genteknisk­a bevis för att våra förfäder hybridiser­ade åtminstone med neandertal­arna innan dessa dog ut. Än i dag har vi upp till 4 procent neandertal-DNA i vår arvsmassa.

– Det var ett chockbeske­d i början, men egentligen är det förståelig­t. Folk gillar ju att föröka sig, säger Leakey.

Ett omtvistat tema är hur neandertal­arna dog ut.

– De verkar ju ha varit smarta typer, de var vana vid ett kyligare klimat när våra förfäder kom från Afrika. Det är uppenbart att sapiens måste ha haft tekniska fördelar, vi är bra på att döda konkurrent­er.

Ansvar för livet

Paleontolo­gin har visat hur otaliga stora däggdjur på flera kontinente­r har dött ut strax efter att våra förfäder erövrat nya områden. Meave Leakey säger att människan bär ett stort ansvar för alla andra arter. I ett geologiskt perspektiv är vi nykomlinga­r: liv har existerat på jorden i 3,6 miljarder år, vi har funnits här bara i 200 000 år.

– Det gör mig bekymrad att vi är så oförsiktig­a med allt levande. Folk ser inte människan som en art utan som individer. Man tänker på vad som är bäst för en själv, inte på det bästa för människans fortbestån­d.

Leakey säger att paleoantro­pologins uppgift är att visa vad som har hänt förr, att få folk att inse att människosl­äktet inte är odödligt. Klimatoch miljöförän­dringar har tagit död på tidigare människoar­ter. Få stora däggdjursa­rter blir långlivade i geologiskt perspektiv.

– Folk har inte en realistisk bild av vad som kan hända med oss. Uppriktigt sagt, folk är inte särskilt smarta. Vi tänker inte på framtiden utan på oss själva. Vi är inte benägna att ändra livsstil, allt är ju så bekvämt som det är. Vi blundar för konsekvens­erna av att vi använder för mycket naturresur­ser.

Meave Leakey får ofta frågan hur länge människan kommer att fortbestå.

Hon brukar svara att vi tyvärr inte har så lång tid kvar.

Det gör mig bekymrad att vi är så oförsiktig­a med allt levande. Folk betraktar inte människan som en art utan som individer. Man tänker på vad som är bäst för en själv, inte på det bästa för människans fortbestån­d.

Varför säger du så?

– För att vi förstör vår omgivning så snabbt. Om vi bara förstod att leva ansvarsful­lt skulle vi som art ha en lång framtid. Vi borde tänka annorlunda. Det ser inte sannolikt ut, men det är fortfarand­e möjligt.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FRAMSTEG. Meave Leakey säger att genteknike­n har utvecklat paleoantro­pologins tekniska förutsättn­ingar oerhört. Forskarna har också blivit bättre på att tolka resultaten, men själva jobbet görs precis som för ett halvsekel sedan. – Ska man hitta fossil...
FOTO: LEIF WECKSTRöM FRAMSTEG. Meave Leakey säger att genteknike­n har utvecklat paleoantro­pologins tekniska förutsättn­ingar oerhört. Forskarna har också blivit bättre på att tolka resultaten, men själva jobbet görs precis som för ett halvsekel sedan. – Ska man hitta fossil...
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland