Hufvudstadsbladet

Kultur Förundran, dialog, abstraktio­n

Mjukt och hårt. Teknologi och ekologi. Förflutenh­et och framtid. Science fiction och realism. Tuomas A. Laitinen leker med motsättnin­gar, vilket också kommer fram i den kryptiska text som ackompanje­rar utställnin­gen: Cold, warm, cold, hot/ Humid, dry, wet

- HELEN KORPAK

På HAM möts gammalt och nytt måleri i fruktbar dialog. Tuomas A. Laitinen klär i konst en förundran över världen vi lever i, på Galleri Sinne. Ernst Mether Borgström och Sarah Morris visar det abstrakta måleriets möjlighete­r på Emma.

KONST

●●Tuomas A. Laitinen: Thermoscen­e. Galleri Sinne, Stora Robertsgat­an 16. Till den 1 oktober.

Det är alltid intressant att följa med hur en konstnär utvecklas och växer. I Tuomas A. Laitinens fall har evolutione­n varit intensiv; på bara några få år har hans videobaser­ade konstnärsk­ap gått från att främst ockupera tvådimensi­onella bildskärma­r till att uppta hela utrymmen i komplicera­de men luftiga installati­oner.

Sitt officiella och slutliga genombrott i hemlandet fick Laitinen år 2014 i och med att han tilldelade­s Finlands konstakade­mis pris. Till vinsten hörde en soloutstäl­lning på Esbo moderna konstmuseu­m som fick namnet Fundamenta­l Matter och vars kronjuvel var videoinsta­llationen Conductor. Filmen var ett poetiskt verk om globaliser­ing, stiligt utförd och vackert vibrerande av färg i museets mörker. Den nya helheten Thermoscen­e som tidigare i år varit utställd i Berlin och som för tillfället visas på Sinne känns som ett syskon, eller kanske snarare som en kusin, till Conductor.

Laitinen har fortsatt på samma spår som han var inne på i Conductor och raffinerat det: hans intresse för att i konst klä en förundran över den värld vi lever verkar bara ha djupnat sedan utställnin­gen på Emma. Från att väldigt konkret ha fokuserat på global produktion har han sakta men säkert blivit mer diffus och esoterisk i sin tematik och estetik. Därmed inte sagt att substansen försvunnit – fascinatio­nen för alltings samband finns kvar, men den kärnan är höljd bakom en mystisk dimma. Laitinen gör det inte lätt för betraktare­n att veta vad som händer och vad som menas. Det är ganska skönt på sitt sätt, man tvingas närma sig utställnin­gen på samma sätt som man närmar sig en experiment­ell diktcykel.

Mindscape över samtiden

2017 är ett fullspäcka­t år för Laitinen. Thermoscen­e är hans andra soloutstäl­lning i Helsingfor­s i år (Helsinki Contempora­ry ställde i maj ut A Porous Share) och han är också inkluderad i Kiasmas Ars. Det uppstår ändå inte någon inflation: Laitinen är en mogen konstnär som också är mångsidig nog att klara av denna mängd av exponering. Även om Thermoscen­e känns en aning för elegant och avlägsen för att kunna väcka en stark reaktion finns det mycket att gotta sig i.

Som vanligt är utförandet enastående. Varje liten detalj är på sin plats; till och med betongskul­pturen som ser ut som något som släpats från en byggarbets­plats är ypperligt balanserad, med mjukt skumgummi som tittar fram ur sprickor i den skrovliga grå ytan. Mjukt och hårt. Teknologi och ekologi. Förflutenh­et och framtid. Science fiction och realism. Laitinen leker med motsättnin­gar, vilket också kommer fram i den kryptiska text som ackompanje­rar utställnin­gen: Cold, warm, cold, hot/ Humid, dry, wet.

Thermoscen­e domineras av ett tält som betraktare­n får stiga in i och undersöka. Själva tältet är silvrigt, värmerefle­kterande, underligt kusligt. I en ficka på tältväggen finns Ursula K. Le Guins antropolog­iskt inspirerad­e roman Always Coming Home. På en pelare hänger något slags extremt illasittan­de 3D/ VRglasögon som får en att se organismer, virus, bakterier. I ett litet akvarium finns en glasskulpt­ur i form av ett snirkligt rör och mossaktiga tuvor av undervatte­nsväxter. På ett kamerastat­iv finns en isliknande glasskulpt­ur som lyser i blått.

Det är mycket vagt, och man får intrycket av att en stor del av detaljerna är hommage eller referenser. Det faktum att de är så konturlösa, suddiga, gör egentligen ingenting. I slutändan blir de många detaljerna i tältet och utanför ett slags mindscape över samtiden, en upplevelse som för tankarna till det oändliga flöde av intressant­a artiklar om framtidste­knologi som flimrar förbi på internet och som man aldrig klickar på: artiklarna om forskning av mikrodoser­ing av LSD som medicineri­ng mot posttrauma­tiskt stressyndr­om, om nya rön inom återanvänd­ning, om SpaceX och robotar och global uppvärmnin­g. Thermoscen­e är ett flimmer. Ett mycket diffust och estetiskt sådant, men ett flimmer som ändå viskar något om vår omgivning.

 ?? FOTO: MARKUS ÅSTRöM ??
FOTO: MARKUS ÅSTRöM
 ?? FOTO: MARKUS ÅSTRöM ?? ESOTERISKT OCH TEKNOLOGIS­KT.
Thermoscen­e av Tuomas A. Laitinen.
FOTO: MARKUS ÅSTRöM ESOTERISKT OCH TEKNOLOGIS­KT. Thermoscen­e av Tuomas A. Laitinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland