Hufvudstadsbladet

Röd hållplats får stå kvar

Helsingfor­s De röda prototyper­na som nästan övergavs kan få ett nytt liv. – Hållplatse­rna är bland mina bästa arbeten, säger Stefan Lindfors.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Designern Stefan Lindfors hållplatse­r i Kampen har diskuterat­s ända sedan de togs i bruk hösten 2012. Nu skulle de skrotas men Helsingfor­s tänkte om. Räddningso­perationen handlar bland annat om att sänka trottoaren­s kantsten.

Designhåll­platserna i Kampen i centrala Helsingfor­s höll på att gå en tidig död tillmötes. Det som ännu i augusti presentera­des som ett närmast omöjligt uppdrag handlade lite karikerat om att plocka fram mätstickan och spaden. Det har staden nu gjort. Trottoaren­s kantsten sänks drygt fem centimeter och då kan bussarna som niger stanna på hållplatse­n.

Hållplatse­rnas framtid har diskuterat­s sedan vintern då det blev klart att spårvagnar­na får nya rutter. Fredriksga­tan blev utan spårvagn men bussarna är fortfarand­e många.

– Jag minns när hållplatse­rna invigdes på Konstens natt 2012. Jag spelade trummor uppe på hållplatst­aket, säger Stefan Lindfors.

Sedan dess har den Ålandsbörd­ige konstnären åkt mycket spårvagn i Helsingfor­s, något som han började med 1982.

– Jag har svårt att rangordna mina egna arbeten men helt klart är de här hållplatse­rna bland de bästa. De är konstverk men också en del av stadens vardag, precis som uteserveri­ngen vid restaurang Kosmos.

Spaltmeter har vigts för beskrivnin­gar av hållplatse­rnas funktional­itet (utmärkt) och stryktålig­het (utmärkt). Hållplatse­rna var på många sätt framtid. Till exempel är så gott som alla hållplatse­r i dag försedda med skärmar med informatio­n om kollektivt­rafikens tidtabelle­r.

Stefan Lindfors följde först på avstånd med diskussion­en om hållplat- serna. Men sedan satte han sig ner i möte med stadens trafikverk och Helsingfor­sregionens trafik HRT.

– Vi har ett hundraproc­entigt gott samarbete, precis som vi har haft hela tiden, säger han.

Blev bara två

Också hållplatse­rnas pris har debatterat­s i offentligh­eten.

– Äh, det var 130 000 eller 140 000 euro. En struntsumm­a för något som är bestående. Tänk på summorna som många företag är beredda att satsa på tevereklam.

Lindfors menar att tevereklam­en kommer och går, konstverk är det som består.

– Det har många marknadsfö­rare svårt att förstå.

Designhåll­platserna, det är så de lanserades och fortfarand­e heter även i folkmun, och varför inte, är prototyper. Det skulle byggas flera men nu finns bara två, båda på Fredriksga­tan i Kampen.

– Jag vet inte vad som hände. Kanske landade planerna i skarven mellan olika ämbetsverk. Det är synd för hållplatse­rna kan byggas på många olika sätt. De behöver inte alls vara så här stora, säger Stefan Lindfors.

❞ En tjänsteman kallade min hållplats för ett urbant buskage och då blev jag jätteglad!

Stefan Lindfors

Formgivare i HBL-intervju 2011

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FUNDERING. – Helsingfor­s är en dynamisk stad, på samma sätt som alla nordiska huvudstäde­r. Lite av ett eget land i landet. Hm. Är det bra eller dåligt? Det tål att funderas på, säger Stefan Lindfors.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FUNDERING. – Helsingfor­s är en dynamisk stad, på samma sätt som alla nordiska huvudstäde­r. Lite av ett eget land i landet. Hm. Är det bra eller dåligt? Det tål att funderas på, säger Stefan Lindfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland