Hufvudstadsbladet

Hur påverkas grundlagen?

-

❞ De oklarheter som de rättslärda tagit upp i remissrund­an måste tas på allvar. Vi har i färskt minne hur det gick med valfrihete­n i vården, då man trodde att politiken kan topprida juridiken.

Stefan Wallin

Riksdagsle­damot, SFP

●●Försöken att förnya underrätte­lselagarna har hittills strandat på grundlagen­s paragraf 10 som skyddar meddelande­hemlighete­n, eller ”brevhemlig­heten” i folkmun.

●●En ändring i grundlagen har i fjol föreslagit­s av en arbetsgrup­p vid Justitiemi­nisteriet, som innebär att brevhemlig­heten kan brytas i ett tidigare skede än vid brottsmiss­tanke, (”bekämpning av brott” i stället för ”utredning av brott”) och ifall det gäller ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten: ”... samt för att inhämta informatio­n om militär verksamhet eller sådan annan verksamhet som allvarligt hotar den nationella säkerheten.” ●●Normalt kräver en grundlagsä­ndring att den vilar över val, det vill säga en omröstning i nuvarande riksdag samt två tredjedela­rs majoritet efter följande riksdagsva­l. Men regeringen vill ha en försnabbad process.

●●Det går om riksdagen röstar för brådskande ordning med 5/6 majoritet, och därefter godkänner grundlagsä­ndringen med 2/3 majoritet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland