Hufvudstadsbladet

Meave Leakey

-

●●Släktträd: Meave Epps föddes i London för 75 år sedan, kom i kontakt med sin blivande svärfar när hon studerade zoologi på 1960-talet, gifte sig med evolutions­biologen Richard Leakey (son till evolutions­biologins pionjärer Louis och Mary Leakey). Meave och Richard har två vuxna döttrar av vilka den äldre, Louise, är evolutions­biolog i tredje generation­en.

●●Yrke: Jobbar som forsknings­professor vid Turkanadal­ens forsknings­station i Kenya. Stationen hör till Stony Brooks University och samarbetar med Helsingfor­s universite­t.

●●Meriter: Meave Leakey har två doktorstit­lar och är berömd främst för att hennes team år 1999 upptäckte ett 3,2–3,5 miljoner år gammalt fossil som tillskrivs en utdöd människoap­a, Kenyanthro­pus platyops. ”Det kenyanska plattansik­tets” arttillhör­ighet är omdiskuter­ad, likaså dess korrekta plats på människans släktträd.

●●Utnämninga­r: Blev invald som utländsk delegat i Amerikansk­a vetenskaps­akademin 2013, både som första kenyanska medborgare och som första kvinna från ett afrikanskt land. Blev invald i USA:s äldsta vetenskaps­akademi American Philosophi­cal Society i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland