Hufvudstadsbladet

HRT drunknar i respons

Kollektivt­rafikens kunder har mycket på hjärtat, så mycket att HRT fått lov att införa en tre veckor lång behandling­stid på all kundrespon­s.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@hbl.fi

Helsingfor­sregionens trafik HRT meddelar på sin webbsida att behandling­stiden för kundrespon­s är förlängd till hela tre veckor. De nya spårvagnsl­injerna, höstens nya tidtabelle­r och den förnyade Reseplaner­aren har fått kunderna på fötter, och klagomålen väller in i tusental varje månad.

Nå, all respons är faktiskt inte negativ. Enligt kundtjänst­ens chef Eija Jalo är ungefär 6 procent av re- sponsen olika former av tack och beröm. Resten består av klagomål, frågor, utveckling­sförslag och felrapport­er.

– I vanliga fall är kundlöftet att vi behandlar responsen inom två veckor. Men särskilt den förnyade Reseplaner­aren, som nästan alla våra kunder använder, har orsakat en sådan responssto­rm att vi fick lov att förlänga svarstiden. Den senaste tiden har vi kontaktats 5 000–6 000 gånger per månad, säger Eija Jalo.

I vanliga fall är responsmän­gden cirka 50 000 per år, men siffran stiger stadigt i takt med att det blir lättare att ta kontakt via olika digitala kanaler. Telefonsam­talen är numera betydligt färre än mejlen.

I sex metrotåg har HRT också infört en ny metod för digital direktresp­ons. Via en länk eller en QR-kod på ett klistermär­ke kan kunder rapportera om olika problem och fel. Eftersom rapportern­a genast registrera­s i HRT:s databas kan man snabbt upptäcka och åtgärda felen. Klistermär­kena har testats i både bussar, vid stadscykla­rna och i spårvagnar under hösten, med goda resultat.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/ HRT ?? KUNDERNA TAR KONTAKT. Kortläsarn­a, västmetron, tidtabelle­r, reseplaner­aren – och en och annan sällsynt trevlig bussförare. Kollektivt­rafikens kunder ger respons om det mesta.
FOTO: HBL-ARKIV/ HRT KUNDERNA TAR KONTAKT. Kortläsarn­a, västmetron, tidtabelle­r, reseplaner­aren – och en och annan sällsynt trevlig bussförare. Kollektivt­rafikens kunder ger respons om det mesta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland