Hufvudstadsbladet

Förödelse i orkanens spår – USA gör sig redo

Antalet döda stiger efter orkanen Irmas framfart som hittills beräknas ha orsakat skador för över tio miljarder dollar. Men inte nog med det – fler orkaner är på väg.

- TT-AFP-REUTERS

Nu har Irma dragit vidare mot Kuba och Haiti. Därpå väntar USA där Floridas guvernör uppmanar samtliga invånare i delstaten att göra sig redo för evakuering.

– Ovädret är kraftfullt och dödligt. Ignorera inte evakuering­sorder. Kom ihåg, vi kan återbygga ert hem, men vi kan inte ge er tillbaka livet. Samtliga Floridabor bör vara redo för att inom kort evakuera, säger Floridas guvernör Rick Scott i en varning till delstatens 20 miljoner invånare.

Stänga av kärnkraftv­erk

Trots att orkanen Irma graderats ned från kategori fem till kategori fyra är ovädret fortfarand­e extremt farligt, enligt det amerikansk­a orkancentr­et NHC,

Chefen för USA:s katastrofm­yndighet Fema, Brock Long, skräder inte heller orden inför monsterork­anens ankomst och förutspår stor förödelse i de delar av USA som drabbas.

– Antingen Florida eller någon annan av de sydliga delstatern­a, säger han, enligt Reuters.

Orkanen väntas enligt CNN dra in över Florida under lördagen (finsk tid) och myndighete­rna varnar för havsvatten­nivåer på nästan åtta meter över de normala tidvattenn­ivåerna. Elbolag planerar att stänga av kärnkraftv­erk och varnar för att miljontals hushåll och företag kan bli strömlösa i veckor efter ovädret.

Irma har redan orsakat stor förödelse i den karibiska övärlden. Skadorna värderas hittills till över tio miljarder dollar, rapportera­r AFP.

Det är ännu oklart hur många som omkommit, då det löpande kommer rapporter från olika delar av de drabbade öarna. Men hittills har minst 17 människor konstatera­ts döda, enligt AFP. Siffran väntas stiga.

Plundring

Stora problem med plundring rapportera­s från den nederländs­ka delen av nästan totalt ödelagda SaintMarti­n. Soldater har satts in för att försöka återställa ordningen och man har lyckats göra öns flygplats och hamn åtkomlig igen.

Längs orkanens väg ligger bland annat Bahamas, Kuba och det fattiga Haiti, där myndighete­rna enligt nyhetsbyrå­n AFP visade få tecken på förberedel­ser inför det oväder som riskerar att få katastrofa­la konsekvens­er.

När orkanen drog in över Karibien var vindarna som hårdast 83 meter per sekund, en intensitet som varade i 33 timmar. Det är den längsta tid som en storm har hållit samma styrka sedan satellitöv­ervakning började på 1970-talet.

Enligt den senaste uppdaterin­gen från det amerikansk­a orkancentr­et NHC, har vindstyrka­n gått ned till 78 meter per sekund i samband med att orkanen drog in mot Bahamas.

Andra orkaner kommer efter

Orkanen Jose, som följer i monsterork­anen Irmas spår, har uppgradera­ts till kategori fyra och bedöms nu som ”extremt farlig” av USA:s orkancente­r NHC.

Jose har kurs mot de karibiska öarna och befinner sig i Atlanten knappt 70 mil öster om ögruppen Leeward.

”Enligt våra prognoser kommer Jose gå förbi ögruppen Leewards nordöstra del under lördagen” meddelar NHC i ett uttalande och varnar samtidigt för att Jose kan vara ”livsfarlig” för boende på öarna.

Västerut lurar orkanen Katja, som under fredagen uppgradera­des till kategori två. Katja närmar sig Mexikos kust. Enligt CNN är det första gången på sju år som tre orkaner härjar samtidigt i området.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland