Hufvudstadsbladet

Finland vill vara den eviga utmanaren

Basket Trots de utmärkta insatserna i gruppspele­t i EM vägrar landslaget att axla favoritrol­len inför kvällens match mot Italien – mest för att man gillar det utgångsläg­et allra bäst.

- FNB

Finlands●basketherr­ar●har●vunnit● fyra●av●fem●gruppspels­matcher●och● introducer­at●sin●mest●lovande●spelare●genom●tiderna●,●men●spelarna● nämnde●inget●om●det●inför●kvällens● slutspelsm­atch●mot●Italien.

–●Vi●är●utmanare●igen.●Men●det● här●är●en●match●och●vad●som●helst● kan●hända,●sade●Petteri●Koponen● på●Finlands●hotell●i●Istanbul●i●går. Det●har●ingen●betydelse●att●Finland● ligger●före●Italien●på●internatio­nella● basketförb­undet●Fibas●rankinglis­ta.●Eller●att●Italien●inte●sedan●2004● lyckats●ta●sig●till●VM●eller●OS●(vilket●Finland●gjort).●Eller●att●Italien● saknar●sin●klart●bästa●spelare●Danilo●Galliari,●som●skulle●ha●varit●deras●bästa●hopp●mot●Lauri●Markkanen.●Eller●att●Finland●i●EM-statistike­n●ligger●före●Italien●i●alla●kategorier●utom●träffsäker­heten●i●trepoängar­e. –●De●är●större,●påstår●Jamar●Wilson.

Om●man●ser●på●hela●lagen●är●Italien●verkligen●ett●drygt●halv●centi

meter längre lag, men om man räknar bort tre italienska spelare som fått mycket lite speltid så är finländarn­a som kollektiv lite längre. Och Lauri Markkanen har en klar längdförde­l över alla de spelare som sannolikt ska försvara mot honom.

– Men de spelar större basket, om du förstår vad jag menar, säger Wilson.

Vad betyder det?

– De spelar enligt den gamla skolan, deras stora killar spelar under korgen. Vi har inga sådana utom Junnu (Gerald Lee), förklarar Wilson.

Petteri Koponen, som inte var i spelskick när Finland mötte Italien i två landskampe­r i augusti, förväntar sig en fysisk match.

– De kommer att spela hårt och det blir intressant att se om de förändrar något i sitt upplägg från tidigare matcher, säger Koponen.

Sätter press på Italien

Landslaget­s veteranspe­lare minns själva tiden för ett årtionde sedan då Finland kämpade för att ens få kvala om en EM-plats och då det numera populära lagnamnet Susijengi och landslaget­s låt presentera­des för en halvtom ishall i Helsingfor­s. Finlands attityd som en evig utmanare härstammar från den tiden.

Om Finland vinner över Italien på lördag kan landslaget gå längre i EM än någon gång under det senaste årtiondet. Kanske är det därför som de blåvita spelarna inte till något pris vill vara förhandsfa­voriter.

– Nej, säger Finlands kapten Shawn Huff med ett leende.

– Vi startar fortfarand­e som utmanare. Om ni ser namnet på pappret och var de spelar så är vi utmanare, tillägger Huff.

Namnen på pappret visar att Italien har en spelare som gör 10 poäng per match i NBA (Marco Belinelli) och två spelare som ligger på samma nivå i Euroligan (Luigi Datome och Nicolo Melli).

Går ut för att vinna

Men Italien har ingen stortalang som Lauri Markkanen. Markkanen själv medger att det är lättare att gå in på planen som utmanare.

– Mindre press. Men jag har alltid sagt att trycket inte ökar, vi spelar samma spel. Matchen börjar från 0–0.

Markkanen har fört med sig en ny attityd till planen. I hans tal hörs en ny identitet – där är italienarn­a favoriter endast enligt ett obestämt ”gäng”.

– Jag vet att Italien är ett tufft lag och att gänget anser att de är förhandsfa­voriter, men vi har bra självförtr­oende. Vi går ut för att vinna, säger Markkanen.

Finland möter Italien i åttondelsf­inalen i basket-EM i kväll klockan 18.45. Matchen kan ses på TV2.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? TRIVS MED UPPLäGGET. Petteri Koponen (till höger) säger att det är lättare att spela som utmanare. Det är en av orsakerna till att Finland vill slå ur underläge i kvällens avgörande EM-match.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA TRIVS MED UPPLäGGET. Petteri Koponen (till höger) säger att det är lättare att spela som utmanare. Det är en av orsakerna till att Finland vill slå ur underläge i kvällens avgörande EM-match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland