Hufvudstadsbladet

1 000 sjömil och en andraplats för NJK-besättning

Segling Fyra etapper och tusen sjömil avverkades på två veckor. Kenneth Thelen och hans besättning kammade hem en andraplats i årets upplaga av havskappse­glingen Nordstream Race.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@hbl.fi

Det är en trött med nöjd Kenneth Thelen som återvänder till Helsingfor­s efter avslutat värv och andraplats­en i Nordstream Race. Under knappa två veckor har besättning­en avverkat fyra långa etapper: Kiel-Köpenhamn, Köpenhamn-Stockholm, Stockholm-Helsingfor­s och Helsingfor­s-S:t Petersburg.

Sammanlagt handlade det om 1 000 sjömil.

– En helt otroligt tuff tävling med långa perioder på havet och lite sömn. Men vi är nöjda, säger rorsman Thelen, som just återvänt till Helsingfor­s.

Han beskriver tävlingen han har bakom sig som en mindre version av världsomse­glingen Volvo Ocean Race.

– Minnen från den tiden kom tillbaka till mig på etappen mellan Köpenhamn och Stockholm. Det blåste nästan 30 knop, höga vågor, vår hastighet låg på närmare 30 knop och det bara ven i hela båten. En extrem natt, säger Thelen, som deltog i världsomse­glingen Whitbread, föregångar­en till nuvarande Volvo Ocean Race, i slutet av 1980-talet med bland andra Harry ”Hjallis” Harkimo.

Fin chans för yngre seglare

Finland represente­rades i år av NJK i tävlingen – vilken förening som får delta avgörs genom den nationella Seglingsli­gan där vinnaren får en plats i Nordstream Race. I år avslutas ligan med en deltävling i Helsingfor­s i oktober.

Thelen är glad över andraplats­en efter de intensiva veckorna – segern kammades hem av den svenska besättning­en från Göteborg.

– Havskappse­glingen håller helt på att dö ut i Finland och det här är ett sätt för den att synas. Och för yngre seglare att se att det finns ett seglingsli­v också efter jollarna, säger Thelen som då projektet tog form ville att besättning­en inte bara skulle bestå av erfarna havskappse­glare utan också av yngre förmågor.

– De hade knappt övernattat ombord på en segelbåt, deras miner var värda mycket när de såg båten, kommentera­r Thelen besättning­ens yngsta medlemmar Niki Blässar och Ohto Aakko.

Tävlingen seglades i år med Swan 50-båtar, vilket Thelen så här i efterskott beskriver som ett bra val.

– Det är som att ratta en sportbil. Och att på så här långa distanser tävla med entypsbåta­r är roligt, det finns ingenting att skylla på om det inte går vägen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SVENSK SEGER. Segern i havskappse­glingen Nordstream Race gick i år till det svenska laget, medan Finlands representa­nter från NJK seglade hem en andraplats.
FOTO: LEIF WECKSTRöM SVENSK SEGER. Segern i havskappse­glingen Nordstream Race gick i år till det svenska laget, medan Finlands representa­nter från NJK seglade hem en andraplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland