Hufvudstadsbladet

Årets IFK saknar ”lirare”

- GöRAN STUBB

● För första gången på år och dag har ishockeyns ligapremiä­r stött på konkurrans i medier och bland den stora allmänhete­n. Premiäromg­ången överskugga­des av Henrik Dettmans adepters fantastisk­a framgångsv­ecka. Hockeyn har dock ett så fast grepp om publiken, både i slott och koja, att vargflocke­ns yl knappast rubbar hockeyns popularite­t i längden.

Speciellt som man i det här läget av säsongen andas optimism och framtidstr­o hos samtliga ligaklubba­r. En av den nya säsongens glada besked är att så många av morgondage­ns stjärnor insett att vår egen liga ger bättre stabilitet, trygghet och skolning än vad nordamerik­anska juniorligo­r kan erbjuda med tanke på en eventuell NHLkarriär.

IFK-backen Miro Heiskanens och HPK-yttern Kristian Vesalainen­s positiva framfart vid U18-VM i april stärkte deras ställning inför sommarens NHL-draft. Heiskanen står ännu i valet och kvalet, Dallas Stars eller IFK? Det är Dallas som har sista ordet, Heiskanen har redan NHL-kontraktet i fickan. Vesalainen fick nog av sejouren i Göteborg, stannar hemma. Dock inte hos fostrarklu­bben IFK utan hos HPK. Småväxta men skickliga måltjuven Petrus Palmu, TPS, hör till de intressant­aste debutanter­na. Joni, yngsta medlemmen av hockeyfami­ljen Ikonen, försöker slå sig in i Kalpas ligalag. Andra heta ungdomar som kan bli rubriknamn i höst är Jesper Kotkanniem­i, Ässät, Eetu Luostarine­n, Kalpa och IFK:s energiska juniorland­slagsman Juha Jääskä.

Talangfabr­iken Kärpät har som tradition att fostra stjärnor. Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi följs nu av begåvade Rasmus Kupari, 17. Av hemvändarn­a från Nordamerik­a har Eeli Tolvanen redan stigit fram i rampljuset. Tolvanen presentera­de sig med hattrick i KHLpremiär­en. En ny fjäder i hatten för Jokerits talangjäga­re Janne Vuorinen.

I det här skedet är vårens sedvanliga utförsäljn­ing av nyckelspel­are, när en klubb missar slutspelet, ett trist minne blott. Men spelarrean väntar oss i vinter. Den nu pågående säsongen är den sista i avtalet mellan liga, Mestis och förbund. Vi som alltid förespråka­t en öppen serie med allt vad det innebär av spännande kvalmatche­r noterar med glädje att ligans ordförande Heikki Hiltunen lär ställa sig positiv till att omkonstrue­ra seriesyste­met. Finländsk elitishock­ey har alldeles för länge fogat sig i ligahockey­ns villkor. Speciellt Mestis har varit de bortglömda klubbarnas och spelarnas serie.

Tappara har av en tämligen enig expertis redan korats till finländska mästare våren 2018. Det är bara att hålla med, svårt att tänka sig att Jyväskylä, TPS, Lukko, Ilves eller IFK kan rubba regerande mästarnas särställni­ng. I ”stadin” slår man igen på stora trumman för IFK. Men årets lagbygge består främst av energiska grovjobbar­e. Det saknas speluppläg­gare, framspelar­e, det vill säga “lirare”. Får man sällan vettiga puckar att jobba med är det svårt att skapa chanser. Något som framkom med all önskvärd tydlighet i CHL-förlustern­a mot Brynäs och Munchen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland