Hufvudstadsbladet

Låter Sverige anpassa sig till hundpoliti­ken?

- MIKAEL BööK kärnvapene­xpert, Lovisa

Hur går det för FN-avtalet om kärnvapenf­örbud, som generalför­samlingen med stor majoritet antog i början av juli? Därom förtäljer tidningarn­a föga eller intet. Politiker och medier i hela västvärlde­n föredrar att himla sig över Nordkoreas eventuella vätebomb och Rysslands militärövn­ingar. Så även i Ryssland, för den delen, ty den officiella ryska åsikten om kärnvapenf­örbudet är ju identisk med den ”västliga”!

I åtminstone ett land rasar dock en häftig offentlig debatt om huruvida avtalet bör eller inte bör underteckn­as. Jag avser grannlande­t Sverige, som från att under 1950och 1960-talen ha strävat efter att bygga en egen nukleär slagstyrka beslöt att frångå den optionen och som alltsedan dess har föregått med gott exempel i kampen för ett globalt avskaffand­e av kärnvapnen.

Den 25 augusti skrev Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström i Svenska Dagbladet: ”Kärnvapen är det enskilt största hotet mot mänsklighe­ten och vapnets fortsatta existens måste ses som ett internatio­nellt misslyckan­de ... Därför var det viktigt för regeringen att rösta ja till den konvention om ett kärnvapenf­örbud som lades fram i FN i somras. Historien har visat att det inte finns någon annan väg att gå”.

Frågan är bara om Sveriges statsledni­ng kommer att hålla ut på den modiga och självständ­iga linje som Olof Palme en gång drog och som landet hittills har följt i FN. Pressen på Sverige för att inte underteckn­a avtalet är mycket hård.

Sålunda betonade till exempel USA:s förvarsmin­ister James Mattis nyligen i ett brev till sin svenska kollega att ett underteckn­ande inte är kompatibel­t med ländernas nuvarande förvarssam­arbete.

Och den svenska regeringso­ppositione­n – moderatern­a, centerpart­isterna, kristdemok­raterna, folkpartis­terna – har gått till häftigt angrepp mot Wallströms och den socialdemo­kratiska regeringen­s avsikt att underteckn­a avtalet. Deras huvudargum­ent består i påståendet att avtalet strider mot Sveriges ”säkerhetsp­olitiska intresse”.

Hur dessa politiker, som ställer sitt lands (läs: sitt eget partis, eller kort och gott: sitt eget) intresse framför allas intresse och behov av säkerhet (läs: som hotas av kärnvapnen­s själva existens) resonerar må var en själv bedöma. För min del finner jag deras resonemang lika fegt och föraktligt som den finländska isoleringe­n (från FN-förhandlin­garna), likgiltigh­eten och stumheten.

Det är förvisso sant att FNavtalet om ett kärnvapenf­ör-

Frågan är bara om Sveriges statsledni­ng kommer att hålla ut på den modiga och självständ­iga linje som Olof Palme en gång drog och som landet hittills har följt i FN.

bud står i strid med gängse tolkningar (läs: förfärliga missbruk av ordet säkerhet) av ”säkerhetsp­olitikens” innebörd.

Låt mig bara nämna en speciell och för både Sverige och Finland politiskt aktuell sida av saken, som sammanhäng­er med Finlands och Sveriges så kallade värdlandsa­vtal med Nato. Som jag nämnde i min föregående debattarti­kel om FN-avtalet (HBL 5.6) förbinder sig nämligen avtalsstat­erna att inte transferer­a kärnvapen till eller ta emot dem från andra stater. Värdlandsa­vtalet med Nato innehåller däremot inget förbud mot transferer­ing eller mottagande av kärnvapen från andra länder. Och USA ger inte heller ut någon informatio­n om huruvida dess fartyg, flygplan eller trupper medför kärnvapen.

Få se om också Wallström och Sverige låter anpassa sig till den allmänna europeiska hundpoliti­ken, det vill säga ”säkerheten” under sin nukleära husbondes beskydd.

En klar majoritet av såväl Finlands som Sveriges folk skulle i alla fall säkert godkänna att deras länder underteckn­ar FN-förbudet mot kärnvapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland