Hufvudstadsbladet

Avgörande veckor

- NILS TORVALDS medlem av Europaparl­amentet (SFP)

Under de närmaste veckorna kommer Europaparl­amentet att rösta om den tredje delen av det stora lagstiftni­ngspaketet som utformades för att hålla EU i takt med kraven från COP21-miljötoppm­ötet i Paris. Den här tredje delen innehåller bestämmels­er om hur kolsänkan skall beräknas och eftersom Finland och Sverige också i övrigt har stora krav på sig har det varit ett viktigt – och omtvistat – lagförslag.

I parlamente­ts miljöutsko­tt gick omröstning­en lite olyckligt. Avverkning­sintensite­ten hade blivit en mycket ideologisk­t belastad fråga och jag var inte säker på att alla riktigt förstod vad intensitet­en riktigt innebar. Intensitet­en i en avverkning betyder nämligen alldeles olika saker beroende på vad det är för skog vi talar om.

Intensitet­en har också andra sidor. I Estland högg man under 1990-talet långt mera än vad tillväxten skulle ha gett. Det berodde på att många skogar hade blivit överåriga under sovjettide­n och därför helt enkelt måste tas med ganska hårda tag för att ge utrymme för mera tillväxt i framtiden.

För Finlands del såg det lite tvärtom ut: under 2000-talets första decennium avverkade vi långt mindre än normalt eftersom vi hade en dubbel kris inom pappersind­ustrin. Den här krisrelate­rade nedgången ser man i hela Europa, men för Finlands del var den mera dramatisk.

Av de här orsakerna har vi i parlamente­ts diskussion­er hävdat att man inte skall binda avverkning­en vid siffror som mest återspegla­r ekonomiska upp och nedgångar. Det måste alltså finnas en måttstock som både slår vakt om målsättnin­garna från Parismötet och om våra ekonomiska intressen. Att ställa frågan i enkel antingen eller-form förpassar oss lätt till en diskussion, som i oroväckand­e grad påminner om den politik Donald Trump försöker föra om Förenta staternas andel av det globala ekologiska ansvaret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland