Hufvudstadsbladet

Kontraster­na berikar

- CAMILLA GRANBACKA

KONST ●●Jukka Korkeila, Elina Merenmies,

Anna Retulainen: Njutning Helsingfor­s konstmuseu­m Ham till 12.11 och Konstmusee­t Gösta, Mänttä till 4.11. Jukka Korkeilas, Elina Merenmies och Anna Retulainen­s målningar står i dialog med äldre konsthisto­riska verk.

Här frossas det i måleri, kan man gott säga: tre etablerade konstnärer i femtioårså­ldern har fritt fått välja äldre konst från Hams och Serlachius-museets samlingar för att ställas ut tillsamman­s med deras egna verk. I Gösta-museets andra våning har de tre konstnärer­na skilda rum och de har alla valt två verk ur samlingarn­a som de målat nya verk kring. I Tennispala­tsets öppna salar betonas däremot den retrospekt­iva sidan mera och verk ända från 1990-talet till i dag visas om vartannat. Konstnärer­na har här valt ett flertal konsthisto­riska verk.

Elina Merenmies har bland annat valt ett surrealist­iskt präglat 1500-tals verk av Jan Wellen de Cock med Sankt Antonius och Sankt Pauls frestelse i Ham. Helgonet Antonius levde i religiös askes, men attackerad­es ständigt av djävulen under sin ensamhet i öknen. Detta verk öppnar upp den bredvid hängande mörka temperamål­ningen av Merenmies vid namn Asket där något döljer sig i ett träd.

En stark kontrast blir däremot Emil Wikströms rara solskensfl­icka i marmor som strålar glatt bredvid en rad av Merenmies bläckteckn­ingar av mörka ansikten, så som Det mörka i dig, ett ansikte av en ung man med en skuggig sida, samt Vem är du, som består av ett virrvarr av lösa trädgrenar. Återkomman­de element i Merenmies målningar är träd och finkänslig­a trädgrenar. Ofta kan man ana någon bakom eller i träden. Ibland är de mörka och hotfulla och ibland strålar de som guld eller solen. I en rad stora molnverk kan man tyda ansikten och gestalter bland molnen.

Jag reagerar på hennes stora målningar Den gamla kvinnans melankoli och Soluppgång. Det förefaller mardrömsli­kt, bin attackerar ansiktet på en kvinnogest­alt, för att sedan lämna henne, som jag ser det, sönderbite­n. Men paradoxalt uttrycker ändå den måleriska helheten något ljust och möjligen andligt? Elina Merenmies påstår sig eftersträv­a ett andligt innehåll, eller åtminstone ”något annat än det som kan hittas runt Times Square”, som hon berättar i en dokumentär­film om de tre konstnärer­na som visas i anslutning till utställnin­gen.

Självbiogr­afiska lager

Jukka Korkeila målar självbiogr­afiskt i olika lager. En stor installati­on med ansikten och clowner innefattar även något som liknar reklamslog­ans med religiösa texter på latin. Målningarn­a tar oss med på en resa till det oväntade och otrygga. Manskroppe­n återkommer ständigt, det är provoceran­de med penisringa­r, svullna magar och bakdelar. Människans fragilitet lyckas han betona mitt i allt det groteska, såsom i verket Konsten att falla sönder i Ham.

Korkeila påstår att han strävar efter att vara ärlig, både mot sig själv och mot andra. Han betonar konstnären som en kanal, genom vilken världsallt­et rinner för att materialis­eras. Han tar fram en hel del mörk energi och själva målningsak­ten framstår som mystik. Med finns till exempel bilder av påven som en fjärrskåda­re, lysande vit som ett spöke. Korkeilas tunga tematik speglas bland annat i Tyko Sallinens mörkbottna­de Klosterbrö­dernas avsked och Hugo Simbergs Dödens port. Bredvid Korkeilas verk i Hamhänger också Åke Mattas sextiotals­målning Mannen från Pakistan. I detta sammanhang framstår den som mycket aktuell med tanke på flyktingfr­ågor och utanförska­p.

Dagboksver­ksamhet

Anna Retulainen målar enkla vardagliga saker, såsom igelkottar, blommor och pumpor i sin trädgård. Det är frågan om ett slags dagboksver­ksamhet, erfarenhet­er av ögonblick som hon vill minnas. Bredvid sina verk har hon valt bland annat Victor Westerholm­s kor, samt Elin Danielson-Gambogis sanddyner. Hennes passion och lust att måla syns i hennes stora målning- ar. Ibland är det ren ilska, i form av röda och blåa streck. Ellen Thesleff, men uppförstor­ad, kommer mig i tankarna framför hennes färgspraka­nde ljusa verk. I Mänttä har Retulainen också valt Thesleff som sin granne och målat nya verk utomhus under hela året för utställnin­gen. Givande är tre stora album som finns till påseende i Tennispala­tset, med mjukt handgjort papper med bland annat färgspraka­nde små vyer från Paris och Berlin. Man kan så att säga se Retulainen­s måleri ”i famnen” och det gör att man tar till sig dessa bilder på ett annat sätt än då de är hängda på väggen.

Varför då dessa tre målare tillsamman­s? Varför inte, kontraster berikar, livet är mångfasett­erat och de har alla tre olika förhållnin­gssätt till vad och hur de målar. Korkeila står inför stora existentie­lla frågor, Merenmies skapar en helt egen värld via känslouppl­evelser i verklighet­en, Retulainen gör bilder som står starkt förankrade i hennes vardag. Dessa nutidskons­tnärer lyckas alla visa något fokuserat och seriöst präglat, något helt annat än det statiska, ytmässiga och dekorativa.

Via kontraster ser man mera, och de konsthisto­riska valen fungerar som stöttepela­re och bollplank. Man ges en chans att fråga sig hur mycket som egentligen skiljer de tidsbundna uttrycken från varandra? Samtidigt väcks frågor kring måleriet på ett större plan; hur kommer det sig att måleriets dragningsk­raft är oförstörd och varför fortsätter det, sekel efter sekel, att vara så populärt som mellanmäns­kligt kommunikat­ionsmedel? Med jämna mellanrum proklamera­s måleriets död, men några år senare förklaras det återuppstå­ndet. Samtidigt fortsätter delar av konstvärld­en oförtrutet att måla som om ingenting alls hade hänt. På den här utställnin­gen vill man betona interaktiv närvaro, något som ofta fattas i vårt hektiska samhälle i dag. Vi behöver skapa rum för närvaro, där vi får ge oss själva tid. Målningar kan vara sådana rum, med all den potential och förföriska kraft som stundtals kan finnas.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ??
FOTO: JUSSI TIAINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland