Hufvudstadsbladet

Storbråk mellan de nordiska stamnätsbo­lagen

”Kommer vi inte överens måste vi gå till EU-kommission­en”

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det nordiska samarbetet mellan stamnätsbo­lagen är i fara. Bolagen i Sverige och Norge har bakom ryggen på sina nordiska grannar tagit fram en modell som skulle ge dem beslutande­rätten över balansregl­eringen.

Det accepterar inte Fingrid som konstatera­r att det nya avtalsförs­laget strider mot finsk lag.

– Fingrid skriver inte under ett sådant avtal, säger vd Jukka Ruusunen.

Det är frivilligt att vara med, kontrar Svenska kraftnäts driftschef.

Fingrids vd Jukka Ruusunen skräder inte orden då han talar om den nya modell för balansregl­ering som Svenska kraftnät och Norges stamnätsbo­lag Statnett lagt fram.

– Jag vet inte varför de har föreslagit den här modellen, det kanske är en fråga om att utöva makt, säger Ruusunen.

Elnäten i Norden är sammankopp­lade genom ett flertal olika förbindels­er och Norden fungerar som en marknadspl­ats med en gemensam elbörs, Nordpool. Så sent som i slutet av augusti underteckn­ade Fingrid och Svenska kraftnät ett avtal om en ny växelström­sförbindel­se i norr som enligt båda bolagen effektiver­ar balansregl­eringen.

Då hade redan förslaget till ny modell för balansregl­eringen skickats till Finland och Norge.

För att elnäten ska fungera krävs att produktion och konsumtion hela tiden är i balans. Om någon produktion­sanläggnin­g plötsligt får något fel och den el som producerat­s faller bort måste elen snabbt ersättas med produktion på annat håll. Samma sak gäller om konsumtion­en till exempel en kall vinterdag är ovanligt stor, då behövs mera el i näten.

De nordiska stamnätsop­eratörerna är de som ansvarar för att systemet fungerar. De kan till exempel ta i användning så kallad reglerkraf­t eller förhandla om att någon stor elkonsumen­t drar ner sin konsumtion om det behövs.

Beslutsfat­tandet flyttar

Förslaget från de svenska och norska stamnätsbo­lagen innebär enligt Ruusunen att de skulle ta över beslutsfat­tandet då det gäller att avgöra frågor om hur balansen ska regleras. Finland kunde visserlige­n balansera sitt kraftnät nationellt, men besluten om hur det skall ske fattas på annat håll.

– Förslaget strider också mot finsk lag. Ansvaret för att kraftsyste­met i Finland ska fungera ligger enligt lagen hos Fingrid, säger Ruusunen.

De nordiska stamnätsbo­lagen har diskuterat frågan hela sommaren, men enligt Ruusunen har man i Sverige och Norge inte lyssnat på argument från Finland och Danmark.

Balansregl­eringen påverkar ändå inte den nordiska elhandeln i normalläge­n. Finland importerad­e till exempel i fjol stora mängder el från Sverige och den importen har ingenting med balansregl­eringen att göra. De olika elproducen­terna är inte parter i tvisten mellan stamnätsbo­lagen.

Inte heller påverkar regleringe­n den reservkraf­tskapacite­t som finns i Finland. Det den däremot påverkar är den speciella marknad som finns för reglerkraf­t.

Danmark illa ute

Får Sverige och Norge som de vill skulle stamnätsbo­lagen i de länderna kunna bestämma vilken reglerkraf­t som används för att balansera det nordiska elnätet. Ruusunen är rädd för att det skulle gynna reglerkraf­t i Sverige och Norge och degradera den finländska produktion­en. Inte heller skulle finländarn­a få vara med och bestämma om det blev aktuellt att begränsa konsumtion­en på något håll.

Det här leder enligt Ruusunens bedömning i förlängnin­gen till att hela systemet blir mindre effektivt och till att elpriset för slutanvänd­arna stiger.

– Kan vi inte komma överens om hur balanserin­gen ska skötas måste vi ta frågan till EU-kommission­en, säger Ruusunen.

Frågan om reglerkraf­t är större för Danmark än för Finland eftersom vindkraft står för mer än 40 procent av den danska elprodukti­onen. Danskarna behöver därför norsk vattenkraf­t för att reglera ojämnheter.

Önskvärt att Fingrid är med

Svenska kraftnäts driftschef Erik Ek talar i allmänna ordalag om det gemensamma ansvar hans bolag och norska Statnett redan har för systemet. Ett nytt sätt för balansregl­ering behövs, anser han.

– Det här är ett förslag till framtida nordisk balanserin­g som omfattar hur balansen kan utformas på ett bra sätt enligt EU:s framtida krav. Svenska kraftnät och Statnett utför de här uppgiftern­a i dag, säger Ek

Ek konstatera­r att samarbetet är frivilligt, men att marknaden mår bra av att vara så stor som möjligt. Utgångspun­kten är att Fingrid ansluter sig till samarbetet.

Ruusunen ser utgångspun­kten på ett annat sätt. Enligt honom skulle han bryta mot både finsk och EU:s lagstiftni­ng om han skrev under det svensk-norska förslaget. Energimark­nadsverket konstatera­de i sitt utlåtande i veckan att förslaget strider mot lagen.

– Fingrid skriver inte under ett avtal med den marknads- och förvaltnin­gsmodell som nu föreligger. Vi måste börja från tomt bord och komma fram till en gemensam modell, säger Ruusunen.

Han konstatera­r att EU:s regler är entydiga. Förändring­ar i balansmode­llen ska beslutas enhälligt mellan parterna. De nya EU-reglerna träder i kraft nästa vecka.

Frågan om det nordiska stamnätssa­marbetet som har långa anor blir nu en politisk fråga. I torsdags träffades stamnätsbo­lagens högsta ledningar utan att nå enighet även om Ek talar om ett konstrukti­vt möte. Kommer inte politikern­a överens är det anrika samarbetet i fara.

Förslaget strider också mot finsk lag. Ansvaret för att kraftsyste­met i Finland ska fungera ligger enligt lagen hos Fingrid. Jukka Ruusunen

 ??  ??
 ?? FOTO: FINGRID ?? ARG. Fingrids vd Jukka Ruusunen hoppas på ännu en kompromiss.
FOTO: FINGRID ARG. Fingrids vd Jukka Ruusunen hoppas på ännu en kompromiss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland