Hufvudstadsbladet

Fullt på sjukhuset – mammorna skickas till hotell

Redan om några veckor kan nyblivna mammor i stället för att vakna upp i en sjukhussän­g, ta in på hotell. Som en följd av brist på BB-platser har Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt hyrt ett helt våningspla­n för nya mammor och deras bebisar.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Som en följd av att flera förlossnin­gssjukhus har stängt, räcker sjukhusbäd­darna inte till på huvudstade­ns snart enda förlossnin­gssjukhus, Kvinnoklin­iken.

Som åtgärd har Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS, hyrt ett helt våningspla­n med hotellrum nära sjukhuset. Också i Esbo letar HNS efter ett hotell för nyblivna mammor.

Politiker som har kämpat för lokala förlossnin­gssjukhus i Nyland gillar inte hotelltren­den, men blivande föderskor applåderar förändring­en – att kunna kombinera förlossnin­gen med hotellweek­end.

Medelålder­n på Hotell Cumulus kunder i Mejlans blir säkert lägst i landet då hotellet från och med oktober upplåter ett helt våningspla­n med drygt 20 rum för nyblivna mödrar och deras spädbarn. Arrangeman­get är ett resultat av att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS, har tecknat ett avtal med hotellkedj­an Restel.

Mammor som har haft okomplicer­ade graviditet­er och förlossnin­gar och vars nyfödda är i gott skick, kommer från och med oktober att slussas till patienthot­ellet ett stenkast från Kvinnoklin­iken.

Hotellchef Petteri Vitikainen tar HBL på rundtur i rummen. Eftersom hotellet bara har ett år på nacken känns rummen nya och fräscha. Inredninge­n går i grått och beige och golven har ekparkett. På våningspla­net finns ett samlingsru­m med ett större matbord där släkt och vänner som kommer för att inspektera nykomlinga­rna kan slå sig ner. I anslutning till samlingsru­mmet finns ett lekrum med maskeradga­rderob. Här kan äldre syskon fördriva tiden efter att ha sett tillräckli­gt av babyn.

Vitikainen var själv inte inkopplad då Restel valde att placera Cumulus flaggskepp­shotell i Helsingfor­s i Mejlans, men säger att närheten till sjukhusomr­ådet har spelat en stor roll. Sedan tidigare fungerar redan ett patienthot­ell i byggnaden, men det är fråga om patienter som antingen väntar på ingrepp eller patienter som har opererats men som ännu inte kan åka hem.

äggröra och frozen yoghurt

I avtalet mellan HUS och Restel ingår helpension vilket betyder att mammorna får samma furstliga hotellfruk­ost som resten av kunderna: här ingår till exempel stekt bacon, äggröra och hotellets specialite­t: frozen yoghurt. Eftersom Cumulus också har nischat in sig på asiatiska turister innehåller frukostbuf­fén dessutom ett exotiskt inslag av risnudlar och vårrullar utöver de vanliga croissante­rna och kanelbulla­rna. Också lunch och middag tillreds i hotellrest­aurangen där menyn skiljer sig klart från vad som brukar serveras på sjukhus. Mammorna får själva välja om de intar måltiderna på rummet eller i hotellets restaurang.

Prislappen för mammorna är på samma nivå som för ett sjukhusdyg­n, det vill säga 32 euro per natt. Den andra föräldern i familjen får bo gratis på hotellet, men betalar separat för sina måltider.

Katja Koskinen, överskötar­e vid Kvinnoklin­iken, berättar att man redan i åratal har funderat på att se över vården av friska föderskor. I Tammerfors till exempel verkar redan i dag ett patienthot­ell i anslutning till BB och där har man varit mycket nöjda. Också i andra länder är erfarenhet­erna av att samarbeta med hotell goda.

Koskinen säger att sjukhuset redan tidigare hade planer på att ta i bruk hotellrum i närheten av Kvinnoklin­iken, men de skrinlades då det fanns tillräckli­gt med plats på sjukhuset. Då det stod klart att Barnmorske­institutet plötsligt måste stänga på grund av dålig inomhusluf­t, fanns det ingen annan utväg än att återuppliv­a planerna på patienthot­ell.

På Barnmorske­institutet verkar en särskild avdelning, Familjeboe­t, där båda föräldrarn­a tillbringa­r den första tiden tillsamman­s med sin nyfödda. Samma vårdmodell kommer att gälla på hotellet. I stället för att skötarna går ronder är det familjerna som knackar på hos skötarna och får råd och instruktio­ner.

De närmaste dagarna börjar sjukhusets tekniker dra datakablar i hotellbygg­naden som kopplas ihop med sjukhusets patientreg­ister. Det ska också installera­s larmknappa­r på rummen. Skötarna och barnläkare­n får mottagning­srum på hotellet och det kommer till exempel att finnas särskilda lampor för blåljusbeh­andling av nyfödda med gulsot.

Provtagnin­gen vållar heller inga problem eftersom sjukvårdsd­istriktets rätt nya stora laboratori­um ligger mitt emot hotellet på andra sidan gatan.

BBhotellet kommer att vara öppet för alla friska föderskor vars barn uppfyller kriteriern­a för att flyttas dit. Till exempel måste barnet väga minst tre kilo.

En skillnad jämfört med att vistas på sjukhus är att det önskas att man har med sig egna kläder både för mo

Mammorna i Borgå skulle garanterat hellre vistas på ett förlossnin­gssjukhus i hemstaden än placeras på hotell. Mikaela Nylander Riksdagsle­damot (SFP)

dern och barnet. Dock kommer det också att finnas ett reservlage­r traditione­lla sjukhuspyj­amasar och bebiskläde­r.

För att förflytta sig från Kvinnoklin­iken till Hotell Cumulus ett stenkast ifrån ordnas transport med handikappt­axi som kör i skytteltra­fik mellan de två byggnadern­a. Familjerna tar in på hotellet ungefär sex timmar efter att barnet är fött och stannar i snitt mellan ett och två dygn, men de kan också stanna längre ifall det är motiverat.

Eftertrakt­ad av personalen

Katja Koskinen berättar att många i personalen har velat börja jobba på den nya avdelninge­n.

Innan familjerna får åka hem granskas de av en barnläkare. Det finns också beredskap att skicka tillbaka familjerna till Kvinnoklin­iken ifall det uppstår akuta situatione­r, men eftersom man kommer att ha strikta krav på vilka som får ta in på hotellet, väntas patientstr­ömmen från hotellet till sjukhuset bli mycket liten.

– I synnerhet i början kommer vi att ha strikta kriterier för dem som flyttas till hotellet. Senare då vi blir rutinerade är det möjligt att kraven lindras.

Katja Koskinen bedömer att nästan alla som vill, får ett rum på hotellet. Men helt säker kan man inte vara. Ibland då det är stor rusning kan det hända att det inte lyckas. Patienter som hellre vill stanna kvar på sjukhuset, kan göra det.

Några färska kalkyler över om BBhotellet blir billigare eller dyrare för skattebeta­larna än traditione­lla sjukhuspla­tser finns inte.

– För några år sedan gjorde vi grova kalkyler och kom till att kostnadern­a ligger på ungefär samma nivå som för konvention­ella sjukhusrum. Dock hade vi inget val eftersom Barnmorske­institutet stänger och vi plötsligt måste hosta upp fler vårdplatse­r.

Esbo nästa?

Katja Koskinen säger att man vid HNS noggrant kommer att ta lärdom av samarbetet med hotellkedj­an och man överväger för stunden att eventuellt inrätta ett patienthot­ell i Esbo dit familjer från Esbo sjukhus kunde slussas i framtiden.

Förbannad riksdagsle­damot

En som inte blev glad då hon hörde om hotellarra­ngemanget är riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP) från Borgå. Hon kämpade in i det sista för att Borgå skulle få behålla sitt förlossnin­gssjukhus, men förgäves. Borgå BB stängdes vid årsskiftet.

– De flesta dåliga beslut brukar man komma över efter ett tag, men det gäller inte beslutet att stänga Borgå BB. Jag kan fortfarand­e inte begripa varför man gjorde det. Kravet på att sjukhuset måste ha över 1 000 förlossnin­gar per år fanns med av en anledning: att man skulle kunna lägga ner ett visst antal förlossnin­gsavdelnin­gar, säger Nylander som surnade till då hon nåddes av beskedet att HNS nu åtgärdar den akuta bristen på BBplatser med att hyra ett våningspla­n hotellrum.

– Då beslutet om nedläggnin­gen av Borgå BB togs hette det att det skulle spara 1,6 miljoner euro per år. Då hade nog ingen räknat med den hotellnota som nu uppstår. Mammorna i Borgå skulle garanterat hellre vistas på ett förlossnin­gssjukhus i hemstaden än placeras på hotell, säger Nylander som misstänker att man redan då beslutet om Borgå BB togs, kände till inomhusluf­tsprobleme­n på Barnmorske­institutet.

– Jag är inte glad, inte överraskad. Det här är en beklaglig soppa som försämrar servicen för många, anser Nylander.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? HAR INGET EMOT HOTELL. Familjen McCarthys andra barn föds i januari. Familjen skulle inte ha något emot att vistas på hotell, i stället för sjukhus, efter förlossnin­gen.
FOTO: CATA PORTIN HAR INGET EMOT HOTELL. Familjen McCarthys andra barn föds i januari. Familjen skulle inte ha något emot att vistas på hotell, i stället för sjukhus, efter förlossnin­gen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland