Hufvudstadsbladet

Basketherr­arna lyckades inte utmana Italien på allvar

Basket Italien bjöd på kalldusch efter kalldusch under matchens första minuter. Finland lyckades aldrig återhämta sig och EM tog slut i åttondelsf­inalen för de blåvita.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

Efter utmärkta insatser i gruppspele­t på hemmaplan lyckades Finland inte utmana Italien på allvar i sin första, och med facit på hand enda, slutspelsm­atch i Istanbul.

Framför allt i starten lyckades motståndar­na med nästan allting de företog sig, och Finland kunde inte göra mycket annat än se på när poängen drog i väg direkt. I försvaret lyckades Henrik Dettmans adepter inte alls ta kommandot på samma sätt som i gruppspels­matcherna i Helsingfor­s medan Italien avsiktligt drog ner på tempot.

– Det här var inte den starten vi ville ha. Vi måste försvara bättre för att få bestämma rytmen i matchen, nu är det italienarn­a som gör det, sade assisteran­de tränaren Lassi Tuovi till Yle då halva matchen återstod.

Koponen utmärkte sig

Finland vågade ta för sig mera ju längre slutspelsm­atchen led, men på grund av den katastrofa­la starten och resultatet 70–57 blir det Italien som avancerar i EM-turneringe­n. Under de sista minuterna utmanade Finland men närmare än nio poäng kom man inte: Tiden tog slut och Finlands EM likaså.

– Livet fortsätter. Just nu är den främsta känslan besvikelse, men vi stod för många bra insatser inför hemmapubli­ken. Det var inte vår bästa dag i dag, sade Petteri Koponen till Yle direkt efter matchen, som på ort och ställe sågs av ungefär 100 tillresta finländare.

Koponen var Finlands bästa poängplock­are med 13 poäng, medan Sasu Salin noterades för 11 pinnar. Lauri Markkanen som i Helsingfor­s bar Finland på sina axlar stod nu för en klart blekare insats och endast fyra poäng.

– Italien var bra, det ska erkän- nas, men vi hade inte vår bästa dag, säger Markkanen.

I gårdagens första match besegrade Slovenien Ukraina med 79– 55 medan Tyskland gick vidare på Frankrikes bekostnad med siffrorna 84–81.

gårdagens sena match möttes Litauen och Grekland. Läs mera om det mötet och också om reaktioner­na efter Finlands match på HBL.fi/sport.

 ?? FOTO: EPA//SEDAT SUNA ??
FOTO: EPA//SEDAT SUNA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? HäR TAR DET SLUT. Henrik Dettmans adepter lyckades åstadkomma en spurt under matchens avgörande minuter men det räckte inte hela vägen för Lauri Markkanen, Sasu Salin och resten av landslaget.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA HäR TAR DET SLUT. Henrik Dettmans adepter lyckades åstadkomma en spurt under matchens avgörande minuter men det räckte inte hela vägen för Lauri Markkanen, Sasu Salin och resten av landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland