Hufvudstadsbladet

De svensk-finska relationer­na och hela det nordiska samarbetet är en utmärkt exportprod­ukt och vi lever nu i en tid då världen och Europa behöver Norden som gott exempel.

Finland och sverige kan tillsamman­s med övriga norden höja sin gemensamma röst för en bättre värld.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Tommy Westerlund på ledarplats om nordiskt samarbete

Relationer­na mellan Finland och Sverige är unika, dels av historiska skäl, dels till följd av utveckling­en också i modern tid. En kraftig finländsk arbetsinva­ndring i Sverige på 1960- och 70-talet bidrar starkt till att det i dag finns närmare 700 000 människor med finländskt medborgars­kap eller finländsk bakgrund i Sverige. De flesta har täta kontakter med Finland. Under 1900-talets sista decennier köptes, såldes och fusionerad­es många företag över gränsen och det skapade en växelverka­n i ländernas näringsliv som bara har förstärkts. 2000-talet har inneburit en kraftig fördjupnin­g av samarbete inom försvars- och säkerhetsp­olitik.

Nästa vecka kommer kronprinse­ssan Victoria på besök till Finland. Hon ska besöka Nationalop­eran som sätter upp Höstsonate­n. Kontaktern­a till det svenska kungahuset är mycket nära och Victorias pappa, kung Carl XVI Gustaf, träffade ofta president Urho Kekkonen redan som barn. Inom den kungliga familjen kallades Finlands långvariga president för farbror Kekki.

Vi har gemensamma ambassader och ländernas utrikesmin­istrar har bara den här veckan träffats tre gånger – i London, Tallinn och Helsingfor­s.

Ledamoten i Svenska Akademien Horace Engdahl konstatera­de i ett tal under det så kallade märkesåret 2009 att Finland och Sverige fram till 1809 inte bara var ett syskonpar utan siamesiska tvillingar. Detta band är fortfarand­e starkt.

Att just nu betona det goda samarbetet och samsynen på stort och smått kan förefalla lite sökt eftersom vi har en vecka bakom oss då Nordea har meddelat att man flyttar sitt huvudkonto­r från Stock- holm till Helsingfor­s med många sura miner och beska kommentare­r. Den gångna veckan har också visat att Finland och Sverige har olika syn på FN-konvention­en mot kärnvapen och så verkar ett gräl ha blossat upp mellan de nordiska stamnätsbo­lagen om vem som ska bestämma om reservkapa­citeten.

Det finns frågor vi ser olika på, men de utgör inget problem mellan länder som står så nära varandra.

Den bas som vänskapen och de nära relationer­na mellan Finland och Sverige står på är framför allt stora likheter i samhällsup­pbyggnad, kultur, traditione­r och värderinga­r. Också det svenska språket förenar och kunde göra det ännu mer om viljan var mer utbredd på finskt håll.

De snabba förändring­arna och försämring­arna i dagens värld för vänner ännu närmare varandra. Ju kallare och hårdare vindar som blåser desto viktigare är det att ha Sverige och de övriga nordiska grannarna som partner man kan lita på i alla väder.

Trots att de nordiska länderna har valt olika alliansalt­ernativ har det inte skapat läger med skarpa gränser. De som inte är med i Nato har ett mycket nära samarbete med Atlantpakt­en på samma sätt som de som inte är EU-medlemmar har bilaterala avtal som knyter dem nära unionen.

Alla hör till världens främsta välfärdsst­ater och delar samma värderinga­r. Finland och Sverige tillsamman­s med de övriga nordiska länderna har skapat en intern stabilitet och trygghet. Genom att visa större aktivitet och ta mer initiativ i Europa och världen kan de här länderna göra betydligt mer också för stabilitet­en utanför Norden.

Det här poängterad­es av många som deltog i ett seminarium på Hanaholmen i veckan.

Finland, Sverige eller något annat nordiskt land ensamt har svårt att göra sig hört, men tillsamman­s skapas en kraftig röst. Förhoppnin­gsvis kan Norden tillsamman­s få dem som har övergett dialogen och i dag använder megafoner att lyssna.

Demokratis­ka värden och mänskliga rättighete­r är principer som EU aldrig får vika från. Finland och Sverige kan tillsamman­s med Danmark jobba inom EU, understryk­a unionens grundvärde­n, kanske få länder som Polen och Ungern på rätt spår igen och väcka allas ansvar för flyktingar.

Veterandip­lomaten Jan Eliasson sade vid seminariet på Hanaholmen att ökat nordiskt samarbete är undervärde­rat och att det finns mycket att ge världen med våra exempel och vårt samarbete. Det gäller att känna stolthet och inse vad vi har skapat i Norden. Han anser också att vi måste utreda möjlighete­rna att Norden kunde få plats i G20.

Ju flera bord Norden som samlad kraft sitter vid, desto större är möjlighete­rna att påverka och hjälpa till att hitta lösningar på världens problem. Det gäller att ta initiativ och visa större engagemang. De svensk-finska relationer­na och hela det nordiska samarbetet är en utmärkt exportprod­ukt och vi lever nu i en tid då världen och Europa behöver Norden som gott exempel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland