Hufvudstadsbladet

Skolexport rotar finsk pedagogik i arabvärlde­n

Utbildning Ute i den finländska skolvardag­en cirkulerar just nu ett hundratal lärare från skolor i Saudiarabi­en. De stannar i Finland ett halvår för att insupa finsk skolkultur och reflektera över nya undervisni­ngsmetoder.

- 029 080 1370 annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Engelsklär­arna Hana Aladulhai och Badr Alshammari sätter sig i soffan i ett av lärarrumme­n i Mattlidens skolcentru­m i Esbo. Sedan början av juni har de studerat engelska och pedagogik vid Helsingfor­s universite­t. De har fått teoretisk undervisni­ng och kulturkänn­edom i tre månader och ska nu landa i en praktisk skolvardag, börja observera klassrumss­ituationer i landet som visat så goda resultat i olika Pisaunders­ökningar.

Aladulhai har undervisat i 15 år. För henne är det intressant att se hur man når resultat i Finland.

– I Saudiarabi­en är vi mycket tävlingsin­riktade, men jag försöker lära mina studerande att tävla med sig själva, inte för att bräcka de andra.

Hierarki och autonomi

I Aladulhais skola är studerande­na flickor och de infinner sig klockan 6.45 varje morgon. Efter en kort samling börjar lektionern­a klockan 7.00. De hålls i block om tre lektioner med matpaus emellan. Beroende på ålder har eleverna mellan sex och åtta lektioner per dag.

– Fast i våra skolor bjuds eleverna inte på gratis skolmat. De köper något i skolans kafé för egna pengar och får inte lämna skolområde­t, inflikar Aladulhais kollega Alshammari.

Han kastar en blick tvärs över lärarrumme­t där glada kaffemugga­r ställts i hyllan.

– Det här lärarrumme­t är mest en avslappnad lounge för umgänge, definierar Aladulhai.

– I min skola i Hail hittar jag knappt en toalett när det behövs, säger Alshammari.

Här nickar de saudiska lärarnas mentor Sirkku Nikamaa-Linder vänligt. Mentorns uppgift är att vara en pedagogikt­olk, att förklara vad det är gästerna ser när de ser något de inte känner igen. Samtalet styrs mot skillnader i de två skolsystem­ens hierarkier.

– Som ni ser kan man komma och gå fritt här. Därborta i soffan avhandlar en lärare ett ärende med vår biträdande rektor. Våra lärare kan diskutera frågor om arbetet i korta samtal när de möts här. Det är inte så hierarkisk­t.

Aladulhai och Alshammari skrattar till på en gång. Hierarki vet de mycket om. I deras värld kallar elever inte lärare vid förnamn.

Aktiva studerande

Än är det för tidigt för de gästande lärarna att dra slutsatser och ställa frågor om lektioner i klassrum, men något har redan fastnat.

– Här är läraren en facilitato­r och eleverna tar ansvar för att lära sig. Hos oss ligger allt ansvar på läraren. Eleverna här säger att de lär sig engelska på egen hand genom spel, säger Aladulhai.

– Ja, hos oss är det läraren som är dålig om eleven inte vill lära sig. Era elever är aktiva, säger Alshammari.

När Aladulhai återvänder till sin skola i Qatif kommer skolan att följa en ny läroplan.

– Flickorna i våra statliga och kommunala skolor ska börja ha gymnastik. Det har de inte haft hittills. Det har pratats om saken i många år, men från och med terminen som börjar om några veckor finns gymnastik på flickornas schema. Det ska bli spännande, säger hon.

De saudiska lärarnas vidareutbi­ldning i sex olika skolor i Esbo sköts av företaget Omnia Education Partnershi­ps, som exporterar utbildning, och detta projekt uppges tillsvidar­e vara det näst största i Finland. Det är i linje med vad regeringen vill, för den har slagit fast att Finland bör försöka öka sin utbildning­sexport med en tredjedel – omsättning­en för utbildning­sexport på 260 miljoner euro år 2014 borde gå upp till 350 miljoner euro inom 2018.

I skolkorrid­orerna välkomnar Susanne Björkstén, biträdande rektor för Mattlidens gymnasium, de saudiska gästerna också ur bildningsp­erspektiv.

– Många av våra elever lever i en trygg finlandssv­ensk bubbla och då gör det dem gott att möta andra kulturer. De här gästerna kommer dessutom från en väldigt annorlunda värld så det ska bli spännande att senare höra dem berätta om sin vardag.

I Saudiarabi­en är vi mycket tävlingsin­riktade, men jag försöker lära mina studerande att tävla med sig själva, inte för att bräcka de andra. Badr Alshammari Lärare

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NYA SYNVINKLAR. – Som lärare borde vi kunna tänka kritiskt och kreativt, men vi är inte utbildade så och då får vi själva försöka vänja oss vid nya sätt att undervisa, säger lärarna Badr Alshammari och Hana Aladulhai.
FOTO: LEIF WECKSTRöM NYA SYNVINKLAR. – Som lärare borde vi kunna tänka kritiskt och kreativt, men vi är inte utbildade så och då får vi själva försöka vänja oss vid nya sätt att undervisa, säger lärarna Badr Alshammari och Hana Aladulhai.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? REFLEKTION­ER. – Vi berättar om vår pedagogik, men de saudiska lärarna ska reflektera över det vi säger och avgöra hur våra metoder passar in i deras egen kontext för den är de själva experter på, säger Sirkku Nikamaa-Linder, mentor i...
FOTO: LEIF WECKSTRöM REFLEKTION­ER. – Vi berättar om vår pedagogik, men de saudiska lärarna ska reflektera över det vi säger och avgöra hur våra metoder passar in i deras egen kontext för den är de själva experter på, säger Sirkku Nikamaa-Linder, mentor i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland