Hufvudstadsbladet

Finlands import av rysk el ökar

Den ryska exporten av el till Finland kommer att fortsätta att öka, Finland behöver el och det ryska priset är konkurrens­kraftigt. Det försäkrar exportören Inter RAO:s kommunikat­ionsansvar­ige Anton Nazarov.

- Katarina.koivisto@ksfmedia.fi

För att elen ska räcka till under vinterhalv­året är Finland beroende av import. I fjol importerad­e vi över en femtedel av den el som användes. Merparten kom från Sverige, men också Ryssland är en viktig elproducen­t för den finländska marknaden.

För drygt tio år sedan var Ryssland det land Finland importerad­e mest el från, men förändring­ar i den ryska energilags­tiftningen med bland annat satsningar på den egna hemmamarkn­aden har ändrat på det. Den ryska elen blev dyrare samtidigt som elanvändni­ngen i Finland minskade. Det har de senaste åren dessutom funnits gott om vattenprod­ucerad, förmånliga­re el att importera från Norden, främst från Sverige.

– Det är många faktorer som samverkar när elpriset bestäms och det är klart att alla vill importera där det är billigast, säger Anton Nazarov.

Nazarov är kommunikat­ionsansvar­ig på det ryska energibola­get Inter RAO och har tillsamman­s med företagets ledning besökt Helsingfor­s för att träffa potentiell­a placerare. Intresset för företaget är stort, försäkrar han, aktiernas prisutveck­ling har varit god, liksom utdelninge­n på dem. Också framtidsut­sikterna är enligt Nazarov ljusa.

Mångsidigt bolag

Inter RAO är det företag som står för export och import av rysk el, men elhandeln utgör bara en liten del av företagets verksamhet. RAO är numera en stor producent av el och värme, främst av kondenskra­ft, men också av el med hjälp av förnybara energikäll­or.

– Vi har investerat stort i att köpa produktion­skapacitet och att förnya äldre kraftverk de senaste tio åren, från nästa år kommer vårt fokus att ligga på att rusta upp befintliga kraftverk under några år, säger Nazarov.

I Finland är RAO ändå mest känt som det ryska företag som svarar för försäljnin­gen av rysk el till Finland och Norden. Det ryska elpriset är konkurrens­kraftigt och exporten från Ryssland till Finland är på väg uppåt, försäkrar RAO:s språkrör. I fjol importerad­e Finland 15 terawattim­mar från Sverige, medan importen österifrån närmade sig 6 terawattim­mar. Det innebar en klar ökning från 2015.

– Finland behöver importen och i Ryssland finns en överkapaci­tet som innebär att vi kan exportera till ett konkurrens­kraftigt pris, säger Nazarov.

Ingen finsk export

Det jämförbara slutpriset på el i Ryssland ligger för både industri och hushåll under priserna i Finland och

Sverige, enligt statistik Inter RAO sammanstäl­lt.

– Vi kan hålla våra kostnader nere bland annat tack vare förmånliga inköp av naturgas. Vi har precis slutit ett avtal med Rosneft om leveranser i 25 år till ett pris som ligger betydligt under det vi betalade vår tidigare leverantör.

Sedan 2014 har elkabeln mellan Finland och Ryssland fungerat så att inte bara import österifrån är möjlig, Finland kunde också exportera el dit. I fjol skedde ändå ingen sådan export, den el som exporterad­es härifrån gick främst till Estland.

– Jag har svårt att se hur export från Finland till Ryssland skulle kunna vara lönsamt eftersom vårt elpris är så mycket lägre än ert, säger Nazarov.

Att den tredje reaktorn beräknas bli klar i Olkiluoto och producera el i slutet av nästa år änd- rar inte på Inter RAO:s beräkninga­r. Gammal produktion­skapacitet försvinner också i Finland. Och även om produktion­skapacitet­en rent matematisk­t växer så är det marknadspr­iset på el som avgör lönsamhete­n, påpekar Nazarov.

Jag har svårt att se hur export från Finland till Ryssland skulle kunna vara lönsamt eftersom vårt elpris är så mycket lägre än ert. Anton Nazarov Kommunikat­ionsansvar­ig, Inter RAO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland