Hufvudstadsbladet

”Ansvarslös­t att utnyttja hatretorik för egen politik”

De grönas partiledar­e Touko Aalto fördömer hatretorik och dem som utnyttjar de spänningar som skapas genom hatretorik som ett politiskt redskap.

-

Touko Aalto sade till Yles Morgonetta­n att en del politiker försöker utnyttja spänningar­na som en bärraket för den egna politiken.

– Det är inte acceptabel­t. Man ska inte leka med eller göra egen politik av den här sortens frågor. Det är helt ansvarslös­t, sade Aalto.

Aalto säger att det sansade finländska samhället inte förs framåt genom försök att splittra folket, öka spänningar eller kasta bensin på lågorna. Han sade sig motsätta sig all hatretorik.

– Jag godkänner inte något våld i samhället, inte uppvigling, inte hot mot andra människor och inte heller aktivt förolämpan­de eller åtgärder som ökar spänningar­na.

Aalto gav inget helt klart svar på frågorna om motstånd mot myndighete­r eller om han själv skulle hjälpa papperslös­a som befinner sig olagligt i landet. Han sade att man först måste känna till personens bakgrund och situation. Han sade också att man inte får använda våld mot polisen men att passivt civilt motstånd, till exempel att lägga sig på marken, är acceptabel­t för honom.

Aktivt motstånd är enligt Aalto en betydligt mer svårtolkad fråga. När det gäller civilt motstånd är det viktigt att använda sitt eget övervägand­e, sade han.

Inte regera med Sannf

Aalto sade också att Sannfinlän­darnas politik i fråga om mänskliga rättighete­r, asylsökand­e och i synnerhet ekonomiska fråga är långt ifrån De grönas åsikter. Han säger att Jussi Halla-ahos ekonomiska politik ligger väldigt långt till höger.

I övrigt vill Aalto inte spekulera kring vilka partier som skulle kunna sitta i nästa regering. Han säger att partiernas politik ändras med dem som är aktiva i dem. – Först måste vi ha val, säger han. Aalto tror att De gröna stigit i opinionsmä­tningarna tack vare sin gruppanda och tack vare att De gröna nu syns på olika håll i Finland och kan berätta vad partiets politik innebär i människorn­as vardag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI
REKOMAA ?? EN SAK äR HELT KLAR. De grönas Touko Aalto vill inte regera med Sannfinlän­darna.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA EN SAK äR HELT KLAR. De grönas Touko Aalto vill inte regera med Sannfinlän­darna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland