Hufvudstadsbladet

Svenskar, finländare och amerikaner kämpar om Gotland

Språkbad väntar de värnplikti­ga på Björneborg­s brigad. Soldaterna i den internatio­nella beredskaps­truppen ska nämligen öva tillsamman­s med svenska och amerikansk­a trupper på Gotland. De är en del av Sveriges stora krigsövnin­g Aurora 17 som inleds i morgon

-

Senare testar trupperna också Sveriges försvar genom att göra en landstigni­ng på den svenska östkusten. Operatione­n stöds av bland annat amerikansk­a stridsheli­koptrar.

Internatio­nell verksamhet har varit högaktuell i både flygvapnet­s och marinens verksamhet och även denna gång är båda med. Arméns kommendör, generalmaj­or Petri Hulkko säger att det är naturligt.

– Var och en förstår att armén är lite stel in sina rörelser. Armén är för det första större och i sådana här gränsövers­kridande övningar, som är relativt enkla att ordna till havs och i luften, tar lite längre tid när man är till lands, säger han.

Hjälp i utbildning­en

Det internatio­nella samarbetet är enligt Hulkko viktigt också för armén. Övningarna ger de övriga länderna en bild av vad finländarn­a kan och ger ett mervärde i den egna utbildning­en.

– Den andra dimensione­n är att om vi inte övar tillsamman­s på tumanhand eller med flera kan vi inte vänta oss att någon i en kris kommer hit och hjälper oss, säger Hulkko bestämt.

Förmågan att agera tillsamman­s, som man kan fastställa under övningarna, är enligt honom en ovillkorli­g förutsättn­ing för att ta emot hjälpen.

– Det här blir särskilt tydligt för arméns del eftersom de arbetar på ganska olika sätt i olika länder, säger Hulkko.

Noggranna planer med Sverige

Arméns viktigaste partner i försvarssa­marbetet är Sverige som man inför de kommande åren har noggranna planer med om vilka övningar man deltar i och med hurudana trupper. Målet är att samtidigt utöka storleken på trupperna som deltar i det andra landets övningar ända upp till en bataljons storlek.

– Den politiska styrningen har ju gått ut på att det inte finns några begränsnin­gar. Men för båda arméerna gäller ju att det finns mycket annat vi måste göra också.

Hulkko tog över som kommendör för armén i början av augusti och han är nöjd över utveckling­en i armén både vad gäller resurser för materiel och beredskape­n. Han säger att det viktiga för att den positiva utveckling­en ska fortsätta är att flyg- vapnets och marinens fartygs- och jaktplansa­nskaffning­ar genomförs som planerat med separata medel utanför försvarsbu­dgeten.

– Just nu ser det ut som att armén kommer att komma i modern form fram till 2020-talet, säger Hulkko.

 ?? FoTo: LEHTikuva/Roni REkomaa ?? GotlaNd äR bekaNt. Förra hösten deltog flygvapnet i Finland med bland annat denna Hornet i militärövn­ingen FVö 16 på den svenska ön.
FoTo: LEHTikuva/Roni REkomaa GotlaNd äR bekaNt. Förra hösten deltog flygvapnet i Finland med bland annat denna Hornet i militärövn­ingen FVö 16 på den svenska ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland