Hufvudstadsbladet

Ryssland bjuder inte in observatör­er till krigsövnin­gen Zapad

Snacket i väst om Rysslands och Vitrysslan­ds gemensamma krigsövnin­g Zapad 17 har varit livligt de senaste veckorna. Man tror allmänt att övningen är mycket större än vad de deltagande länderna anmält officiellt.

-

Övningen börjar på torsdag och håller på i en vecka. Nästan 13 000 soldater deltar.

Nato har beskyllt arrangörer­na för brist på öppenhet och intygar att den följer med övningen noga trots allt. Med vanliga observatio­nsmetoder går det här inte eftersom den officiella storleken på Zapad inte enligt OSSE:s regler förutsätte­r att observatör­er kallas till övningen.

Representa­nter för Nato, Finland och många västländer har bjudits in för att bekanta sig med Zapad men det handlar om ett besök, inte traditione­ll observatio­n.

I de vildaste teorierna har man till och med framfört att Zapad skulle vara en rysk rökridå för att ockupera Vitrysslan­d eller för att attackera Ukraina, Polen eller Baltikum. Det här avfärdar ändå experterna. Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g säger att övningen inte utgör en direkt fara.

Forskaren Andrzej Wilk på det polska forsknings­institutet OSW uppger att utveckling­en på lång sikt är viktigare än enskilda krigsövnin­gar.

– Den ryska militära potentiale­n riktas mot väst, i synnerhet när det gäller armén. Den är nu dubbel jämfört med den föregående övningen (Zapad 2013), skriver Wilk.

Han säger att Rysslands agerande de senaste åren visar att förberedel­serna för en eventuell väpnad konflikt med väst genomförs konsekvent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland