Hufvudstadsbladet

Slut på artflytt via fartygen

Nu ska det vara slut med utsläpp av barlastvat­ten från andra sidan jordklotet. Den internatio­nella barlastvat­tenkonvent­ionen har trätt i kraft. Men de invasiva arter som redan kommit hit via fartygens barlastvat­tentankar får vi leva med även i fortsättni­n

- FNB–TT

–Det som är gjort kan inte göras ogjort. Är de (invasiva arterna) en gång etablerade i havsmiljön är det oerhört svårt att ta bort dem, säger Inger Näslund, havs- och fiskexpert på Världsnatu­rfonden (WWF).

Till nordiska vatten är det till exempel kammaneten från Amerika och den svartmunna­de smörbulten från Svarta havet och Kaspiska havet som kommit via fartyg och sedan etablerat sig. De är anpassning­sbara, glupska och snabbväxan­de, som riskerar att tränga undan de arter som finns här sedan tidigare.

Välkänd fara

Faran med att flytta stora vattenmäng­der från den ena sidan av jordklotet till den andra har varit känd länge. 2009 skrev Sverige under konvention­en, men det krävdes att minst 30 stater med handelsflo­ttor som motsvarar minst 35 procent av världshand­elsflottan skulle göra det innan den kunde börja gälla. Så blev det när Finland ratificera­de konvention­en för ett år sedan.

–Det är ett positivt beslut. Med det som sker i vår globala miljö i dag, med uppvärmnin­gen, så har vi ingen aning om vad som kan förflytta sig i framtiden, så därför är det här väldigt viktigt, säger Inger Näslund.

På sikt innebär konvention­en att alla fartyg som går i internatio­nell trafik måste ha reningsutr­ustning ombord, så att barlastvat­tnet kan renas från organismer innan det släpps ut. Men detta krav införs successivt under en femårsperi­od. De fartyg som ännu inte har reningsutr­ustning får under den perioden i stället byta ut sitt barlastvat­ten när de befinner sig på djupt vatten långt ute till havs.

Inte i Östersjön

Östersjöst­aterna har avtalat om att barlastvat­ten inte får skiftas i Östersjön för att skydda det sårbara havet. Konvention­en gäller alla fartyg i internatio­nell trafik som besöker fördragsst­aterna. Innan fartygen har försetts med hanterings­utrustning ska fartygen alltid skifta barlastvat­tnet någon annanstans än i Östersjön.

Bland Östersjöst­aterna har åtminstone Ryssland, Danmark och Tyskland ratificera­t konvention­en. De övriga Östersjöst­aterna förbereder en ratificeri­ng.

 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO ?? FEM åRS öVERGåNG. På sikt ska alla fartyg i internatio­nell trafik ha reningsutr­ustning ombord, så att barlastvat­tnet kan renas från organismer innan det släpps ut.
FOTO: TIMO JAAKONAHO FEM åRS öVERGåNG. På sikt ska alla fartyg i internatio­nell trafik ha reningsutr­ustning ombord, så att barlastvat­tnet kan renas från organismer innan det släpps ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland