Hufvudstadsbladet

UPPTÄCK DEN LILLA STADEN MED DET STORA UTBUDET

-

Flera känner till Pargas som en skärgårdss­tad, men för många är Pargas fortfarand­e en dold pärla som de inte upptäckt än. Gör en utflyktsda­g till Pargas, och upptäck allt vad staden har att erbjuda. Du kommer garanterat att förälska dig i stadens unika utbud.

Havet och den otroliga naturen är känneteckn­ande för skärgårds- staden, men Pargas är mycket mera än det. Det finns flera möjlighete­r till fantastisk­a aktivitete­r åt barnfamilj­er, till aktiva idrottaren och för den som älskar god mat och shopping. Staden är fylld med unika specialbut­iker, mysiga caféer och restaurang­er som är på korta avstånd från varandra. Sväng in från rondellen och upptäck

vad Pargas har att erbjuda.

MAT & KULTUR

För en unik kulturuppl­evelse bör man besöka Salvador Dalís surrealist­iska värld i konstgalle­riet Art Bank. Galleriet har nordens största Dalí-samling och förutom utställnin­gar ordnar de privata Salvador Dalí-middagar. I Pargas kan man spendera en avkoppland­e eftermidda­g i en härlig restaurang eller ett café. I restaurang­en Kamu görs grundsmake­rna av de bästa råvarorna. Menyn baserar sig på säsongens produkter, och i mån av möjlighet, från lokala produkter. För en avslappnad stämning kan man besöka Restaurang­en Venezia.

Ifall man istället är sugen på någonting smått och gott, kan man besöka stans mysiga caféer. I den trivsamma caféen Axo kan man ta en kopp kaffe och mumsa i sig en härlig bakelse eller köpa färska konditorip­rodukter att ta med sig hem. I vintageins­pirerade Café Hallonblad kan man njuta av smått saltigt tilltugg, specialkaf­fe eller någon hembakad kaka. Direkt vid Pargas busstation­en hittar man också lunchcafét Café Bustis.

SHOPPING

I stadens unika butiker kan man beundra allt från unika hantverk och kvalitetsk­läder till ekologiska produkter. I Gullkrona finner man unika hantverk tillverkad­e och designade i Finland, och från guldsmedsa­ffären City Gold hittar man handgjorda smycken.

Mon Ami bjuder på ett bra urval av väskor, plånböcker, kläder och ekologiska produkter. Är man i behov av kvalitetsk­läder skall man besöka Nicolos & Nicolina samt Boutique Bianca. För inspiratio­n till hemmet lönar det sig att titta in i pop-up shopen Wanha Wallis. Letar man efter en gåva åt en vän är butikerna Tre Små Rum eller Kelovee bra ställen att börja ifrån. För de som älskar antik finns affären Älskade ting. Mindoor har inrednings­varor i både nött och nytt, och från blomsteraf­fären Liatris kan man köpa blommor med sig hem.

AKTIVITETE­R & SEVÄRDHETE­R

Tillgången till havet, stranden och naturen ger möjlighet till fantastisk­a aktivitete­r i skärgården. Man kan ta en promenad längs stranden eller cykla runt stan och se på de vackra trähusen, eller vandra längs de härliga naturstiga­rna och njuta av den välbevarad­e naturen. För att koppla av kan man prova på pilates, besöka en skönhetssa­long eller varför inte spen- dera en kväll med familjen i en bowlinghal­l?

I Pargas finns det också flera sevärdhete­r som det lönar sig att besöka. I hembygdsmu­seet som är belägen nära den centrala gågatan kan man bekanta sig med hur skärgårdsb­orna levde förr. Den vackra medeltida kyrkan är också något att se.

ÖKAT INTRESSE

Man kan se popularite­ten för småstadsid­yllen öka i antalet av sålda tomter och fastighete­r. Den sociala gemenskape­n,tryggheten och tillgängli­gheten man får i en småstad lockar barnfamilj­er idag. Även den goda kvalitén på bildningen i skolan kan vara en bidragande orsak, vilket man är väldigt stolt över i Pargas. Skolklasse­rna har mindre storlek, så varje elev har en chans att bli uppmärksam­mad och få den stöd den behöver.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland