Hufvudstadsbladet

Tung förlust för HIFK: Vi ger bort tre poäng

HIFK tappade en tremålsled­ning och förlorade hemmapremi­ären mot JYP. – Vi blir rädda om ledningen, säger HIFK-forwarden Erik Thorell – som själv bommade ett utmärkt läge att punktera matchen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

ISHOCKEY När Thomas Nykopp styr in 3-0 i power play nästan halvvägs in i den andra perioden ser det ut att vara klappat och klart. Inom loppet av sex minuter har hemmalaget tryckt in tre mål och de minst tålmodiga börjar tänka på att söka sig mot ölserverin­garna för att slippa köa (inför den här säsongen har ligan, omtänksamt, introducer­at 20 minuters periodpaus­er under lördagskvä­llar).

Juha-Pekka Haatajas 1-0 var hur snyggt som helst och Micke Åstens 2-0 var en pärla. Atte Engren ser också skarp ut då JYP prövar honom.

Inte ens före detta HIFK-spelaren Juuso Puustinens reducering strax före paus känns särskilt hotande. Men i tredje perioden rasar korthuset i bitar.

– Vi blir rädda om ledningen och börjar försvara i stället för att spela som vi ska. JYP är ett bra lag som sätter sina chanser, säger Erik Thorell, som kom över från TPS tillsamman­s med nya chefsträna­ren AriPekka Selin inför den här säsongen.

– Vi spelade riktigt bra i två perioder, skapade lägen hela tiden och hade matchen i våra egna händer. Vi ger bort tre poäng.

Timeout hjälpte inte

Selin ser vartåt det lutar och försöker

väcka laget med en tidig timeout i den tredje perioden. Förgäves. Då mindre än tre minuter kvarstår styr Robert Rooba in 3-3 – förlängnin­g.

– Jag såg vad som var på kommande. Det syntes redan i de första bytena att det inte var samma lag som före periodpaus­en, säger Selin.

I förlängnin­gsperioden kommer Ryan O’Connor och Lennart Petrell ensamma igenom mot Laurikaine­n, men O’Connor kan inte överlista JYP-målvakten. I stället sopar Mikko Kalteva in JYP:s segermål.

– Vi hade en välförtjän­t ledning efter två perioden, men i den tredje perioden åkte vi på en klassisk blåsning. Det var inte så mycket det fysiska som det mentala greppet som lossnade totalt, säger Selin.

– JYP kom åt att snurra runt i vår zon som de behagade på grund av vår dåliga arbetsmora­l. Vi fick precis vad vi förtjänade.

HIFK förlorade också fredagens ligapremiä­r mot samma motståndar­e, JYP. En besk start för nya chefsträna­ren Selin.

– Vi går framåt bit för bit. Det skulle krävas en seger också, men man måste förtjäna att vinna. Det gjorde vi inte i dag.

Fler skador

HIFK fick flera dåliga nyheter då den viktiga backen Teemu Eronen tvingades kliva av i den andra perioden. Sedan tidigare saknar HIFK Miro Heiskanen, Teemu Laakso, Joe Finley och Oliwer Kaski i försvaret. Kaski och Laakso kan vara tillbaka nästa vecka, men Finley blir borta några veckor till.

Heiskanens läge är oklart, för han kanske åker över till Nordamerik­a och Dallas träningslä­ger ifall han är i hundraproc­entigt skick.

Hur som helst, CHL-gruppspele­t medräknat har HIFK förlorat sex i följd. En poäng är en klen tröst.

– Vi har ett kanongäng. Ett riktigt bra lag med bra spelare. Vi har haft lite motstuds, men i de två första perioderna visade vi att vi är ett bra lag, säger Thorell som själv hade ett utmärkt läge för att punktera matchen då det stod 3-2.

– Det går inte att gräva ner sig över en match. Det är tre nya matcher nästa vecka. Vi kommer igen.

 ?? FoTo: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? två föRlusteR. Jarkko Malinen och Atte Engren lyckades inte rå på JYP:s och Jani Tuppuraine­ns framfart i
Ishallen.
FoTo: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N två föRlusteR. Jarkko Malinen och Atte Engren lyckades inte rå på JYP:s och Jani Tuppuraine­ns framfart i Ishallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland