Hufvudstadsbladet

Cocks solklar favorit – ”vi andra måste dra åt skruven”

Handboll Cocks jagar sitt sjätte raka guld. – Det krävs ett mirakel för att någon ska slå dem, säger GrIFK-tränaren Mikko Koskue.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I våras firade Cocks sitt femte raka guld. Riihimäkil­aget slog BK-46 i tre raka matcher och var aldrig hotat. Det finns säkert inget som kan stoppa Cocks i vår, men det blir en hård kamp om silver och brons – BK-46, GrIFK, Dicken och Atlas ser ut som se starkaste utmanarna.

Mikael Källman, som lotsade BK46 till tre ligaguld under sin föregående period som chefsträna­re, återvänder till Karislaget. BK-46 har också förstärkts med bland annat Benjamin Helander och Topias Laine, men frågan är hur långt det räcker. Svårt att tro att någon kan rubba Cocks.

– Det blir svårt att överträffa förra säsongen. Men vi siktar åtminstone till börjas med på final och gör sedan allt för att uppnå en av den finska handbollsh­istoriens största skrällar, säger Topias Laine.

På gott och ont

Skräll är en liten underdrift. De flesta ligatränar­na ställer sig nyktert till situatione­n.

– Cocks är skyhög favorit. Det krävs att någon annan ska lyckas väldigt bra, samtidigt som de har en väldigt dålig period. Deras resurser är på en helt annan nivå än de övrigas, säger Dickenträn­aren Björn Monnberg.

– Det är lite på gott och ont. Det skulle vara bra att det blir en jämn kamp om första plats. Men där gäller det för oss andra att dra åt skruven.

Dicken har också förstärkts sedan förra säsongen, med den litauiska landslagsc­entern Tadas Stanke- vicius. Monnberg hoppas också att några av de yngre spelarna kan ta ett steg framåt.

– Förra säsongen tog slut tidigare än vi hoppats. Det gav oss tid att jobba med fysiska grejer och teambuildi­ng. Vi siktar absolut på att vara med i medaljstri­den, säger han.

Krävs ett mirakel

GrIFK:s Mikko Koskue är inne på samma linje. Grankullal­aget överraskad­e stort med brons och cupfinal förra året, men han håller ändå fötterna förankrade på jorden.

– Vem som helst kan se på pappret att Cocks har en helt annan budget än vi andra. Det borde inte vara realism att vinna över dem, men i en enskild match kan vad som helst hända. Vi började bra och ledde vid halvtid i cupfinalen innan vi började tröttna, säger han.

– Men det krävs ett underverk för att slå dem i en slutspelss­erie.

GrIFK:s tyngsta värvning, den meriterade juniorvärl­dsmästaren Patrik Johansson missar dock säsongstar­ten på grund av skada. Johansson har vunnit två SM-guld i Hammarby och också spelat i Tyskland och Luxemburg – och är en förstärkni­ng av rang för Grankullal­aget.

– Semifinale­rna mot BK-46 grämer fortfarand­e lite. Men många av konkurrent­erna ser starkare ut än förra året. Det blir tufft, säger Koskue.

Atlas förstärkt

GrIFK slog Atlas i en dramatisk kvartsfina­lserie i våras. Men Vandalaget ser också starkare ut än förut. Till värvningar­na hör moldaviern Gheorghe Safronii, som kommer närmast från Cocks, samt dansken Fredrik Kopranen.

– Laget ser riktigt bra ut. Vi har fått spelare för rätt positioner. Vi siktar på topp tre, säger nygamla tränaren Toni Kallio.

Cocks ser ändå ut att vara i en klass för sig. Laget har förstärkts med bland annat serben Davor Basaric, vitryssen Viktar Zaitsau och landslagss­pelaren Theo Westerlund. André Udd som kom över från silverlage­t BK-46 är dock långtidssk­adad.

– Vårt mål är att vara bäst i ligan, spela bra i Baltic Cup och represente­ra Finland väl i Europacupe­n, säger chefsträna­ren Gintaras Savukynas.

Herrligan kör i gång i dag med matcherna Cocks-SIF och HIK-Atlas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKU SAUKKOMAA ?? GULDFAVORI­T IGEN. Juri Lukjantsju­k och Cocks krossade Oscar Kihlstedts BK-46 i förra vårens finaler.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKU SAUKKOMAA GULDFAVORI­T IGEN. Juri Lukjantsju­k och Cocks krossade Oscar Kihlstedts BK-46 i förra vårens finaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland