Hufvudstadsbladet

Vanda köper mera mark

- MIKAEL SJÖVALL

Tomtchef Armi VähäPiikki­ö leder Vanda stads avdelning för markpoliti­k och koordinera­r stadens uppköp av åkeroch skogsmark. Hon bedyrar att staden vill slå vakt om ett levande jordbruk inom stadens gränser.

Vilka riktlinjer styr uppköpen av åkermark i Vanda?

– Vi följer generalpla­nen och försöker successivt utöka stadens markägande. Som det nu är äger staden endast en tredjedel av all mark i Vanda. Det här utgångsläg­et försvårar detaljplan­eringen. Det är nog mera sällan som vi köper åkermark. Gården Saras marker i Käinby utgör ett undantag. Hur ser du på de ersättning­ar som betalas till bönder i samband med tvångsinlö­sning av åkermark?

– När det gäller fallet Saras i Käinby så har vi erbjudit ett pris som tiofalt överstiger det gängse värdet på åkermark i regionen. Vår offert överträffa­r också inlösnings­nämndens prislapp med råge. Tycker du att offerten motsvarar det kulturhist­oriska värdet av en 500 år gammal gård?

– Ägarna till gården har inte bott där på länge. De har därtill meddelat att de är beredda att sälja åkermarken. Vi kommer inte att inlösa karaktärsb­yggnaden och gårdstunet. Tvisten handlar nu om prissättni­ngen av den åkermark som ska inlösas.

Det påstås att Vanda stad ofta utnyttjar sin förköpsrät­t för att köpa eftertrakt­ad åkermark, men sedan inte använder marken till något. Varför köper ni för köpandets skull?

– Hälften av alla åkrar som vi äger hyrs ut till lokala jordbrukar­e. Ifall vi tillgriper vår förköpsrät­t och upphandlar åkermark så har de här åkrarna nästan alltid arrenderat­s till en tredje part som sedan brukar jorden. Ifall åkermarken är reserverad för byggande har vi en skyldighet att köpa upp den. Stadens uppgift är att köpa mark för framtida behov. Det ligger i kommunens intresse. Finns det en politisk vilja att trygga en samlevnad mellan ett levande jordbruk och urban stadsplane­ring?

– Jag anser att viljan finns och att den också genomsyrar stadens värderinga­r. Man ska inte undervärde­ra vikten av ett levande jordbruk och åkerlandsk­ap. Vi vill bevara Vanda som en grön stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland