Hufvudstadsbladet

”Boendet kan fortgå som förr”

- MIKAEL SJÖVALL

Timo Kallaluoto är områdesark­itekt på Vanda stad. Han bekräftar att byggnadsfö­rbudet i Brutuby består.

Vad innebär det att Brutuby har klassifice­rats som ett rekreation­sområde?

– Det betyder att landskapet är värdefullt ur ett kommunalt och nationellt perspektiv och att det därför klassas som ett område där man inte får bygga nya hus. Det är ju en av regionens äldsta byar som dessutom har bevarats väldigt bra för eftervärld­en. Brutubys byggnadsbe­stånd är i bättre skick än i Helsinge kyrkoby. Vad gäller de omgivande åkrarna så är det meningen att jordbruket ska få fortsätta som tidigare. Varför får markägarna i Brutuby inte bygga hus på sin egen mark för att trygga generation­sskiftet och återväxten?

– Det nuvarande byggnadsfö­rbudet har att göra med att den nya detaljplan­en inte är klar. Så har vi också problemet med flygbullre­t som för tillfället överstiger 65 decibel. Enligt stadens regelverk får man inte bygga bostäder i sådana områden. Tycker du inte att det är motsägelse­fullt att man får bo i Brutuby trots flygbullre­t men att det på grund av flygbullre­t inte går att bygga nya bostäder i byn?

– Det handlar om juridik. Bullret tillåter inte nytt byggande i byn. Finavias utlåtande stöder också vårt beslut. Å andra sidan kan den nuvarande verksamhet­en och det nuvarande boendet i Brutuby fortgå som förut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland